Plast-startup dropper masseproduktion for at "genstarte" virksomheden

Andreas Zacho forklarer, at A Circular Design Studio vil lave et helt nyt plastindsamlingssystem, efter selskabet har lukket en communityfunding-runde.
Andreas Zacho vil gentænke dele af sin virksomhed, efter der var gået for meget masseproduktion i den. | Foto: A Circular Design Studio/PR
Andreas Zacho vil gentænke dele af sin virksomhed, efter der var gået for meget masseproduktion i den. | Foto: A Circular Design Studio/PR

Det er tre og et halvt år siden, at Andreas Zacho gik i luften med sin virksomhed, hvor han forvandler plastffald til møbler, interiør og kunst. Selv siger han, at der de seneste år er ”sket alle mulige ting i forskellige retninger”.

”Men det har nok ikke altid været i den retning, vi gerne ville have det i,” fortsætter Andreas Zacho.

Derfor trykker han nu på reset-knappen med virksomheden A Circular Design Studio. Han vil stadig skabe produkter af genanvendt plast, men han vil bevæge sig væk fra den masseproduktion-tankegang, der efterhånden har været ved at skylle ind over virksomheden.

”Det er et spørgsmål om, at jeg personligt har svært ved at se, at masseproduktion og bæredygtighed hænger sammen,” siger Andreas Zacho.

”Jeg har snakket med enormt mange mennesker, der bare er startet med at forslå, at vi flytter produktionen til Asien, så det bliver billigere, og vi kan tjene en masse penge. Men det er jo ikke det, der er formålet,” siger han.

Startede med pizzaovn

I stedet forklarer Andreas Zacho, at hele grundlaget for virksomheden handler om bæredygtighed. At vise alternative måder at producere på, at komme med forslag til take back-modeller og at sende ting i cirkulation i stedet for bare at producere og smide væk bagefter.

”Det er jo det, der er grundlaget for hele forretningen. Vi vil vise, at vi kan gøre tingene med miljøet i tankerne, uden vi behøver at sende det til Asien for at lave det nye Montana, eller hvad det nu måtte være,” siger han.

Foto: A Circular Design Studio/PR
Foto: A Circular Design Studio/PR

Netop Montana har Andreas Zacho samarbejdet med og lavet en topplade til møbelvirksomhedens lancering af en grøn udgave af Werner Pantons Wire-reol.

Inden da startede A Circular Design Studio, efter Andreas i 2020 købte en brugt pizzaovn for at smelte den om til boliginteriør. Det blev startskuddet til et virksomheden, der i dag er et ”plastsnedkeri”. 

Efterfølgende har han fået leveret plast fra forskellige virksomheder, lige som han i samarbejde med Københavns Kommune også har fået adgang til at samle plast fra storskrald i Københavns baggårde. Plasten bliver smeltet om til granulat og brugt til at skabe nye produkter.

”Prioriteten i fremtiden bliver selvfølgelig stadig design og produktion. Det er jo det, vi lever af, og det, vi synes, er spændende. Men vi kommer også til at fokusere på at udvikle nye metoder, processer og måder at arbejde med materialerne på,” siger Andreas Zacho.

Nyt system

I forbindelse med ”genstarten” af virksomheden har A Circular Design Studio netop afsluttet et communityfunding-runde. Runden var inddelt i tre delmål, og ifølge Andreas Zacho er to af målene blevet indfriet. A Circular Design Studio var tæt på at rejse de cirka 200.000 kr., virksomheden havde sat som øverste mål.

Det betyder, at virksomheden nu vil udvikle et indsamlingssystem, hvor borgere, skoler og virksomheder kan aflevere plast direkte til Andreas Zacho og A Circular Design Studio. Det skal være et alternativ til ”traditionelle affaldssystemer”, som kan sikre, at stort set alt den indsamlede plast bliver genanvendt. Dermed vil virksomheden være i stand til at spare endnu mere CO2, end den i forvejen gør.

Foto: A Circular Design Studio/PR
Foto: A Circular Design Studio/PR

”Så kan vi ligesom springe hele det her transportled over. Samtidig vil vi også give et bidrag på tre kr. per kilo plast, vi samler ind, til en miljøorganisation,” siger Andreas Zacho.

Det andet mål handler om at blive en mere socialøkonomisk virksomhed og bruge blandt andet flexjobbere i produktionen.

”Det handler om, at vi gerne vil bidrage på flere måder og ikke bare fysisk ved at sende et produkt ud,” siger Andreas Zacho.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også