KL skal finde en ny miljøformand efter borgmester-stop

Borgmester i Frederikshavn Kommune, der ligeledes er formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg, genopstiller ikke ved næste kommunalvalg.
Foto: Frederikshavn Kommune
Foto: Frederikshavn Kommune

Socialdemokratiske Birgit S. Hansen har valgt ikke at genopstille ved det kommende kommunalvalg i 2025. Det får betydning for Kommunernes Landsforenings (KL) Klima- og Miljøudvalg, hvis ansvarsområder blandt andet dækker over forsyningsvirksomheder.

Her har den afgående borgmester for Frederikshavn Kommune, Birgit S. Hansen, siddet som formand siden 2021. 

I et opslag på det sociale medie Linkedin, hvor hun søndag har meldt sin exit fra kommunalpolitik, lyder det, at hun fortsætter som borgmester i Frederikshavn Kommune frem til 2026, hvor hendes periode slutter. 

Det er kun medlemmer af en kommunalbestyrelse, som kan være medlem af KL’s politiske valg. Dermed har foreningen frem til 2026 til at finde en afløser til Birgit S. Hansen.

”Jeg løber ikke af pladsen før tid, men jeg melder ud nu, så der kan ske forberedelserne til et skifte,” skriver hun i sit opslag.

”Jeg har altid vidst, at den tid, hvor jeg ikke hver dag glad stod op for at tage på arbejde som borgmester, ja, så er enden på jobbet ved at være nået. Det er nu,” lyder det ligeledes i opslaget.

”Miljøtilladelser ligger som de skal – hos kommunen”

Birgit S. Hansen skriver i sit opslag, at hun endnu ikke ved, hvad hun efter det kommende kommunalvalg skal kaste sig over. 

Hun har senest som formand for Klima- og Miljøudvalget slået på tromme for, at sagen om den ombruste virksomhed Nordic Waste ikke bør give anledning til at fratage kommunerne ansvaret for at udstede miljøtilladelser og føre tilsyn hos virksomhederne.

”Ansvaret for miljøtilladelser og tilsyn ligger, som de skal – i kommunerne”, lød det i slutningen af januar i et skriftligt svar til CleantechWatch fra Birgit S. Hansen.

Meldingen kom som reaktion på, at flere folketingsordførere over for CleantechWatch har foreslået at rykke opgaven væk fra de kommunale skriveborde efter udbredt kritik af Randers Kommunes miljøgodkendelse, der har ligget til grund for driften hos Nordic Waste. Den nu krakkede affalds- og ressourcevirksomhed har dannet scene for et omfattende jordskred, der for alvor tog fart i starten af december. Først i sidste uge kunne kommunen melde, at jordskreddet ikke længere er i akutfasen.

Ifølge folketingsordførere fra partierne Danmarksdemokraterne, Enhedslisten og Alternativet er uhensigtsmæssigt, at kommunerne både kan have interesse i at tiltrække arbejdspladser og virksomheder, mens de samtidig skal agere kontrolmyndighed på miljøområdet.

Men det gav Birgit S. Hansen dog ikke meget for.

”Anklagerne om, at kommunerne skulle have andre motiver end miljøet i de her sager, er meget alvorlige. Kommunerne er deres ansvar i miljøsager fuldt bevidst og tager det selvfølgelig meget alvorligt,” skrev hun i mailen.

Birgit S. Hansen, der var en af landet største stemmeslugere ved kommunalvalget i 2021, har været borgmester i Frederikshavn Kommune siden 2014.

Hun overtog posten som formand for KL’s udvalg, der dengang gik under navnet Miljø- og Forsyningsudvalg, efter den tidligere borgmester i Fredericia Kommune, Jacob Bjerregaard (S). I den forbindelse fortsatte Kenneth Muus (V) som næstformand. Det er en post, som Nyborgs borgmester fortsat bestrider den dag i dag. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også