Milliarderne vælter nu for alvor ind i bæredygtige investeringer

Markedet er ved at få øjnene op for, at bæredygtige investeringer ikke er ensbetydende med et ringere afkast, lyder det fra stor amerikansk kapitalforvalter.
Foto: PR / Hofor
Foto: PR / Hofor
AF ALEXANDER BITSCH

En rekordstor grøn investeringsbølge er skyllet ind over Europa, og den kan meget vel vokse sig større i fremtiden. Sådan lyder vurderingen fra et stort dansk og amerikansk investeringshus, efter at tal fra analysehuset Morningstar har vist, at der i andet kvartal strømmede næsten 450 mia. kr. ind i bæredygtige investeringsfonde på det europæiske marked.

"Det er ikke overraskende. Efterspørgslen er der, og det kan man mærke. Og nu begynder der at komme et udbud, som kan stille den hunger. Så det er næsten matematik, at det er den vej vinden blæser," siger Kasper A. Lorenzen, koncerninvesteringsdirektør i pensionsselskabet PFA.

Strømmen af penge ind i fonde med et bæredygtigt fokus har overordnet haft pil opad siden slutningen af 2018. Og selv om flowet faldt i tempo i første kvartal, var det i modsætningen til de almindelige fonde ikke negativt, da coronakrisen var på sit højeste.

Ifølge Morningstar er stigningen drevet af en større interesse for ESG - specielt efter at coronakrisen ramte. ESG er en forkortelse af de engelske ord environment, social og governance. Det kan på dansk oversættes til miljø, sociale forhold og god selskabsledelse.

"Vi har set, hvordan et regulatorisk pres har medført et større fokus på bæredygtighed, og det er blevet understøttet af investorer rundt om i verden, som har søgt efter bæredygtige og langsigtede investeringer. Institutionerne rundt om i verden kan se behovet for at gøre noget nu - især efter det, der er sket under coronapandemien med et udbudschok i olien, nedlukninger og civil urolighed, har fremskyndet investorernes opmærksomhed på bæredygtighed," lyder det fra Olivia Albrecht.

Hun har titel af head of ESG business strategy i den store amerikanske kapitalforvalter Pimco. Pimco er én af verdens største obligationsinvestorer, og kapitalforvalteren har ca. 12.000 mia. kr. under forvaltning.

Pimco, der for nyligt lancerede en ny fond med fokus på grønne obligationer, har haft en ESG-platform siden 2017. I PFA Pension lancerede man for fire måneder siden produktet Klima Plus, og det har nu rundet den første større milepæl, da kunderne nu har placeret mere end 1 mia. kr. i det nye produkt.

"Det er gået stærkt, men der er også en grund til at vi lancerede produktet. Vi har mættet et behov, der har været i markedet. Jeg vil ikke sige, at vi er overraskede, for vi vidste, at appetitten er der," siger Kasper A. Lorenzen, der venter, at det nye produkt vil fortsætte med at tiltrække flere midler i den kommende tid.

Indtil nu har det ikke kostet på afkastet for kunderne i Klima Plus. Klima Plus har klaret sig bedre end det traditionelle produkt på den helt, helt korte tidshorisont. Og i PFA understreger man, at bæredygtige investeringer slet ikke udelukker gode afkast.

"Vi har sagt meget klart, at vi ikke har grund til at tro, at det langsigtede afkast kommer til at være lavere end ellers. Investeringsuniverset er stadig så stort, at man kan få en stor og bred portefølje, og omvendt er der mere og mere, der peger på, at der er en risiko ved, at investerer i selskaber, der ikke tager udviklingen seriøst," siger Kasper A. Lorenzen.

Den samme melding kommer fra Pimco.

"Vi mener, at ESG-mål i obligationsporteføljer stemmer overens med, at man opnår attraktive langsigtede afkast og samtidig en meningsfyldt impact. Bæredygtig investering behøver ikke at være enten/eller. Investorer kan få begge dele. Og det er virkelig ved at gå op for markedet," siger Olivia Albrecht.

Eksportfondens grønne milliarder skal sætte turbo på energibesparende løsninger

Vækstfonden: Afkast er midlet, grøn omstilling er målet

Simon Kollerup lover "kloge og risikovillige investeringer" for Fremtidsfondens millarder

Dansk Erhverv: Grøn Fremtidsfond løser ikke grundlæggende problemer for grønne iværksættere  

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også