Professor undrer sig: Hvorfor betaler Nordic Waste-ejer ikke bare?

Kommune har sendt en regning på ca. 40 mio. kr. for oprydning efter Nordic Waste, som ejes af oliemilliardæren Torben Østergaard-Nielsen. Præciseret.
Foto: Carsten Andreasen/Ritzau Scanpix
Foto: Carsten Andreasen/Ritzau Scanpix

Den fynske oliemilliardær Torben Østergaard-Nielsen bør komme til lommerne og betale - eller donere – godt 40 mio. kr. til Randers Kommune i den eskalerende miljøsag, som involverer hans affalds- og ressourceselskab Nordic Waste.

Det mener økonomiprofessor Per Nikolaj Bukh, efter at kommunen har sendt en regning for den igangværende oprydning i sagen, som miljøministeren har kaldt en ”tikkende miljøbombe.” 

”Man kan selvfølgelig ikke forvente, at nogen skal betale noget, de ikke er forpligtet til,” siger Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg University Business School.

”Men der er også det moralbaserede synspunkt, som har fået mere vind i sejlene i det toneangivende, pæne erhvervsliv, og det er, at man har en moralsk og etisk forpligtelse til at at rydde op efter sig selv. At tage et ansvar for de påvirkninger, ens virksomhed har på miljø og samfund,” siger han til CleantechWatchs søstermedie ShippingWatch.

Derfor foreslår Per Nikolaj Bukh, at Nordic Waste og i sidste ende Torben Østergaard-Nielsen fremlægger en erklæring om, at man vil betale de 41,5 mio. kr. til kommunen, hvis Nordic Wastes forsikringsselskab ikke vil dække beløbet.

”Så kan man tage et forbehold for, at man ikke erkender et juridisk ansvar, men dog føler et ansvar for de borgere, der bor i kommunen og derfor på den ene eller anden måde vil få pengene overført til kommunen, om det så skulle være en donation, teknisk set,” mener økonomiprofessoren.

Tovtrækkeri i flere uger

Gennem flere uger har der været tavshed fra Torben Østergaard-Nielsen og oliekoncernen USTC, der ejer det kriseramte miljøselskab Nordic Waste. 

Den fynske oliemilliardær, som er blevet meget velhavende på at sælge brændstof til skibe gennem sin USTC-koncern, har ikke på noget tidspunkt villet forholde sig konkret til et eventuelt juridisk eller økonomisk ansvar i sagen.

Det har skabt omfattende omtale i danske medier. 

USTC-koncernen råder over en egenkapital på over otte mia. kr. i følge det seneste regnskab.

”Vi står her med en bagvedliggende ejer, som uomtvistelig er meget velhavende, og hvor det ville være et greb i lommen at betale. At det ikke sker, får simpelthen folk til at undre sig – og det gælder også mig selv,” siger Per Nikolaj Bukh.

Miljøsagen kommer, efter at Torben Østergaard-Nielsen og hans forretninger i en straffesag i slutningen af 2021 blev dømt for brud på EU-sanktioner i Syrien, hvor datterselskabet Dan-Bunkering ulovligt havde solgt flybrændstof til det russiske militær. 

Dommen lød på både en bøde og konfiskation af fortjenesten på i alt 50 mio. kr. og en betinget fængselsstraf til topchefen i bunker-koncernen.

”Det her giver nogle ridser i lakken, og hvorfor vil han (Torben Østergaard-Nielsen, red.) sidde med det omdømme? Nu har han lige lagt en anden belastende sag bag sig med overtrædelsen af EU-sanktioner i Syrien i Dan-Bunkering sagen. Hvorfor kommer han ikke op på hesten igen og viser noget ansvar og noget vilje?”

Per Nikolaj Bukh forstår heller ikke USTC-koncernens kommunikationsstrategi i denne sag.

”Man behøver jo ikke at sige ingenting. Torben Østergaard kunne jo agere, uden at han dermed lover, at han vil betale alting til al evighed, men i hvert fald sige, at man betaler kommunens oprydningsudgifter. Det er heller ikke det samme som at sige, at man forpligter sig til at betale for enhver miljøgenopretning,” siger Per Nikolaj Bukh.

Kommune kan blive straffet

Randers Kommune kan ifølge Per Nikolaj Bukh få problemer med at overholde kravene til kommunens budgetoverholdelse på grund af de ekstraordinære udgifter, kommunen har haft med at rydde op efter Nordic Waste.

Hvis Randers Kommune f.eks. kommer til at overskride budgettet for kommunens serviceudgifter, som udgifter til teknik og miljø hører under, risikerer kommunen en ekstraregning fra staten, da statens bloktilskud til kommunen kan blive reduceret som følge af en budgetoverskridelse.

”Det er kommunens reelle dilemma, og at kommunen er endt i sådan en situation, har man nok ikke forudset i lovgivningen. Det er selvfølgelig på en eller anden måde urimeligt. Problemet er, at kommunen ikke regnskabsteknisk kan indtægtsføre et tilgodehavende hos Nordic Waste, fordi der kan være usikkerhed om du får pengene,” siger Per Nikolaj Bukh.

Randers Kommune skriver i brevet til Nordic Waste, at kommunen opfordrer til, at Nordic Waste ”snarest muligt” betaler kr. 41.534.971, ekskl. moms ind på kommunens bankkonto.

Men kommunen angiver ikke nogen præcis betalingsfrist.

”Når man ikke sætter en betalingsfrist på, så kan man jo ikke gøre gældende, at den er overtrådt, hvis pengene ikke kommer. Det er vel også en invitation til en dialog omkring, hvordan man teknisk set løser det her,” vurderer Per Nikolaj Bukh.

ShippingWatch har bedt Nordic Waste og ejerne bag selskabet om en kommentar til økonomiprofessor Per Nikolaj Bukhs praktiske løsning på betaling af regningen på godt 41,5 mio. kr. i sagen.

”Vi har ikke mulighed for at kommentere yderligere på kommunens regning før end de forsikringsmæssige forhold er afklarede,” skriver Søren Møgelvang Nielsen, presseansvarlig i Nordic Waste, i en mail til ShippingWatch.

(Denne artikel er leveret i samarbejde med vores søstermedie ShippingWatch) (Artikels oplysninger om kommunens budgetoverholdelse er præciseret den 16. januar 2024 kl. 20.24)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også