Tidligere olieboss vil forløse "enormt potentiale" i brint og PtX

Sebastian Koks Andreassen er rykket fra olie og gas til brint, men han ser fortsat sig selv som værende på den samme rejse. Det fortæller den nye adm. direktør hos Green Hydrogen Systems.
Sebastian Koks Andreassen ser efter 14 år i olieindustrien frem til et nyt kapitel i den danske brintbranche. | Foto: Bjørn Bertheussen, BB Photography
Sebastian Koks Andreassen ser efter 14 år i olieindustrien frem til et nyt kapitel i den danske brintbranche. | Foto: Bjørn Bertheussen, BB Photography

Det kan godt være, at forskellene på den sorte olie og den grønne brint umiddelbart er til at tage at føle på.

Men fællesnævneren, limen, er energi.

Det er kalkulen fra Sebastian Koks Andreassen, der per 1. oktober er skiftet branche. Fra en stilling som adm. direktør i Ineos' skandinaviske forretning til topchef hos Green Hydrogen Systems.

"Man kan hurtigt male en kontrast op om, at hvad foregår der, når en person skifter fra olie, som er én slags energiform, til noget, der er ganske anderledes: brint," siger han i et interview med EnergiWatch.

"Men fællesnævneren for mig er energi, som optager mig meget. Det er en industri, som vi alle sammen forstår nødvendigheden af – hvad enten det kommer fra den ene eller anden energiform," tilføjer han.

Nu har han bare fundet en energiform, der synes at pege lidt længere fremad.

Sebastian Koks Andreassen har afløst Niels-Arne Baden, der dog er forblevet en del af virksomheden som chef for strategi og public affairs.

Lige så spændende som olie

Efter 14 "meget spændende år" i olieindustrien hos Dong og siden Ineos så den nye direktør sit snit til at skifte til den hurtigt voksende brintbranche, da muligheden opstod.

"Og det er ingen hemmelighed, at lige så spændende, jeg synes, det var at arbejde med olie, lige så spændende synes jeg, det er at se på en energiform her, som rækker væsentligt længere ud i fremtiden, end olie nødvendigvis gør," siger han.

I mange år har han været et velkendt ansigt i den danske olieindustri. Og det ikke kun qua sine lederstillinger. De seneste år har han tillige siddet i bestyrelsen hos brancheorganisationen Olie Gas Danmark, ligesom han har engageret sig i debatten om oliens fremtid i den danske Nordsø.

Han kan sagtens få øje på ligheder mellem den kamp og det, han nu skal udføre for Green Hydrogen Systems:

"Hvad enten du går på arbejde for at kæmpe for, at olien er her så længe, vi har brug for den, eller du – som jeg – hopper over i den lidt mere langsigtede strategi og industri, der skal til for at møde det fremtidige energibehov, så er det en del af samme rejse," mener han.

Stimulerende skifte

En indiskutabel forskel er til gengæld, at Sebastian Koks Andreassen har forladt en global koncern med mere end 20.000 medarbejdere; kemigiganten Ineos, som samtidig er engageret i både den britiske, norske og danske olieindustri.

I stedet er han nu chef for Green Hydrogen Systems 48 ansatte.

"Det er klart, at det bliver noget andet for mig, når jeg går fra et meget modent olieselskab og til en cleachtech-virksomhed som Green Hydrogen Systems, der jo i virkeligheden står ved begyndelsen af den vækstrejse, som både vi som virksomhed og hydrogenbranchen i det hele taget står over for," konstaterer han.

Sebastian Koks Andreassen finder det "fantastisk stimulerende" at kunne træde ind i en industri, der ifølge energifremskrivningerne har et stort potentiale, og som ventes at skulle udgøre en væsentlig rolle i den grønne omstilling – i Danmark såvel som i resten af verden.  

Mange hovedopgaver

En af de fornemste udfordringer for den Kolding-baserede brintvirksomhed bliver at drage nytte af, at efterspørgslen – forhåbentlig – kommer til at stige, i takt med, at der kommer bedre styr på, hvor brinten skal benyttes.

Om den skal gå direkte til den industrielle produktion, glide ind i transportsektoren, bruges til lagring som energiform eller noget helt fjerde. Antageligvis en kombination.

Green Hydrogen Systems fokuserer først og fremmest på elektrolyseenheder, som kan producere grøn brint.

"Den her virksomhed har mange hovedopgaver, der skal løses samtidigt. En af dem er at få tilrettelagt vores teknologi, så den kan passe ind i markedsefterspørgslen. I det ligger også, at vi får opskaleret - både i forhold til produktionsfaciliteter og ansatte. Det er vi på vej til at gøre," siger Sebastian Koks Andreassen.

Han tilføjer, at det nødvendigt at skrue op for, at virksomheden kan levere ind i efterspørgslen. Og at det kommer til at kræve en væsentlig mængde kapital.

"Så vi har også brug for kapitaladgang. Og det er noget af det, jeg taler med mine aktionærer om, hvordan vi skal tilrettelægge det," lyder det.

I slutningen af sidste måned fastslog Niels-Arne Baden da også over for Finans, at selskabet satser på at rejse et trecifret millionbeløb inden udgangen af året.

Desuden har selskabet ikke været afvisende over for, at en børsnotering kan komme på tale, skulle behovet for en yderligere kapitalindsprøjtning vise sig.

Green Hydrogen Systems, som blev stiftet i 2007, leverer elektrolyseanlæg til produktion af brint. | Foto: Lasse Hyldager/Green Hydrogen Systems
Green Hydrogen Systems, som blev stiftet i 2007, leverer elektrolyseanlæg til produktion af brint. | Foto: Lasse Hyldager/Green Hydrogen Systems

Direktøren hos Green Hydrogen Systems taler om en teknologisk læringskurve. Med det mener han, at Green Hydrogen Systems skal øge effektiviteten på sit udstyr - sikre, at der kommer så meget som muligt ud af den strøm og det vand, som puttes ind i elektrolyseenheden.

"Vi skal også blive bedre til – som industri, men også som GHS - at få nedbragt vores produktionsomkostninger til at producere de her elektrolyseenheder. Det er to bevægelser, som vi skal have det maksimale ud af," lyder det.

Lurer på PtX-dagsorden

Green Hydrogens Systems mener at have udviklet en elektrolyseplatform, som tager særligt godt imod grøn strøm – f.eks. overskudselektricitet fra vindmølleparker. Det skyldes, at enhederne er bygget til at håndtere variable input og altså ikke afhænger af fast, løbende strøminput.

"Netop det med at kunne skalere produktionen op og ned på sådan en elektrolyseenhed i forhold til et variabelt input, er en særlig feature, vi har," siger Sebastian Koks Andreassen.

Derfor ser han også Green Hydrogen Systems som helt naturlig spiller i en dansk Power-to-X-kontekst, hvor strøm laves om til noget andet; f.eks. brint.

"Power-to-X er vigtigt, fordi elektriciteten skal komme et sted fra, og der har vi jo lagt mærke til, over de seneste år, at vindmølleproducenterne og elektricitetsproducenterne har kunnet bringe deres omkostninger på elektricitet ned meget hurtigt. Det er alt andet lige noget af det, der gør, at den her industri – brintindustrien – står med det enorme potentiale, som den gør," mener han.

I klimaaftalen fra juni blev det lagt fast, at der fremover skal oprettes udbud til fremme af PtX i Danmark.

Regeringen er netop nu i færd med at nedsætte et PtX-partnerskab, der skal arbejde for at udfærdige Danmarks første PtX-strategi.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie EnergiWatch)

Står brintøkonomien endelig for døren?

Ørsted går sammen med BP om brintprojekt 

Debat: Danmark skal samle alle aktører i en strategi for PtX 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også