CleantechWatch

Klumme: Investeringer skal sætte fart i den grønne omstilling

Det gælder om at fastholde investorer og grønne virksomheder i EU, hvis man både skal sikre grøn omstilling og velstand i Europa, mener Pernille Weiss, der er medlem af Europa-Parlamentet for De Konservative.

Pernille Weiss mener, at lovgivere skal understøtte investeringer i grøn omstilling. | Foto: Rasmus Degnbol

For at nå målet om at blive CO2-neutrale senest i 2050 har EU's strategi indtil videre primært været at tage regulatoriske værktøjer i brug. Det er vigtigt, for det skal sikre de bedste betingelser for et stærkt indre marked. Men det er ikke nok. I stedet bør vi skele mod USA, der har valgt at fokusere på at investere massivt i den grønne omstilling. Hvis vi ikke gør det samme, risikerer vi, at investorer plukker de grønne innovationer ud af EU og tager dem med derhen, hvor pengene er flest og lovgivningen mest fordelagtig.

I sommer besluttede USA at afsætte 250 mia. dollars over de næste fem år alene til innovation, forskning og udvikling. Det skal vi kunne matche.

Også selvom omstillingen bliver dyr. Virkelig dyr. Derfor handler det om at bruge pengene klogt. Det gør vi ved, at den grønne omstilling også integrerer den digitale omstilling, og at disse to ben under EU's konkurrencekraft holder Europa i fronten af den globale økonomi.

Vi skal skabe den grønne omstilling på måder, der tiltrækker, udvikler og fastholder bæredygtige virksomheder og industrier – og deres investorer – i EU. Så den vækst og kapital, der skabes, bliver i EU og reinvesteres i endnu mere grøn og digital udvilking. På den måde gearer vi os også til en foranderlig verden, hvor EU skal kunne klare mere selv.

I arbejdet med 'Fit for 55' – de mange direktiver til at indfri løfterne i EU's klimalov – skal vi huske, at EU's Green Deal oprindeligt i 2019 blev introduceret som en vækststrategi. Vi skal få økonomien til at vokse, mens vi ser CO2-niveauet falde. Derfor skal det gøres attraktivt at investere i den grønne omstilling. Og den samfundsskabte likviditet skal kanaliseres over i endnu mere forskning og innovation samt den afgørende infrastruktur. Dette skal i sidste ende sikre, at vi ikke mister arbejdspladser eller sender familier på gaden, fordi regningen til grønnere energikilder og hverdagsteknologier bliver for stor i en for lang overgang.

Lige nu beskæftiger EU's industrier 35 mio. mennesker og står for 16 pct. af den samlede økonomi. Hvis det niveau bare skal holdes, er vi nødt til at foretage kloge, offentlige investeringer, kalibrere de mange regulatoriske værktøjer, så de spiller positivt sammen og ikke mindst gøre det nemt for pensionskassers, forsikringsselskabers og andre private investorers penge at komme ud at arbejde med EU's grønne virksomheder.

(Denne klumme er bragt første gang påvores søstermedie FinansWatch)

Advokater høster opgaver i kølvandet på voksende fokus på greenwashing 

Efter afsløring af sort olie i grønne fonde slår tilsynet fast: Bæredygtige fonde skal investere bæredygtigt 

V vil give tilskud og skrue på afgifter for at fremskynde grøn omstilling af tung transport  

Mere fra CleantechWatch

Danva udbygger krav til forbud mod PFAS-stoffer

Der er grund til bekymring for dansk miljø og vandkrebsløb som følge af ny opgørelse over PFOS-forurening i Danmark, ifølge Danva-direktør Carl-Emil Larsen, som nu foreslår flere tiltag.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Job