Spildevandsslam sender store mængder mikroplastik ud på markerne

Når marker bliver gødet med spildevandsslam, efterlader det millioner af mikroplastpartikler. Det viser ny forskning.
Marker, der har fået meget spildevandsslam som gødning, indeholder også mange mikroplastpartikler. Arkivfoto. | Foto: Sebastian Buur Gunvald
Marker, der har fået meget spildevandsslam som gødning, indeholder også mange mikroplastpartikler. Arkivfoto. | Foto: Sebastian Buur Gunvald

Spildevandsslam er godt for markerne, fordi det blandt andet fører fosfor tilbage til jorden. Bagsiden er, at det også spreder millioner af mikroplastpartikler ud på jorden. Det viser ny forskning fra Aalborg Universitet, skriver Watertech.

Faktisk viser undersøgelserne, at marker, som bliver gødet med spildevandsslam, i gennemsnit indeholder cirka 12.000 mikroplastpartikler per kilo tør jord. På marker, der ikke bruger spildevandsslam, samt Natura 2000-områder, hvor der gælder særlige regler for at beskytte dem, var antallet af partikler lidt under 1.500 per kilo tør jord.

Undersøgelsen, der er udført i samarbejde med Miljøstyrelsen, viser også, at plastikpartiklerne formentlig stammer fra tøjvask, da der blev fundet høje mængder af akryl og polyester i jorden, der var blevet kørt slam ud på. 

Baggrunden for, at undersøgelsen blev sat i gang, var den politiske vedtagelse af plastikhandlingsplanen ”Plastik uden spild” fra 2019. Her var målet via 27 forskellige initiativer at sikre en mere cirkulær plastøkonomi for Danmark og at beskytte natur og miljø. I november 2019 igangsatte Miljøstyrelsen derfor arbejdet med at få videnskabeligt baseret viden om mikroplast i spildevandsslam.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også