CleantechWatch

Medie: Italiensk premierministers afgang skyldes til dels sag om affaldshåndtering

Affald i Roms gader er ifølge iagttagere en af de afgørende faktorer for en politisk krise i Italien, der nu får landets premierminister til at indgive sin afskedsbegæring.

Det begyndte med en skraldekrise og endte med, at den italienske premierminister, Mario Draghi, nu fratræder sin post. | Foto: Ludovic Marin/AFP / AFP

En situation omkring uafhentet skrald, som hobede sig op i den italienske hovedstad Rom, har i den sidste ende medført, at premierminister Mario Draghi nu har indgivet som afskedsbegæring.

Skraldeudfordringen har ifølge TV 2 stået på i mange år. Mediet kunne tilbage i 2019 kunne berette, at indtil 2014 blev det meste skrald kørt ud på Europas største losseplads, Malagrotta, lidt udenfor centrum. Ejeren af affaldspladsen, Manlio Cerroni, havde opnået en monopolagtig position på markedet for affaldshåndtering, og han blev anklaget for at stå i ledtog med mafiaen, men blev efterfølgende, i en alder af 91 år, frikendt.

Men grundet lossepladsens status som pengemaskine, der tiltrak mafiaen, og generelle lugtgener, der betød, at folk ikke kunne bo i nærheden, blev Malagrotta jævnet med jorden.

Roms daværende borgmester Virginia Raggi fra Femstjernebevægelsen lovede Roms borgere, at hun ville løse problemet, hvorefter der blev oprettet nye affaldsanlæg. Men byens renovationsfirma, AMA, har aldrig kunnet løfte opgaven ordentligt. Tværtimod har firmaet et meget dårligt renomme, hvor både ansatte og ledelse kritiseres voldsomt.

Ifølge Kristeligt Dagblad har Roms nye borgmester, Roberto Gualtieri fra Partito Democratico, bedt regeringen om ressourcer og tilladelse til at opføre et forbrændingsanlæg, hvorefter der har været påsatte brande i dynger af det uafhentede skrald.

Det forlyder desuden, at der er store økonomiske interesser i, at det ikke fungerende affaldssystem i den italienske hovedstad forbliver ineffektivt.

”Affaldssektoren er strategisk i vores liv. Det ville være naivt at tro, at kriminelle grupperinger ikke interesserer sig for den,” skriver forfatter og dommer Giancarlo De Cataldo i La Repubblica ifølge Kristeligt Dagblad.

Problemet ligger i, at Femstjernebevægelsen har investeret politisk kapital i alle andre løsninger end et forbrændingsanlæg, og at den forhenværende borgmester, Virginia Raggi, aldrig fik en håndsrækning til at bortskaffe affaldet.

Derfor var det uklogt af Draghi ikke at behandle problemer med hovedstadens renovation og ophobning af affald separat, mener forfatningseksperten Michele Ainis.

Affaldsstrid: Politikere ville søge dispensation, men affaldsvirksomhed skal nå tidsfrist

Millionerne ruller fortsat ind hos HCS’ ejerfamilie

Danmark dumper på elektronikindsamling: Ligger på niveau med Østeuropa

Mere fra CleantechWatch

Envidan henter ny topchef i Hofor

Morten Fjerbæk bekræfter over for CleantechWatch, at han efter eget ønske træder ud af direktionen i rådgivningsvirksomheden til efteråret.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs