CleantechWatch

Klodens ressourcer for i år er opbrugt – overforbruget er i gang

Danmark ligger nummer 14 på listen over de lande i verden, der forbruger mest, viser data.

Foto: Gazprom

Det går igen den gale vej i forhold til farten, hvormed jordklodens årlige ressourcer bliver opbrugt.

Torsdag har verden opbrugt de naturressourcer - for eksempel træer og fisk - som kloden kan genskabe på et år, viser data fra den internationale forskningsorganisation Global Footprint Network.

Det betyder, at vores forbrug resten af året er rent overforbrug.

Dagen kaldes også Earth Overshoot Day.

Dagen falder i år mere end tre uger tidligere end i 2020, hvor coronakrisen fik sat en dæmper på forbruget, fortæller Bo Øksnebjerg, generalsekretær i miljøorganisationen WWF Verdensnaturfonden.

"Lige bortset fra under corona er det gået værre og værre for hvert år. Menneskets forbrug af ressourcer er stigende. Og nu er vi ude af coronakrisen, og så begynder vi at tage for os af retterne alt for meget en gang til," siger han.

"Det siger sig selv, at man - ganske ligesom i privatøkonomien - ikke kan bruge flere penge, end man tjener. Sådan er det altså også med naturens ressourcer. Så hvis vi fanger flere fisk, end fiskebestandene kan nå at regenerere på et år, så bliver der færre og færre fisk i havet. Og det, der er ved at ske nu, er, at vi presser naturen så hårdt, at vi er ved at løbe tør for ressourcer," siger Bo Øksnebjerg.

Han tilføjer, at forbruget af ressourcer ikke nødvendigvis skal gå i nul. Men det er vigtigt at finde en bedre balance.

"Vi skal til at tænke på den måde, vi forbruger ressourcer på. Vi skal blive dygtigere til at genbruge og genanvende. Der findes også måder, hvor man kan fiske bæredygtigt eller fælde træ bæredygtigt. Så i stedet for at have den her brug og smid væk-tænkning, så skal vi til at gøre det på en mere bæredygtig måde. Men det gode nyhed er, at det kan vi også godt gøre," siger Bo Øksnebjerg.

Danmark er traditionelt et af de lande i verden, der forbruger flest ressourcer.

Sådan er det også i år, hvor Danmark ligger nummer 14 på listen over de lande, der forbruger mest.

"Vi ligger en lille smule bedre end sidste år, hvor vi lå nummer 12. Men det er altså ikke, fordi Danmark klarer sig bedre. Det er, fordi alle de andre klarer sig dårligere. Hvis man kigger på jordkloden som helhed, så bruger vi ressourcer, som om vi havde 1,7 jordkloder til rådighed," siger Bo Øksnebjerg.

"Men hvis alle skulle leve, ligesom vi gør i Danmark, så skulle vi have 4,2 jordkloder til rådighed. Så meget trækker vi over på kassekreditten på planetens ressourcer

Sidste år faldt Earth Overshoot Day 22. august. De tre år forinden lå dagen ligesom i år i slutningen af juli. For 25 år siden faldt dagen i slutningen af september. Og for 50 år siden skulle man helt frem til slutningen af december, før klodens ressourcer for året var opbrugt.

Rådgiver vil gøre op med effektiviseringskrav i kampen for Danmarks klimatilpasning 

Miljøorganisation vil have håndfaste EU-krav for skibsbrændstof 

Klimabevægelsen skal fremlægge kritik af Lynetteholmen i Bruxelles 

Mere fra CleantechWatch

Ny aftale sikrer både lavere elafgift og afdragsordning

Et bredt politisk flertal er blevet enige om en aftale, der skal hjælpe danskerne igennem en vinter præget af høje energipriser. Aftalen rummer blandt andet en sænkelse af elafgiften, afdragsordning og flere penge til udrulning af fjernvarme.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs