Danske Bank vil fordoble antallet af grønne fonde

Antallet af både lysegrønne og mørkegrønne investeringsfonde bliver fordoblet hos Danske Bank, der begynder "at blive mere præcis i forhold til, hvordan vi arbejder med" bæredygtighed.
Robert Mikkelstrup er adm. direktør i Danske Invest. | Foto: PR/Danske Bank
Robert Mikkelstrup er adm. direktør i Danske Invest. | Foto: PR/Danske Bank

Danske Bank har planer om omtret at fordoble antallet af bæredygtige investeringsfonde, så der fremover vil være 136 såkaldte artikel 8-fonde, og ti artikel 9-fonde, skriver Børsen Pro.

Artikel 9-produkter kaldes i populær tale også ”mørkegrønne,” fordi de fremmer et bæredygtigt mål, og det indebærer blandt andet, at hver enkelt investering i fonden dels skal fremme fondens bæredygtige målsætning, og dels ikke må gøre væsentlig skade på andre bæredygtige målsætninger.

Artikel 8-fondene har mindre skrappe rapporteringskrav, da de blot skal "fremme bæredygtighed", og de kaldes ofte for lysegrønne fonde.

"Vi har arbejdet med ansvarlig investering i mange år, men nu begynder vi at blive mere præcise i forhold til, hvordan vi arbejder med det," siger adm. direktør i Danske Invest, Robert Mikkelstrup, til Børsen Pro som begrundelse for, at banken vælger at udvide sit sortiment af bæredygtige fonde.

Olie i mørkegrønne fonde

Banken har tidligere fået kritik af sine artikel 9-fonde, da FinansWatch for nylig kunne afsløre, at den sælger mørkegrønne fonde, der indeholder olieselskaber som Chevron, Enron, Halliburton og Devon. Flere af virksomhederne, som findes i Danske Banks Restricted-fonde, der bærer et artikel 9-stempel, har ingen aktuelle planer om at nedbringe CO2-aftrykket, og nogle har decideret modarbejdet den grønne omstilling.

Det fik Forbrugerrådet Tænk op af stolen.

"Det grænser til vildledning. Hvis det var mine sparepenge, der skulle investeres i de her fonde, ville jeg føle mig snydt," sagde Jacob Ruben Hansen, der er økonom i Forbrugerrådet Tænk, til FinansWatch for to uger siden.

Danske Bank ville ikke forholde sig til de enkelte selskaber i de grønne porteføljer, men kommenterede kun den overordnede strategi for fondene.

”De nuværende artikel 9-fonde i Danske Invest har et bæredygtighedsmål om at nedbringe CO2-emissioner. I den transition vil der indgå selskaber som i dag kan være emissionstunge, men som over tid skal bevæge sig til hen imod et mere CO2-neutralt punkt. Den strategi, med fokus på en samfundsmæssig transition, mener vi er den rigtige, hvis vi som investorer skal gøre en forskel," lød det fra Danske Banks chef for ansvarlige investeringer, Erik Eliasson, i et skriftligt svar.

Omstilling i virksomhederne

Robert Mikkelstrup siger til Børsen, at man i Danske Bank mener, at kernen i artikel 9-fonde er, at der skal ske en omstilling set over den samlede portefølje, og at selskaber vil blive ekskluderet, hvis de ikke følger den tendens, der er i porteføljen.

Det er en anden opfattelse, end man har hos Finanstilsynet. Som FinansWatch kunne beskrive mandag, mener man her, at hver enkelt investering skal kunne forsvares i en artikel 9-fond.

”Finanstilsynet kan ikke kommentere på konkrete sager. Det fremgår imidlertid af Kommissionens svar på en række lovfortolkningsspørgsmål fra de europæiske tilsynsmyndigheder, at de underliggende investeringer i et artikel 9-produkt alle skal kvalificere til at være bæredygtige investeringer som defineret i disclosureforordningens artikel 2(17). Det gælder alle artikel 9-produkter, også passivt forvaltede fonde," sagde Theodor Christensen, der er vicekontorchef i Finanstilsynet og leder af Finanstilsynets team for tilsyn med bæredygtig finansiering, og fortsatte

”Herudover fremgår det af Kommissionens svar, at benchmarkforordningens krav til klimabenchmarks skal anvendes sammen med kravene i disclosureforordningens artikel 2(17). Det at følge et givent klimabenchmark fritager således ifølge Kommissionen ikke udbydere af bæredygtige finansielle produktet fra at sikre, at produktet lever op til artikel 2(17), da disse regler stadig finder anvendelse."

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie FinansWatch)

Manglende klarhed om CO2-afgift holder virksomheder fra at investere 

Klumme: Investeringer skal sætte fart i den grønne omstilling 

Efter afsløring af sort olie i grønne fonde slår tilsynet fast: Bæredygtige fonde skal investere bæredygtigt 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også