Tilsyn: Halvdelen af kommunale anlæg har brudt regler for erhvervsaffald

De fleste har fastsat for lave priser for behandling af erhvervsaffald, skriver Forsyningstilsynet.
Nomi4s har udskiftet en neddeler til behandling af genbrugstræ | Foto: Nomi4s/pr
Nomi4s har udskiftet en neddeler til behandling af genbrugstræ | Foto: Nomi4s/pr

Fem ud af ti af landets kommunale affaldsanlæg, der har tilladelse til at behandle erhvervsaffald, har overtrådt reglerne på området.

Det oplyser Forsyningstilsynet i en meddelelse.

Det er anlæg tilhørende Argo, Sønderborg Affald, Horsens Kommune, Nordværk og Nomi4s, som alle har fået et påbud, skriver myndigheden efter at have afsluttet et tilsyn med anlæggenes regnskaber for 2022. Argo frasolgte i juni det pågældende anlæg, Gadstrup Genbrugsgenbrugsanlæg, til Verdis (tidligere Urbaser). 

Det fire førstnævnte anlæg har fastsat for lave priser, skriver tilsynet. Priserne skal som minimum dække omkostningerne til behandling af erhvervsaffald til materialenyttiggørelse, lyder det.

Derudover har det fælleskommunale affaldsselskab Nomi4s, hvis ejerkommuner tæller Holstebro, Skive, Struer og Lemvig, udskiftet det primære anlæg – en neddeler til behandling af genbrugstræ ved affaldsterminalen i Måbjerg – i strid med reglerne. Det skyldes, at affaldsselskabets miljøgodkendelse ikke kan overføres til det nye anlæg, fremgår det af tilsynets påbud.

”Vi beklager ikke at have været tilstrækkeligt opmærksom på sagen,” skriver Nomi4s i et høringssvar til Forsyningstilsynet. Her oplyser affaldsselskabet, at den har stoppet med aktiviteten den 4. december. 

Sætter prisen op

Også sidste år fik Horsens Kommune et påbud for at have fastsat for lave priser. Af den nye afgørelse fra Forsyningstilsynet fremgår det, at ”kommunen er kommet langt” med en opgørelse for, hvorvidt ”erhverv reel har betalt det, de skulle”.

”Det kan de så konstatere, at det har erhverv ikke. Og derfor sætter de prisen op,” skriver tilsynet med henvisning til en kommentar fra revisionshuset Deloitte, der har hjulpet med et gennemgå 2022-regnskabet. 

Ifølge Forsyningstilsynet direktør, Carsten Smidt, er formålet med reglerne, at kommunernes borgere ikke uretmæssigt kommer til at betale for kommunens behandling af erhvervslivets affald.

”Vi kommer derfor til at følge op på tilsynet i klar forventning om at se en reduktion i antallet af overtrædelser,” siger han i meddelelsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også