Aalborg Portland forpligter sig alene til samme CO2-udledning som i 1990

Trods lavere CO2-udledning per ton produceret cement forpligter Aalborg Portland sig udelukkende til at reducere sin samlede udledning til samme niveau som i 1990 i ny aftale med regeringen. Målet er dog at komme endnu længere ned, fastslår direktør.
Foto: HENNING BAGGER/Henning Bagger / henning bagger
Foto: HENNING BAGGER/Henning Bagger / henning bagger
AF FREDERIK TIMM BENTSEN OG SIMON VALEUR

Med samarbejdsaftalen mellem Aalborg Portland og regeringen forpligter cementgiganten sig til at reducere sit CO2-aftryk med 30 pct. inden 2030 sammenlignet med 2019.

Såfremt det lykkes, vil det dog alene sende Aalborg Portlands samlede reduktioner tilbage til niveauet i 1990.

I absolutte tal er der nemlig tale om at barbere 660.000 ton CO2 væk fra de nuværende årlige udledninger på ca. 2,2 mio. ton.

Dermed vil Aalborg Portland, der er Danmark største enkeltudleder, i 2030 ligge i omegnen af 1,54 mio. ton udledt CO2 – altså stort set på niveau med de 1,5 mio. ton, som udledningen ifølge Thomas Uhd, Head of Sustainability & External Relations i Aalborg Portland, lød på for knap tre årtier siden.

"Absolut er vi i 2030 tilbage på niveauet i 1990," siger Thomas Uhd til CleantechWatch med henvisning til den nye aftale.

Danmarks største CO2-udleder skal reducere med 660.000 ton 

Han understreger dog, at reduktionsmålene i aftalen skal ses i lyset af Aalborg Portlands store vækst i perioden.

"Siden 1990 har verden jo ikke stået stille, og vi kan jo ikke hoppe tilbage i tiden. Modsat andre virksomheder har vi siden da ikke udflaget vores produktion til andre lande. Vi har fastholdt og øget den i Danmark. Byggebranchen har haft kronede dage og har haft behov for cement, så vi har jo produceret derefter," siger Thomas Uhd.

"Aftalen handler jo om – og det er det nye og interessante – at se på, hvordan man kan komme længere end de 30 pct. reduktion," tilføjer han og peger på, at aftalen med regeringen også indebærer bestræbelser på at reducere yderligere. 

Mere bæredygtig cement

Når Aalborg Portland trods fortsat vækst forventer at reducere sine nuværende absolutte udledninger, skyldes det, at virksomhedens produktion af cement siden 1990 gradvist er blevet mere bæredygtig.

Virksomheden har løbende reduceret udledningen pr. produceret ton cement og forventer at fortsætte med at gøre det frem mod 2030, forsikrer Thomas Uhd.

"Per produceret enhed vil vi i 2030 have hugget 30 pct. af vores udledninger sammenlignet med i 1990," siger han.

"Det er jo stadig ukendt præcist, hvad vi kommer til at lave med regeringen, men vi har selv trekvart mia. på investeringsblokken over de næste tre år, og det er jo bare vores almindelige investeringer i en mere bæredygtig produktion," siger Thomas Uhd.

På onsdagens pressemøde, hvor aftalen med regeringen blev præsenteret og underskrevet, sagde adm. direktør i Aalborg Portland Michael Lundgaard Thomsen, at man håber at kunne nå højere reduktionsmål end de 30 pct. i 2030.

Virksomhedens muligheder for fortsat at gøre produktionen mere bæredygtig er blandt andet betinget af den fremtidige adgang til biogas "til konkurrencedygtige priser" som energikilde samt større efterspørgsel efter bæredygtig cement, lød det.

Trekvart milliard skal gøre Danmarks største cementproducent grønnere 

Omvendt indgår CO2-fangt og lagring (CCS), der ofte fremhæves som afgørende for den tunge industris muligheder for at reducere sine udledninger, ikke i regnestykket bag absolutte reduktionsmål, understregede Michael Lundgaard Thomsen over for CleantechWatch umiddelbart efter pressemødet.

"De 30 pct., der ligger nu, kommer ved at erstatte fossile brændsler med det, vi kalder alternative brændsler. Og så kommer en stor del af bidraget også ved, at vi går ind og laver en helt ny cementtype, hvor vi erstatter kridtet, der indeholder kul, med andre råstoffer," sagde Michael Lundgaard Thomsen.

Direktøren bekræftede også, at han fortsat forventer, at Aalborg Portland inden for "10-15 år" vil kunne fjerne CO2-udledningen fra virksomhedens energiforbrug, der udgør halvdelen af virksomhedens samlede udledninger. I det lys forudser Aalborg Portlands direktør, at det vil være muligt at levere en reduktion på 50 pct. inden 2034 i forhold til 2019.

"Vi tror på, at biogas kan blive så konkurrencedygtigt, at alle vores brændsler vil blive erstattet med biogas. Og så vil man jo have fjernet 50 pct. af udfordringen," sagde Michael Lundgaard Thomsen.

Ingen sanktionsmuligheder i regeringens Aalborg Portland-aftale  

SMV'er: Regeringen tørrer CO2-regning af på os i Aalborg Portland-aftale

Aalborg Portland tager til genmæle – udleder mindre CO2 per ton cement

Aalborg Portland skal stå i spidsen for nyt klimapartnerskab 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også