Plastgenanvender vil bekæmpe stigende energipriser med nye sparetiltag

Aage Vestergaard Larsen er hårdt ramt af de voldsomt stigende priser på energi. Løsningen er at sende omkostningerne videre og kaste penge i energieffektivisering, lyder det fra forretningschef.
Foto: Laura Bisgaard Krogh/IND
Foto: Laura Bisgaard Krogh/IND

Det er blevet markant dyrere af bruge strøm, og det gælder ikke mindst i familievirksomheden Aage Vestergaard Larsen (AVL), der behandler affaldsplast og sælger det videre til industrien.

”Vi er udfordrede på energipriserne, men vi kan kun gøre én ting, og det er at sende prisen videre til vores kunder, som så må sende den videre til forbrugerne,” siger forretningsdirektør Franz Cuculiza til CleantechWatch.

Virksomheden driver en fabrik i Mariager i Nordjylland, hvor man modtager plast fra både husholdninger og erhverv, som efterfølgende vaskes og omdannes til granulater, inden det afsættes til plastproducenter.

AVL’s eldrevne anlæg har – som selskabet selv skriver i sit seneste regnskab fra april – et ”forholdsvis højt energiforbrug”. Og med Ruslands invasion af Ukraine har ledelsen fået ekstra god grund til at kaste kræfter efter tiltag, der kan reducere energiforbruget, anfører Franz Cuculiza.

”Vi kigger rundt på hele fabrikken for at se, hvordan vi kan spare. Energipriserne er det, der lige nu er allerhårdest ved os, og vi investerer rigtig mange penge i energieffektiviserende tiltag som for eksempel nye motorer til vores maskinpark, så den bruger mindre strøm,” siger direktøren.

Fra april 2021 til april 2022 er den såkaldt kommercielle elpris i Vestdanmark – der ikke omfatter moms, transport og afgifter – steget fra ca. 40 øre til over 1,2 kr. per kilowatttime, viser tal fra elbørsen Nord Pool.

Plastprisen følger med op

Intet er dog som bekendt så skidt, og at det ikke er godt for noget.

For prisen på AVL’s genvundne plastgranulater knytter sig delvist til den for jomfruplast, som følger olie- og energiprisen. 

”Så vi kan jo bevæge os med, når prisen på virgin plast går opad, da den også bliver hårdt ramt af stigende energipriser. Det er ikke nødvendigvis en sund udvikling, men der er ikke så meget at gøre ved det,” siger Franz Cuculiza. 

AVL-ledelsen vurderer dog selv, at virksomhedens følsomhed over for prisen på virgin plast gradvist formindskes år for år, i takt med at mere kundespecifikke produkter udgør en større del af omsætningen.

”Vi producerer nogle mere specielle compounds (forbindelser, red.) til kunder, som ikke bare kan erstattes af nye varer,” siger Franz Cuculiza.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også