Viborgs nye kunstgræsbaner bliver uden gummigranulat

Viborg er allerede kommet et EU-forbud mod gummigranulat i kunstgræsbaner i forkøbet, selvom forbuddet først træder i kraft om otte år.
Kunstgræsset på Viborg Stadion er af den slags, der bliver forbudt i EU om otte år. Men i kommunen er det allerede besluttet, at man ikke vil vente otte år i forhold til nye baner.
Kunstgræsset på Viborg Stadion er af den slags, der bliver forbudt i EU om otte år. Men i kommunen er det allerede besluttet, at man ikke vil vente otte år i forhold til nye baner.

Om otte år er det slut med at sælge gummigranulat i EU. Det er også ensbetydende med, at det er slut med gummigranulat i nye kunstgræsbaner. Det besluttede EU i slutningen af april. Men i Viborg har man allerede taget konsekvensen af beslutningen og droppet kunstgræsbaner med gummigranulat. Det skriver Viborg Folkeblad. 

I praksis gjorde byrådet i Viborg det allerede i 2021, da man gav tilsagn om tilskud til en kunstgræsbane til Stoholm IF. Men i stedet for en traditionel kunstgræsbane besluttede byrådet, at der skulle anlægges en såkaldt non-infill bane, som typisk er en kunstgræsbane uden gummigranulat og sand. 

I en undersøgelse, som miljøorganisationen Plastic Change har foretaget sammen med forskere på Københavns Universitet, og som CleantechWatch har omtalt, vurderes gummigranulat at være både miljø- og sundhedsskadeligt.

Klubber skal blive ved med at søge

En non-infill-bane er ikke FIFA-certificeret og dermed ikke tilladt til Superliga-fodbold, men det er trods alt de færreste klubber, der har behov fort at opfylde det krav. Ifølge Viborg Idrætsråd, der repræsenterer 130 idrætsforeninger i Viborg Kommune, skal klubberne bare blive ved med at søge om lov til at etablere nye baner.

”Hvis man ser på det fra fodboldklubbernes side, så kan de godt blive ved med at drømme om en kunstgræsbane. Klubberne skal blive ved med at søge, hvis de mener, at de har et behov, og i sidste ende vil det så altid være en politisk prioritering, om man vil anlægge flere kunstgræsbaner i kommunen – og har råd til det,” siger sportschef i Viborg Idrætsråd, Morten Erfurth til Viborg Folkeblad.

Baner med gummigranulat er ifølge Morten Erfurth i øjeblikket billigere end andre kunstgræsløsninger, mens det stadig er billigst at anlægge en ny græsbane. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også