Kommune afviser Nordic Waste-forklaring: Vi har en anden opfattelse

Fredag tog Nordic Waste langt om længe bladet fra munden efter to ugers tavshed om større jordskred.
Torben Hansen (S), borgmester i Randers Kommune. | Foto: Benjamin Nørskov
Torben Hansen (S), borgmester i Randers Kommune. | Foto: Benjamin Nørskov

Randers Kommunes borgmester, Torben Hansen (S), har svært ved at genkende den udlægning af hændelsesforløbet, som Nordic Waste har bagt i en pressemeddelelse fredag morgen. 

Efter to ugers tavshed hævder affalds- og ressourcevirksomheden blandt andet, at virksomheden den 19. december – i fælles forståelse med Randers Kommune – overdrog ansvaret for det igangværende jordskred på sin grund i Ølst syd for Randers. Nordic Waste ville ligeledes mane i jorden, at den ”stak af fra arbejdet med et minuts varsel” og at den ”kastede håndkædet i ringen.”

”Vi kan ikke genkende udlægningen i pressemeddelelsen,” siger Randers Kommunes borgmester, Torben Hansen, i en skriftlig kommentar til CleantechWatch.

Det var Nordic Waste, der samme dag meddelte kommunen, at den stoppede arbejdet med afværgeforanstaltninger, fremgår det også af en afgørelse fra Randers Kommune dateret 20. december, som CleantechWatch har set.

Af den grund måtte Randers Kommune ved ”selvhjælpshandling” iværksætte en række foranstaltninger for at forhindre forurening af Alling Å, lyder det videre i afgørelsen, der dengang blev sendt til Nordic Waste. Dermed tegner kommunen et billede af, at overdragelsen af ansvaret ikke har været i ”fælles forståelse”, som Nordic Waste ellers hævder.

”Krystalklart”, at Nordic Waste skal betale

Til gengæld noterer borgmesteren sig, at Nordic Waste ikke fraskriver sig ansvaret for den ”omfattende katastrofe, vi står med ved virksomheden”.

”Og det er positivt. Det står også krystalklart, at både omfanget af denne situation og alle udgifter til at afværge katastrofen er et ansvar, som ligger hos virksomheden, og virksomheden har af Randers Kommune modtaget en afgørelse om at tage hånd om det. Da det ikke skete, så må vi træde til,” udtaler Torben Hansen i mailen til CleantechWatch.

Netop tvisten om økonomisk ansvar bliver dog ikke berørt i fredagens pressemeddelelse fra Nordic Waste. Og i en mail til CleantechWatch afviser virksomheden at svare på det spørgsmål, som flere politikere og især Randers Kommune – der indtil videre har afholdt udgifter til at forhindre en miljøskade den seneste måned – venter svar på.

”Jeg forstår helt klart ønsket om flere svar, men vi kan, af hensyn til de juridiske og forsikringsmæssige spor i sagen, ikke udtale os yderligere pt.,” skriver Nordic Wastes presseansvarlige, Søren Møgelvang Nielsen, i en mail fredag morgen.

Selvsamme afviser at kommentere, at Randers Kommune tilbageviser virksomhedens udlægning.

”Vi har ikke yderligere kommentarer end det vi har fremført i pressemeddelelsen,” skriver han fredag eftermiddag til CleantechWatch.

Kommunaldirektør ønsker god dialog

Ifølge kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt er det de facto korrekt, at Nordic Waste forlod området 19. december, hvor kommunen måtte overtage opgaven at ”afværge katastrofen”.

Men også han har svært ved at genkende affalds- og ressourcevirksomhedens udlægning i fredagens pressemeddelelse. Han kalder det en ”dramatisk situation”, der udvikler sig time for time.

”Vi er fortsat i gang i Randers Kommune med at afværge den katastrofe. Vi er selvfølgelig interesseret i en god dialog med virksomheden, og den er vi ved at genoptage. Det ændrer ikke på, at Nordic Waste har ansvaret for situationen, som er forårsaget af virksomhedens drift,” skriver Jesper Kaas Schmidt i mailen til CleantechWatch. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også