Lego møder modstand i forsøget på at udskifte klods-plast

Et materialet, som kunne have erstattet oliebaseret plast, viser sig at udlede mere CO2, siger Lego-direktør. Rettet.
Foto: Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg
af ritzau/Reuters & Simone Jarolics

(Rettet kl. 8:25: Det fremgik af en tidligere version, at Lego helt dropper udfasningen af plast i sine klodser, men det er ikke tilfældet. Det er blot brugen af den genanvendelige plastik RPET, der er droppet)

Den danske legetøjsgigant Lego må droppe sine planer om at udskifte oliebaseret plastik fra sine legoklodser med genanvendt plastik af typen RPET.

Det bekræfter Legos administrerende direktør, Niels Christiansen, over for det internationale finansmedie Financial Times.

Den danske legetøjsgigant Lego må droppe sine planer om at udskifte oliebaseret plastik fra sine legoklodser med genanvendt plastik af typen RPET. 

”Vi har testet hundredvis af materialer. Det har simpelthen ikke været muligt at finde sådan et materiale,” siger direktøren til avisen.

Leog, der i dag bruger 130.000 ton plast om året, har blandt andet testet, om man kunne lave legoklodser ud af RPET, som er en slags genanvendeligt plast. Forsøg med materialet har dog vist, at det vil føre til en stigning i CO2-udslippet fra produktionen af legoklodser.

I marts lød det ellers fra legetøjsgigantens bæredygtighedsdirektør Tim Brooks, at 150 medarbejdere har testet 250 RPET-variationer for at nå frem til det materiale, som Lego på det tidspunkt ville satse på – en plan, der altså for nu er droppet.

I 2019 erkendte han, at Lego ”har en bæredygtighedsmission”.

”Vi kan ikke sige, at vi inspirerer morgendagens udviklere, mens vi laver et produkt, der skader klimaet,” sagde han til Dagbladet Information.

RPET står for det engelske navn recycled polyethylene terephthalate, som på dansk betyder genanvendt polyethylenterephthalat.

Polyethylenterephthalat er en af de mest brugte plasttyper i verden og ses typisk brugt til vandflasker, mademballage og tøj af polyester.

Lego understreger over for Ritzau, at tilbageslaget med RPET-plastik ikke betyder, at man dropper ambitionen om at finde mere bæredygtige plastikmaterialer.

”Vi er fortsat fuldt ud engageret i at fremstille Lego af bæredygtige materialer inden 2032,” lyder det i en udtalelse fra selskabet. Tidligere hed målet ellers 2030.

”Vi tester og udvikler lige nu legoklodser, som er lavet af forskellige bæredygtige materialer, herunder andre genanvendte plasttyper og plastik lavet af andre materialer som for eksempel e-methanol,” fortsætter udtalelsen fra selskabet.

Lego har frem til 2025 afsat 1,2 milliarder dollar (næsten 8,5 milliarder kroner) til at finde mere bæredygtige materialer og nedbringe sin CO2-udledning med 37 procent i 2032.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også