Energiforbrug og CO2-udslip dykker trods væksteventyr i dansk life science

Den danske life science-branche har fordoblet omsætningen på 10 år, samtidig med at virksomhederne er blevet mere klimavenlige, viser en ny omfattende analyse fra Erhvervsministeriet. Nu kører branchen og regeringen i stilling til at tage næste skridt.
Medicinalvirksomheden ALK og den øvrige danske life science-industri har leveret en af de største succeser i dansk erhvervsliv i de senere år. | Foto: ALK / PR
Medicinalvirksomheden ALK og den øvrige danske life science-industri har leveret en af de største succeser i dansk erhvervsliv i de senere år. | Foto: ALK / PR

En af de største succeser i dansk erhvervsliv i de senere år er uden tvivl life science-branchens voldsomme vækstrejse.

Skulle nogen være i tvivl, understreger en ny omfattende analyse fra Erhvervsministeriet branchens store vækst. Analysen viser blandt andet, at omsætningen i branchen er fordoblet på 10 år, mens energiforbruget er faldet med 20 pct. Siden 1990 er værdiskabelsen i branchen tidoblet, mens CO2-udledningen er halveret.

"Der er ingen tvivl om, at der er en stigende efterspørgsel efter sundhedsløsninger både i Danmark og globalt. Hvis man er på det marked med højkvalitetsprodukter, er det klart, at så er man på et stærkt og voksende marked. Det er det, der afspejler sig i, at vi i Danmark klarer os så fantastisk godt, som vi gør," siger Peter Huntley, der er direktør i brancheforeningen Medicoindustrien.

Han understreger samtidig, at konkurrencen på det globale marked for life science er stigende, og Danmark skal kæmpe for at holde og udbygge positionen på markedet i de kommende år.  

"Det er klart, at hegnspælene for hvad man skal konkurrence imod hele tiden flytter sig. Det er også derfor, at det er så afgørende, at vi hele tiden tænker på, hvad vi kan gøre i Danmark, og hvad det er for nogle rammevilkår, vi har i Danmark," siger han og tilføjer:  

"Det er derfor, at det er så afgørende, at den rapport, der bliver præsenteret i dag, danner bagtæppe for en ny vækststrategi for life science, som afløser den gamle, som jo har været en succes."

(artiklen fortsætter efter grafikken)

Samme budskab kommer fra landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri. Vicedirektør Henriette Søltoft kalder udviklingen i life science-industrien for "intet mindre end imponerende", men nu gælder det om at holde fast, understreger hun: 

"Vi havde en tidligere vækstplan for life science-industrien, som vi har været glade for, men nu er tiden kommet til at lave en ny strategi, som erhvervsministeren har bebudet, og den skal efter min bedste overbevisning have et nøk op. Vi har et momentum lige nu, vi har en sundhedskrise, og vi står i en anden situation, så derfor skal vi også gribe lejligheden til at definere, hvor det er, vi skal satse," siger Henriette Søltoft og fortsætter:

"Strategien skal dels indeholde en vidtgående ambition, så vi har noget at sigte efter, og så skal den selvfølgelig også komme med nogle konkrete svar på, hvad der skal til."

Ny strategi på vej

Den omfattende analyse fra Erhvervsministeriet kommer samtidig med, at erhvervsminister Simon Kollerup gøder jorden for en ny life science-strategi, som efterfølger den vækstplan for life science, der blev indført i marts 2018. Det fremgår af et dokument, som MedWatch er i besiddelse af.

Dokumentet er et kommissorium for det genstartsteam for life science, der skal komme med forslag til, hvordan life science-sektorens eksport kan styrkes i kølvandet på coronakrisen. "Anbefalingerne fra genstartsteamet vil også blive løftet ind i arbejdet med udarbejdelse af en strategi for life science," fremgår det af kommissoriet. Kilder med indblik i processen bekræfter desuden over for MedWatch, at der er taget en beslutning i Erhvervsministeriet om at arbejde på en ny strategi for life science.

Den nye strategi for life science kommer efter opfordringer fra flere virksomheder og politikere i løbet af de seneste måneder.

Ifølge Peter Huntley er det afgørende, at den nye strategi sikrer bedre rammevilkår for life science på en række områder:

"Vores branche hviler på den præmis, at vi skal have et stærkt hjemmemarked, hvor vi har innovation og innovationssamarbejde, og hvor vi ved at få sourcet produkterne ind på det danske marked, kan vise eksportmarkederne, hvordan vi gør i Danmark. Et af de stærkeste eksportargumenter, vi kan komme med, er jo at vise, hvordan vi gør det hjemme i Danmark. Derfor er værdibaserede indkøb i det offentlige og offentligt-privat innovationssamarbejde omkring ny teknologi utroligt vigtigt," siger Peter Huntley.

Derudover skal det gøres mere attraktivt for virksomheder at forske, mener han.

"Det politiske omdrejningspunkt lige nu er, hvor godt det skal kunne betale sig at lave forskning frem for andre aktiviteter, og derfor kigger vi lige nu ind overparitetiske fradrag for forskning – fradrag, der er over 100 pct. – for at tiltrække, at virksomheder vil lave forskning, fordi de kan gøre det mere kosteffektivt – man kører, om man så må sige, længere på literen," siger Peter Huntley.

Endelig er der behov for at få etableret et bemyndiget organ, som er den centrale regulatoriske spiller i EU for CE-mærkning af medico- og diagnostisk udstyr, siger Peter Huntley. En CE-mærkning er et krav for at kunne indlede salg og markedsføring af udstyr til sundhedsvæsnet, og for producenter af medicoteknisk udstyr er tilgængeligheden af et bemyndiget organ derfor afgørende.

"En forudsætning for, at vi kan blive ved med at afsætte vores produkter er, at produkterne også godkendes. Derfor skal vi have et bemyndiget organ til at godkende produkter i Danmark. Vi er et af de stærkeste medico-lande i Europa, hvis vi måler per indbygger, men vi er det eneste land i Europa, der ikke har et bemyndiget organ til at godkende produkter. Det er simpelthen bare ikke godt nok," siger Peter Huntley.

Blandt DI’s forslag til ny vækststrategi er en permanentgørelse af forskningsfradraget på 130 procent, et nyt bemyndiget organ samt en national strategi og indsats for healthtech og brug af sundhedsdata.

"Forskningsfradraget stimulerer både de virksomheder vi allerede har i landet, men det øger også udenlandske virksomheders lyst til at etablere sig i Danmark og lægge forskningsafdelinger her. Og forskningsafdelinger trækker andre ting med sig, så det er en god case for landet at gøre det," siger Henriette Søltoft.

Erhvervsminister Simon Kollerup vil i dag præsentere den nye temperaturmåling og analyse af life science-industriens fodaftryk på dansk økonomi ved et morgenmøde for life science-industrien i Industriens Hus.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie PolicyWatch)

Minister: Den grønne omstilling skal være fokus i vores forskning og innovation

Grøn omstilling i life science giver politisk udfordring 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også