Nordic Waste har til torsdag eftermiddag til at stille garanti på 205 millioner

Kan virksomheden ikke garantere beløbet, vil Miljøstyrelsen indlede ”nødvendige retslige skridt”.
Foto: Nordic Waste / Mikkel Wenzel Andreasen
Foto: Nordic Waste / Mikkel Wenzel Andreasen

Nordic Waste skal senest torsdag klokken 16 kunne dokumentere, at den har adgang til 205 mio. kr., som kan dække udgifter i forbindelse med det igangværende jordskred på virksomhedens grund i Ølst syd for Randers.

Det fremgår af Miljøstyrelsens udkast til påbud til affalds- og ressourcevirksomheden, der har været i høring frem til onsdag eftermiddag, som CleantechWatch har fået aktindsigt i. 

En økonomisk sikkerhedsstillelse kan ifølge styrelsen eksempelvis være i form af en bankgaranti, en kautionsforsikringspolice eller deponering af kontanter på en konto i pengeinstitut.

”Hvis Nordic Waste A/S ikke kan stille sikkerhed, eller ikke kan stille sikkerhed for det fulde beløb på 205 mio. kr., skal Nordic Waste A/S straks fremsende en begrundet redegørelse herom til Miljøstyrelsen,” skriver styrelsen og tilføjer:

”Det skal fremgå af redegørelsen, om – og i givet fald hvornår – virksomheden kan stille fuld sikkerhed. Hvis virksomheden ikke stiller sikkerhed, vil Miljøstyrelsen indlede de nødvendige retslige skridt mod virksomheden,” lyder det.

Det fremgår ikke af udkastet til påbuddene, hvad de retslige skridt kan være.

Kan få nyt påbud om et halvt år

Beløbet på 205 mio. kr. er fastsat efter et skøn fra Randers Kommune, der siden 19. december har arbejdet med at få jordskreddet under kontrol. Her opgav Nordic Waste selv at stoppe skredet.

Foruden økonomisk garanti skal Nordic Waste opretholde foranstaltninger samt indsatser, så længe Miljøstyrelsen vurderer, at der er en overhængende fare for en miljøskade på vandmiljøet og arter i nærtliggende Alling Å. 

Der vil være tale om en periode på mindst seks måneder, lyder det i udkastet til påbuddet. En rapport udarbejdet af ingeniørvirksomheden Cowi for Randers Kommune har dog vurderet, at det kan tage op til to år, før skredet er blevet stoppet.

Ifølge Miljøstyrelsen kan Nordic Waste da også forvente at modtage et nyt påbud, hvis det viser sig, at situationen ikke er under kontrol om seks måneder.

”Baggrunden herfor er, at situationen på skadesstedet udvikler sig løbende, og at det ikke er muligt nøjagtigt at sige, hvilke konkrete tiltag der skal udføres, og hvor lang tid det vil tage, før den overhængende fare for miljøskade er ovre,” skriver styrelsen i sit udkast.

Ud af de 205 mio. kr. forventes 129 mio. kr. at blive brugt på akutfasen, skriver Miljøstyrelsen, der har lagt til grund, at afværgearbejdet har kostet Randers Kommune 4 mio. kr. om dagen. 

Derudover ventes en opretholdelsesfase på fem måneder at koste 76 mio. kr.

Akutfasen (4 uger):
Videreførelse af Randers Kommunes hidtidige foranstaltninger ca. 112 mio kr.
Midlertidig omledning af vand i Gudenåen ca. 10-20 mio. kr.
Spunsdæmning med overløbsbygværk ca. 5-10 mio. kr.
Forlængelse af pumperør ca. 2 mio. kr.
I alt under akutfasen ca. 129 mio. kr.


Opretholdelsesfasen (5 måneder)
Fortsat pumpning ca. 22 mio. kr.
Bortskaffelse af jord og vand ca. 20 mio. kr.
Udgifter til at opnå rådighed over fremmede arealer ca. 9 mio. kr.
Yderligere udgifter i anledning af bestemmelsen om udledning via Vissing Bæk og Lilleå til Gudenåen ca. 15 mio. kr.
Miljøstyrelsens sagsbehandling mv. ca. 10 mio.
I alt under opretholdelsesfasen 76 mio. kr.

Har indsendt høringssvar

Nordic Waste oplyser til CleantechWatch, at den har har indsendt et svar til Miljøstyrelsen, inden høringsperioden for påbuddene sluttede onsdag eftermiddag klokken 16. Virksomheden ønsker ikke at svare på, hvorvidt den kan stille en økonomisk garanti på 205 mio. kr. i tide.

Styrelsen ventes nu at tage den endelige beslutning om at udstede påbuddene. Peter Pagh, professor i miljøret ved Københavns Universitet, vurderer over CleantechWatch, at det formentlig vil ske inden for kort tid.

Virksomheden kan også påklage afgørelsen til Miljø- og Fødevareklagenævnet. En klage har dog ikke ”opsættende virkning”, fremgår det af udkastet til påbuddene. Nordic Waste er af den grund fortsat forpligtet til at efterkomme kravet om økonomisk garanti inden torsdag klokken 16.

Også selvom virksomheden ifølge Miljøstyrelsen har søgt aktindsigt i styrelsens sagsbehandling af påbuddene, der foreløbigt vurderes til at fylde knap 1400 sider. Aktindsigtsanmodningen er endnu ikke givet. Men på grund af sagens karakter, at der er ”overhængende fare for en miljøskade”, kan styrelsen ikke afvente, at virksomheden har fået aktindsigt samt gjort sig fortrolig med indholdet, lyder det i et underretningsbrev til Nordic Waste. 

Foruden Nordic Waste har også Randers Kommune samt berørte lodsejere modtaget påbuddene i høring.

(Opdateret 18/1 kl. 9:30 med vurdering fra Peter Pagh, professor i miljøret ved Københavns Universitet)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også