Klumme: Vi skal tale åbent om klimaaftrykket ved eksplosion i datatrafik

Den stigende mængde af datatrafik udløser en stigende klimabelastning. Derfor skal det vurderes, hvilken teknologi man vil anvende til at dække dette behov og her er der stor forskel på miljøbelastningen fra 5G og fiber, mener Tue Marker fra Global Connect i denne klumme.
Foto: PR
Foto: PR
Af Tue Marker, VP Strategy and Technology, GlobalConnect Danmark.

Med en konstant stigende digitalisering af vores professionelle og private liv er vi online og genererer data som aldrig før – og fra flere devices end nogensinde. I øjeblikket fordobles datamængden hvert tredje år.

Derfor er det helt afgørende at forholde sig til energiforbrug og miljøbelastning ved den digitale infrastruktur, som skal håndtere den eksploderende datatrafik.

Det er langt fra ligetil at måle energiforbrug, og der eksisterer endnu ingen standarder at arbejde ud fra, men det betyder ikke, at vi skal lade være. Datamængderne kræver ganske simpelt, at vi som branche må tage et større ansvar for at måle og tale åbent om vores klimaaftryk, så vi kan arbejde systematisk på at reducere det.

Som en af Nordens største transportører af data har vi i GlobalConnect netop fået kortlagt energieffektiviteten ved vores danske fibernetværk. Det er første gang, vi får det gjort, men det er noget, vi vil blive ved med. Nu har vi et benchmark, og en forpligtelse til at måle et mindre klimaaftryk næste gang. Benchmarket lyder på 750 årlige kWh eller 80 kg Co2-udledning for en 1Gbps fiberforbindelse. Det resultat tildeler den uvildige leverandør af energianalyser Eoptimo en såkaldt A+ rating på en A-G skala. Men det skal vi ikke læne os tilbage i tilfredshed over, for vi kan gøre meget mere, selvfølgelig kan vi det.

Hensigten med at måle og tale åbent om energiforbrug er primært at arbejde på at reducere infrastrukturens klimaaftryk, men det skal også give virksomheder og organisationer en større gennemsigtighed, når de sammensætter deres netværksløsninger. Det er mit håb, at energiforbruget på et tidspunkt inden længe kan kortlægges så detaljeret, at kunder kan få adgang til viden om miljøbelastningen fra lige præcis deres digitale infrastruktur. Den viden kan de så bruge til at træffe oplyste beslutninger om de mest optimale løsninger til deres behov.

Skal forholde sig

I den nærmeste fremtid vil de fleste virksomheder skulle forholde sig til fiber og 5G, når de vælger netværksløsning. Det er nemlig de to teknologier, som tilsammen skal transportere al Danmarks data. Derfor har Eoptimo på vegne af GlobalConnect sammenlignet energiforbrug ved fiber- og 5G-netværk, nærmere bestemt en 1Gbps fiberforbindelse og en tilsvarende 5G-forbindelse. I mangel på branchestandarder når det kommer til måling af energiforbrug, afdækker undersøgelsen strømforbrug ved drift, ikke ved installation og produktion af udstyr.

Fiberforbindelsen forbruger 85 watt, den tilsvarende 5G-forbindelse 1.157,7 watt. Undersøgelsen konkluderer altså, at fiber rent energimæssigt er 13 gange mere effektivt end 5G og påvirker klimaet en del mindre.

Fiber og 5G skal supplere hinanden

Det betyder på ingen måde, at fiber er bedre end 5G. Det mest miljømæssigt – og teknisk – optimale er at udnytte hver teknologi til det, den er skabt til.

5G og fiber giver begge adgang til internettet, men de har hvert sit formål. Fiber sikrer den stabile højhastighedsforbindelse, og 5G sikrer den mobile og fleksible forbindelse på farten. Så mens fiber ikke kan give os den internetadgang, vi er så afhængige af at have med i lommen, kan 5G og kommende G’er endnu ikke levere den stabile høje kapacitet, der kræves af fremtidens enorme databehov.

Mange virksomheder vil have glæde af at lade fiber- og 5G-forbindelser supplere hinanden og sørge for at vælge den forbindelse, som passer bedst til det enkelte netværksbehov. Hvis man vælger en 5G-forbindelse til et stationært behov, skal man i hvert fald være opmærksom på potentielle udfordringer med kapacitet og et højere klimaaftryk.

De mest optimale netværksløsninger er selvfølgelig først og fremmest dem, som rent teknologisk løser de specifikke behov, den enkelte virksomhed har. Men vi oplever, at flere og flere også tænker miljøbelastning ind. Det sætter krav til os som branche, og heldigvis for det.

(Denne artikel er leveret i samarbejde med vores søstermedie ItWatch)

Ny millionpulje: Bedre data og digitale værktøjer skal sikre klimatilpasning

Høje Taastrup Fjernvarme investerer millioner i yderligere udnyttelse af overskudsvarme

Højere energipriser fremtvinger grøn omstilling hos datacentrene

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også