Professor kalder miljøgodkendelse til Nordic Waste "grotesk"

Ifølge en ekspert i miljøret er der et alvorligt problem med miljøgodkendelsen fra Randers Kommune.
Ellen Margrethe Basse, der er professor emerita ved Aarhus Universitet, kalder det en ”klokkeklar fejl” at udstede miljøgodkendelsen til Nordic Waste | Foto: Aarhus Universitet
Ellen Margrethe Basse, der er professor emerita ved Aarhus Universitet, kalder det en ”klokkeklar fejl” at udstede miljøgodkendelsen til Nordic Waste | Foto: Aarhus Universitet
af ritzau

Det var ikke i strid med miljøgodkendelsen, at Nordic Waste fortsatte med at læsse jord ind på virksomhedens grund helt frem til december 2023.

Miljøgodkendelsen udstedt af Randers Kommune til Nordic Waste lægger nemlig ikke loft over, hvor meget jord virksomheden måtte køre ind på grunden.

Det skriver Dagbladet Information.

Ifølge Ellen Margrethe Basse, der er professor emerita ved Aarhus Universitet og ekspert i miljøret, er det en ”klokkeklar fejl”.

”Det er fuldstændig grotesk. Men der er ikke noget i godkendelsen, der forhindrer det, for der er ikke en kapacitetsgrænse,” siger hun efter at have gennemgået miljøgodkendelsen og andre relevante dokumenter for dagbladet.

Ifølge professoren er det et alvorligt problem med miljøgodkendelsen, at der ikke er defineret en øvre grænse for kapaciteten til virksomheden.

Hun pointerer, at et sådant krav er fuldstændig afgørende.

”Derfor er det en klokkeklar fejl, at man ikke lægger nogle grænser ind for, hvad de må modtage,” siger Ellen Margrethe Basse til Information.

Hun fremhæver desuden, at kommunen i miljøgodkendelsen ikke har skrevet noget om, hvilke stoffer der må udledes med regnvand og overfladevand fra grunden, ligesom at spildevandstilladelsen mangler i miljøgodkendelsen fra 2021.

Dagbladet Information har forelagt Ellen Margrethe Basses kritik for Randers Kommune, der ”gerne vil svare”, men ikke kan nå det tirsdag.

Sagen fik offentlighedens opmærksomhed i december 2023, da virksomheden i en pressemeddelelse skrev, at ”et betydeligt jordskred på Nordic Wastes grund fører til omfattende skader”.

Det skyldes, at de store mængder forurenet jord på grunden kan ende i Alling Å og potentielt skade vandmiljøet helt ud i Randers Fjord som følge af jordskreddet.

Myndighederne og kuratorerne forsøger nu efter Nordic Wastes konkursbegæring at afklare, hvem der har ansvar for jordskreddet, og hvem skal betale regningen for afværgeforanstaltningerne.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også