Lobbyorganisation kritiserer EU-forslag til udfasning af plastmateriale

EU-Kommissionen præsenterede for nylig et muligt udfasningsscenarie for det hyppigt anvendte plastmateriale PVC. Men ulemperne ved en sådan beslutning er ikke godt nok belyst, mener lobbyorganisationen PVC Informationsrådet.
Foto: PVC Informationsråd /PR
Foto: PVC Informationsråd /PR

EU-Kommissionen overser en række af de ulemper, der vil være forbundet med en udfasning af verdens tredjemest anvendte plastmateriale, PVC (Polyvinylchlorid), på unions marked.

Det mener PVC Informationsrådet – en lobbyorganisation finansieret af de danske PVC-forarbejdende virksomheder, samt af de europæiske PVC-råvareproducenters organisation ECVM – oven på en ny rapport fra Kommissionen, der beskriver et muligt scenarie for udfasningen af materialet, som forbindes med udledning af tungmetaller og andre sundheds- og miljørisici.

”En afgørende mangel ved rapporten er, at den ikke mere detaljeret beskriver, hvilke ulemper en PVC-udfasning vil få, og om samfundet vil kunne acceptere disse,” lyder det i en kommentar fra PVC Informationsrådets direktør Ole Grøndahl Hansen i en pressemeddelelse.

Ifølge interesseorganisationen er substitutionen af den bløde PVC i en lang række produkter nemlig ”umulig”. Det gælder alt fra hoppeborge og vandrør til lastbilpresenninger og blodposer, lyder det.

”I Danmark har vi nemlig en særlig forudsætning for mere nøjagtigt at belyse, hvilke ulemper en PVC-udfasning vil få. Da danske myndigheder i årevis har opfordret til udfasning af de bløde PVC-produkter, har danske virksomheder ofret mange kræfter på at finde alternativer. Bestræbelserne har dog i mange tilfælde været forgæves,” siger Ole Grøndahl Hansen i meddelelsen.

Ifølge den danske affaldsbekendtgørelse skal blødt PVC-affald i dag deponeres, eftersom det indenholder klor og derfor ikke må havne i forbrændingsanlæggene.

Minister vil ikke pille ved ensartet emballageafgift

Ny plastikafgift rammer også genbrugsplast

Teknologisk Institut skal genanvende plastudstyr fra Rigshospitalet

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også