Ørsted går sammen med BP om brintprojekt

Energiselskabets tyske havmøller er udset til at levere strøm til grønt brintprojekt på nordtysk olieraffinaderi. I første omgang etableres elektrolyseanlæg på 50 MW.
Foto: BP
Foto: BP

For første gang går Ørsted sammen med et olieselskab om et grønt brintprojekt. Det danske energiselskab har lavet en aftale med BP om at udvikle et "potentielt storskalaprojekt" ved den britiske oliemajors raffinaderi i nordtyske Lingen.

I første omgang skal der opføres et elektrolyseanlæg på 50 MW, der skal stå klart i 2024. Hensigten er imidlertid at udbygge kapaciten til mere end det tidobbelte og med forventningen om, at strømmen til brintproduktionen skal komme fra en af Ørsteds havparker i Nordsøen.

"Tung industri såsom raffinaderier bruger store mængder brint i deres produktionsprocesser. De vil fortsat have brug for brint, men ved at erstatte den nuværende fossilbaserede brint med brint produceret på vedvarende energi kan den tunge industri reducere sin CO2-udledning markant," siger Ørsteds adm. direktør for havvind, Martin Neubert.

"Men først skal vedvarende brint være et konkurrencedygtigt alternativ til fossilbaseret brint, og derfor har vi brug for projekter som dette sammen med bp’s Lingen-raffinaderi, som kan afprøve elektrolyseteknologien i stor skala og blive et eksempel på praktisk anvendelse af brint baseret på havvind."

I gang siden 2016

Anvendelse af grøn brint på Lingen-raffinaderiet er ingen helt ny tanke for BP. Allerede i 2016 gik olieselskabet sammen med det tyske energiselskab Uniper og Frauenhofer-instituttet om at undersøge den tekniske og økonomiske bæredygtighed i power-to-gas på raffinaderiet. Mens der tidligere i år blev indgået en hensigtserklæring med RWE om at gøre Lingen til omdrejningspunktet i et grønt gasnetværk i Nordtyskland.

I det projekt, Get H2, fremhæves etableringen af to elektrolyseanlæg på op til 100 MW. Det første af de anlæg konkretiseres nu i samarbejdet med Ørsted og med en ansøgning til EU's innovationsfond.

"I kraft af samarbejdet mellem Ørsted og BP får Lingen Green Hydrogen mulighed for både at accelerere reduktionen af CO2-udledningen på vores raffinaderi og opbygge erfaring med produktion og anvendelse af vedvarende brint i stor skala. Dette har potentiale til at spille en vigtig rolle i udviklingen af en brintøkonomi både i Tyskland og uden for landets grænser," siger BP's direktør for Gas & Low Carbon Energy, Dev Sanyal.

I sin første fase skal elektrolyseanlægget producere knap 9.000 ton brint om året svarende til en femtedel af raffinaderiets forbrug. Derudover er planen med projektet at forsøge at øge anlæggets effektivitet blandt andet ved at undersøge anvendelse af elektrolysens "restprodukter" i form af især ilt og overskudsvarme med lav temperatur.

Seneste af mange projekter

Netop effektiviseringen af elektrolyseanlæg anses som være afgørende for med tiden at gøre grøn brintproduktion til en rentabel forretning. Det nordtyske projekt er således blot et af flere, Ørsted deltager i, hvor den indledende kapacitet er relativt lav i demonstrationsfasen mod en forventet langt større indsats senere.

I Tyskland er det danske energiselskab således også med i Westküste 100, der i første omgang vil opføre en brintfabrik på 30 MW men med tiden 700 MW. I Storbritannien skal 5 MW på Gigastack-projektet bane vejen for 100 MW, der også er kapaciteten på det hollandske Yara-projekt, som skal anvendes til ammoniakproduktion.

Mens det danske projekt, hvor Ørsted sammen med en række partnere vil bygge en brintfabrik på op til 1,3 GW i 2030 står på skuldrene af et demonstrationsprojekt i Avedøre, hvor der sammen med Everfuel, Nel og DSV opføres et anlæg på 2 MW.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie EnergiWatch)

Kører vores økonomi en dag på brint?

Dansk brintselskab overtager norske tankstationer

Dansk brintselskab vil hente 200 mio. kr. på norsk børs

Ny rapport: Brint og PtX kan skabe dansk væksteventyr 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også