Miljøorganisation: Ny undersøgelse om gummigranulat bekymrer

En indledende undersøgelse viser, at kunstgræsbaner indeholder både miljø- og sundhedsskadelige stoffer, som er særligt giftige for vandmiljøet, lyder det fra Plastic Change. 
Forskere fra Københavns Universitet mener, at en mængde af stofferne fra kunstgræsbaner ender i det danske miljø. | Foto: Casper Dalhoff/JPA
Forskere fra Københavns Universitet mener, at en mængde af stofferne fra kunstgræsbaner ender i det danske miljø. | Foto: Casper Dalhoff/JPA

I et samarbejde mellem forskere på Københavns Universitet og miljøorganisationen Plastic Change er der foretaget nye prøver fra kunstgræsbaner i København og på Frederiksberg, som viser bekymrende fund af en række miljø- og sundhedsskadelige stoffer. 

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Plastic Change. 

Resultaterne er de første, der kommer fra en undersøgelse, som parterne har igangsat for at kortlægge, hvor stor en mængde af stofferne fra kunstgræsbaner der ender i det danske miljø. 

De foreløbige resultater bekymrer forsker bag studiet.

”Særligt stoffet 6PPD er fundet i forholdsvis høje koncentrationer og sammenligneligt med, hvad man finder i overfladevand fra veje, hvilket i sig selv er bekymrende i forhold til stoffets miljørisiko og dets grænseværdi, men derudover også fordi det er velkendt, at 6PPD let omdannes til det endnu mere giftige 6PPD-quinone,” siger Jan H. Christensen, der er professor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab, sektion for miljøkemi og -fysik på Københavns Universitet, i meddelelsen. 

Som tidligere omtalt ved CleantechWatch skal medlemslandende i EU i dag mødes i Bruxelles og diskutere og potentielt stemme om et forslag om at forbyde brugen af gummigranulat fra udtjente bildæk på kunstgræsplæner.

Tidligere har miljøminister Magnus Heunicke (S) givet udtryk for, at han er imod et forbud, men over for Altinget har han i dag oplyst, at forbuddet med al sandsynlighed bliver en realitet, og den danske regering stemmer for, når der er afstemning i EU-Kommissionen onsdag.

”Danmark støtter forslaget fra EU-kommissionen om at begrænse mikroplast, fordi det vil reducere udslippet af mikroplast,” siger han til mediet. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også