CleantechWatch

Sats på husholdningsplast skal fordoble genanvendelsen i AVL i 2030

Plastgenanvenderen Aage Vestergaard Larsen har for nylig indgået et branchesamarbejde om recirkulering af husholdningsplast, som i de kommende år skal udgøre en stadig større del af forretningen i familievirksomheden.

Foto: AVL/PR

Efter mange års fokus på genanvendelse af industriplast undergår Aage Vestergaard Larsen – i daglig tal AVL – i disse år et kraftigt strategisk satsning på behandling affaldsplast fra husholdninger.

Et tocifret millionbeløb blev sidste år kastet i en ny produktionslinje på fabrikken i Mariager, og i januar indgik AVL et branchesamarbejde om at aftage og granulere husholdningsplast fra Vojens-virksomhedens Damifos nye sorteringsanlæg for efterfølgende at afsætte plasten til lokale producenter.

Bestræbelsen i AVL er til næsten at hente 40 pct. af sin omsætning fra behandling af husholdningsplast, mens den familieejede virksomheds samlede behandlingskapacitet i 2030 skal være mindst dobbelt så stor som den nuværende på 15.000 ton årligt.

”Vi har et mål om, at vi skal håndtere minimum 30.000 ton i 2030. Og hvis vi vil have noget vækst i fremtiden, og det skal vi, så skal vi have fat i mere af husholdningsaffaldet. Det er her, det er nemmest at finde de store volumener,” siger forretningsdirektør Franz Cuculiza til CleantechWatch.

Mængden ikke et problem

AVL’s tiltagende opmærksomhed på at granulere alt fra humuspakker til skruelåg er ikke uden udfordringer.

Virksomheden aftager i dag stort set alle typer sorteret plastaffald, men det er afgjort skraldet fra husholdninger, der er den mest besværlige at håndtere, fortæller Franz Cuculiza

Det skyldes, at fraktionen – modsat det ofte mere ensartede erhvervaffald – indeholder et virvar af forskellige plastiktyper og kvaliteter, der ofte er smurt ind i madrester. Det stiller større krav til forbehandlingen.

Med husholdningsaffaldet er volumen så stor, at det aldrig bliver et problem

Franz Cuculiza, forretningsdirektør i AVL

Alligevel er det altså her, meget af fremtidens indtjening for Mariager-virksomheden ligger, ifølge Franz Cuculiza.

Her skal investeringer i vaske- og granuleringsteknologier være med til at løfte en stor del af opgaven, siger han.

“I stedet for hele tiden at sige, vi skal sortere bedre, er vi selv nødt til at udvikle teknologier, der kan anvende det beskidte plast. Det er den eneste måde, hvor vi virkelig kan øge genanvendelsesgraden,” har Franz Cuculiza tidligere sagt til Børsen.

I dag kan AVL ifølge direktøren omdanne cirka 97 pct. af plastaffaldet, man får ind, til granulater til den plastproducerende industri – primært den danske.

Den andel håber han at kunne holde, selv om AVL også i de kommende år øger satsningen på den besværlige husholdningsplast. For det er her, der store økonomiske potentiale ligger for virksomheden.

”Hvis vi kigger ud i den verden, hvor der er industrielt plastaffald, så er det ikke til at sige, om mængden vil vokse eller falde. Med husholdningsaffaldet er volumen så stor, at det aldrig bliver et problem.” siger Franz Cuculiza.

AVL fylder 50: ”Som en nichevirksomhed skal vi altid være i bevægelse”

Sønderjyder vil skrue op for plastgenanvendelsen i Danmark med nyt anlæg

AVL polstrer bundlinje forud for år med prisrisici

Mere fra CleantechWatch

Henrik Stiesdal stopper som topchef

Stifteren af Stiesdal-koncernen, der blandt andet står bag pyrolyseteknologien Skyclean, rykker et skridt ned i direktionen for at hellige sig til teknologiudvikling.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs