Dan Jørgensen afviser klimakritik: Det er et uheldigt signal

Pengene vokser ikke på et træ, siger Dan Jørgensen (S) om ngo-kritik af klimafinansiering til fattige lande.
Så snart vi bruger en milliard på noget, så er det penge, der bliver taget et andet sted fra. Det er jo ikke penge, der er plukket på et pengetræ. Det er sådan, det er at køre politik, siger klimaminister Dan Jørgensen (S) om ngo-kritik af den danske klimafinansiering. | Foto: Mads Claus Rasmussen
Så snart vi bruger en milliard på noget, så er det penge, der bliver taget et andet sted fra. Det er jo ikke penge, der er plukket på et pengetræ. Det er sådan, det er at køre politik, siger klimaminister Dan Jørgensen (S) om ngo-kritik af den danske klimafinansiering. | Foto: Mads Claus Rasmussen
AF RITZAU

Mange rige lande finansierer helt eller delvist den klimabistand, de har lovet verdens fattige lande, ved at omprioritere udviklingsbistanden.

Det svækker ulandene, advarer den internationale NGO Act Alliance, som Folkekirkens Nødhjælp er en del af, i en rapport onsdag. De rige lande bør bruge "nye og supplerende" penge.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) afviser kritikken.

"Det er et lidt uheldigt signal at sende til dem, man gerne vil have til at betale mere, hvis man ikke anerkender de lande, der rent faktisk betaler mere," siger han.

Regeringen har fremlagt en plan, så Danmark samlet vil nå 7 milliarder kroner i klimabistand i 2023. Det svarer til cirka én procent af de rige landes ti år gamle løfte på 100 mia. dollar årligt.

Det danske beløb tæller 3,8 mia. kr. årligt i offentligt tilskud, mens resten kommer fra fonde og udviklingsbanker.

Act Alliance-rapporten anbefaler at sætte klare mål for klimafinansieringen efter 2025: Man skal nå til enighed om begrebet "nye og supplerende" og undgå, at udviklingsbistanden ikke udhules af et øget fokus på klima.

"Mange af de rige lande bliver ved med at bruge eksisterende udviklingsbistand, når de skal finde penge til klimaarbejdet i ulande," siger generalsekretæren i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen.

Norge fremhæves som det eneste land i Act Alliance-rapporten som et land, der giver "nye og supplerende" midler.

Dan Jørgensen siger, at han ikke er så overrasket over, at ngo'erne kritiserer den danske finansieringsmodel.

"Men skal man have en sober og seriøs tilgang, så er det nok også nødvendigt, at man fremhæver dem, som rent faktisk går i den rigtige retning. Ikke specielt fordi vi i Danmark har behov for at få ros," siger han.

Det fremstår utroværdigt, siger han, når man skal overbevise lande til at øge deres klimafinansiering, hvis man så kritiserer Danmark, som er blandt de lande, der i forhold til befolkningens størrelse giver mest.

Han anerkender samtidig, at det er et prioriteringsspørgsmål. Et bevidst politisk valg, som han står på mål for.

"Så snart vi bruger en milliard på noget, så er det penge, der bliver taget et andet sted fra. Det er jo ikke penge, der er plukket på et pengetræ. Det er sådan, det er at køre politik," siger Dan Jørgensen.

Danmark har besluttet at afsætte 60 pct. af klimabistanden til klimatilpasning. Det har flere ngo'er rost, da det er sværere at finde investorer til disse tiltag.

FN's generalsekretær, António Guterres, kaldte i august den danske regerings udmelding et "stærkt eksempel på klimalederskab".

Biden kalder metanløfte fra knap 90 lande en 'gamechanger' 

Brasilien skærper klimamål om reduktion af udledninger 

Mette F. går optimistisk fra COP26: Alle erkender problemet 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også