CleantechWatch

Debat: Fremtidens bæredygtige system er et genbrugssystem

På den nylige konference Loop om cirkulære løsninger blev kaffen drukket af engangskopper og vandet af engangsplastikkrus. Bæredygtigheden rakte tilsyneladende kun til samtalen, skriver adm. direktør i organisationen Plastic Change Louise Lerche-Gredal.

Louise Lerche-Gredal, adm. direktør i Plastic Change | Foto: Plastic Change/PR

Den 27. og 28. april blev den todages konference Loop afholdt med det formål, at være platformen, ”der bringer cirkulære løsninger frem i lyset”. Med undertitlen ”Waste to ressources” havde arrangørerne stykket et omfattende program sammen med fokus på affaldshåndtering og genanvendelse. Det var et flot program, og stort set hele branchen var repræsenteret i løbet af de to dage.

Alt mens deltagerne livligt debatterede om affald, genanvendelse og materialeinnovation blev kaffen indtaget i engangskopper og vandet i engangsplastikkrus, ligesom frokostsalaten blev serveret i engangsbokse. Bæredygtigheden rakte tilsyneladende kun til samtalen, hvorimod affaldsbunkerne efter konferencen må stå uændrede tilbage.

Ret skal være ret. Virksomheden Relevent, som var arrangøren bag konferencen, havde sørget for genbrugelige kopper og vandkarafler ved alle scener, ligesom Kleenhub sørgede for, at engangskoppen kunne fravælges til fordel for en vaskbar kop. Desværre var bæredygtigheden ikke smittet af på konferencestedets kaffekopper og frokostbokse.

Også flere stadeholdere serverede drikkevarer i engangskrus i deres iver for at tiltrække opmærksomhed og vise deres innovative affaldsløsninger frem.

Vi taler om forandring uden at lave noget om

Paradokset er på mange måder symptomatisk for den politiske samtale, som foregår uden for konferencestedet. Vi taler om forandring, uden at lave noget om. Aldrig har vi talt mere om emballager, affald og bæredygtighed, og aldrig har vi brugt mere engangsemballage.

Alene brugen af engangsplastikemballage steg, ifølge Miljøstyrelsens emballagestatistik, med 30 pct. over den senest opgjorte femårige periode.

I samme periode er der kommet et væld af planer og tiltag, der skal gøre den danske brug af plastik mere bæredygtig. Foruden industriens mange hensigtserklæringer har det bl.a. udmøntet sig i Plasthandleplanen fra 2018 ”Plastik uden spild”, Engangsplastikdirektivet fra 2019, Den europæiske plastikpagt fra 2020, Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi fra 2020 og Handlingsplan for cirkulær økonomi national plan for forebyggelse og håndtering af affald 2020-2032 fra 2021.

Planer, der alle indeholder visioner og målsætninger om genanvendelse af plastikaffald i Danmark. Der er derimod ingen bindende målsætninger eller tiltag for reduktion af plastik eller for genbrug.

Kurven for vores affaldsmængder skal knækkes

Hvis Danmark ønsker at være et grønt foregangsland, som i høj grad var teamet for Loop konferencen, er vi nødsaget til at knække kurven for vores affaldsmængder, og det kan ikke ske gennem genanvendelse og business-as-usual.

Der skal nye systemer til, som kan ændre den måde, vi bruger vores produkter på. Hvor kaffekoppen vaskes op og bruges igen, og hvor tilsvarende logik og system udvides til mange flere af vores tusindvis af engangsemballager.

Der er stor forskel på single- og multicirkularitet, og hvis vi ikke sikrer mere genbrug af vores emballager (multicirkularitet), før vi genanvender dem, høster vi ganske enkelt ikke alle gevinsterne i den cirkulære økonomi.

Derfor håber jeg, at vi mødes igen til næste år på en tilsvarende konference med reduktion og genbrug som tema. Hvor nye aktører som Kleenhub, Cirqle, Recircle, Pero-Solution, Rezip, New Loop og mange flere kan præsentere nogle af fremtidens bæredygtige systemer, og hvor kaffen alene serveres i en vaskbar kop.

NGO utilfreds med Maersk-melding: ”Smid skyklapperne, og stop affaldstransport”

NGO vil have Maersk til at følge trop og droppe fragt af plastaffald

Dansk firma i strid om plastfusk: Tonsvis af havplast blev handlet flere gange


Mere fra CleantechWatch

Henrik Stiesdal stopper som topchef

Stifteren af Stiesdal-koncernen, der blandt andet står bag pyrolyseteknologien Skyclean, rykker et skridt ned i direktionen for at hellige sig til teknologiudvikling.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs