Simon Kollerup lover "kloge og risikovillige investeringer" for Fremtidsfondens millarder

Der er masser af risikovillighed i den nye grønne fremtidensfond, forsikrer erhvervsminister Simon Kollerup, der dog påpeger, at der skal være "en ansvarlig tilgang til, hvor stor en risiko der bliver lagt på fællesskabet."
Foto: Mads Claus Rasmussen//
Foto: Mads Claus Rasmussen//

Regeringens forventninger til sin nye grønne Fremtidsfond, der blev præsenteret mandag, er store. Meget store.

Med 25 mia. kr. afsat til Danmarks Eksportkredit, Danmarks Grønne Investeringsfond, og Vækstfonden og Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) regner regeringen samlet set med at kunne generere "op mod 110 mia. kr." til finansiering af grønne virksomheder og projekter.

Men skal fonden udmønte sig i det grønne investeringsboom, regeringen håber på, er det ifølge flere erhvervsorganisationer helt afgørende, at de mange investeringsmilliarder også bliver akkompagneret af større risikovillighed i fondenes investeringer.

At der er taget højde for netop dét, forsikrer erhvervsminister Simon Kollerup over for CleantechWatch umiddelbart efter præsentationen af Den Grønne Investeringsfond med henvisning til de 775 mio. kr. afsat på finansloven over de næste fire år i en såkaldt risikopræmie, der skal støtte op om, at fondene tør tage nødvendige risici.

Simon Kollerup, er de 775 mio. kr. tilstrækkeligt til at sikre risikovillighed hos de fire fonde?

"Jeg mener, niveauet er lagt rigtigt. Niveaet bygger på de erfaringer, vi har gjort for lige præcis de fonde, der nu bliver de bærende søjler i Fremtidsfonden. I gennem årene, også henover finanskriser og andre udsving i vores økonomi, har de vist, at de kan levere kloge og risikovillige investeringer og med en beskeden risiko over for statskassens," siger Simon Kollerup.

Underdirektør i DI sagde i anledning af præsentationen af Den Grønne Fremtidsfond, at han håber at se Danmarks Eksportkredit "blive mere aktive i de mere risikobetonede lande, hvor det er ekstra svært at få finansieringen på plads, men hvor der er stort behov for at komme i gang med den grønne omstilling.

Tilbage i april ventilerede den tidligere formand for klimarådet, Peter Birk Sørensen, sine bekymringer over, at risikopræmien ifølge ham ikke er tiltrækkeligt til at tilskynde til de nødvendige investeringsrisici, der er påkrævet for at hjælpe den grønne omstilling på vej.

Hvorfor ikke udvide rammerne for, hvilket tab man tør tillade fra statens side, for på den måde at øge risikovilligheden? Staten har jo mulighed for at brede risikoen ud på alle nulevende og fremtidige skatteborgere på en rimelig måde.

"Regeringen har besluttet sammen med et meget bredt flertal i Folketinget, at vi vil levere en ambitiøs grøn omstilling af vores økonomi, samtidig med at vi passer på danske arbejdspladser og ikke øger uligheden i vores samfund. Derfor skal der være en ansvarlig tilgang til, hvor stor en risiko der bliver lagt på fællesskabet."

"Jeg synes, vi her har fundet den rigtige balance med en passende risikopræmie, som giver et boost til investeringer og en fantastisk mulighed for at være løftestang for private investeringer, uden at risikopræmien er større end den er. Og den er stor, skulle jeg hilse at sige. Det er jo ret mange penge, der i virkeligheden er afsat på finansloven til det her arbejde."

Peter Birk Sørensen, Klimarådets tidligere overvismand, har kaldt det ”meget beskedne beløb”.

"Det beløb, der er afsat her, er jo ikke afsat ud af det blå. Det er lige præcis afsat på basis af det fondsarbejde, vi har samlet i Danmarks Grønne Investeringsfond. Jeg kunne have forstået Peter Birk Sørensen, hvis vi havde opfundet en helt ny struktur, der var erfaringsløs for så vidt angår risikoafdækning. Men vi læner os her op ad erfaringer og kompetencer i de fire fonde, og det gør mig tryg."

I siger, at statens risiko og finansieringsbehov vil blive evalueret på baggrund af erfaringerne med fremtidsfondet. Betyder det, at I er åbne for at justere risikopræmien løbende, hvis fondene er tilbageholdne med at investere risikovilligt?

"Vi mener som udgangspunkt, vi har sat de rigtige rammer. Så skal vi evaluere det løbende. Vi går til det med et åbent sind, men jeg tror, at historien af evalueringerne vil vise, at vi har kunnet læne os op ad erfaringerne fra tidligere."

DI håber på risikofyldte investeringer fra grønne fondsmilliarder

Dansk Erhverv: Grøn Fremtidsfond løser ikke grundlæggende problemer for grønne iværksættere  

Regeringen: Grøn Fremtidsfond kan understøtte 27.000 grønne job 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også