Indfrielsen af affaldssektorens CCS-mål kræver "hurtigst mulig" afklaring af vilkår

ARC og Vestforbræning bestræber sig på tilsammen at fange 1 mio. ton CO2 fra 2025. Det er ikke umuligt, men kræver snarlig klarlægning af rammevilkårene, mener Klimarådet.
Foto: Emil Helms
Foto: Emil Helms

Der skal fart over feltet, hvis målsætningen for affaldsselskaberne ARC og Vestforbrænding om hver at kunne indfange 0,5 mio. ton CO2 i 2025 skal blive en realitet.

Det er meldingen fra Klimarådet, der fredag offentliggjorde sin årlige statusrapport på regeringens klimaindsats.

”Det er Klimarådets vurdering, at det vil være muligt, men det kræver, at fx infrastrukturen og vilkårene bliver klarlagt hurtigst muligt, for der er ikke lang tid til 2025, og meget arbejde udestår,” lyder det i et skriftligt kommentar til CleantechWatch fra medlem af Klimarådet Poul Erik Morthorst.

I fredagens statusrapport vurderer Klimarådet – på baggrund af en antagelse om, at halvdelen af den nuværende CCS-pulje på 16 mia. kr. kommer affaldssektoren til gode – at sektoren kan opnå reduktioner på 0,2 mio. ton i 2025 og 0,45 mio. ton i 2030.

Samlet set er der ifølge rådet dertil et teknisk potentiale på 1-2 mio. tons reduktioner i affaldssektoren fra CCS i 2030, lyder det i rapporten.

CO2-fangst og -lagring befinder sig i Klimarådets terminologi stadig på det såkaldte ’konkretiseringsstadie E’ over tekniske reduktionspotentialer. Det skal blandt andet ses i sammenhæng med de endnu uafklarede lagringsmuligheder for CO2, lyder det.

Hos Dansk Affaldsforening mener man fortsat efter offentliggørelsen af rapporten, at den forestående liberalisering af affaldssektoren kommer til at ramme de kommunale affaldsselskabers mulighed for at etablere CO2-fangstanlæg på deres forbrændinger.

”Vi har endnu til gode at se, hvordan konkurrenceudsættelse af affaldsenergien skal hænge sammen med ambitionerne om CO2-fangst. Det vil være katastrofalt, hvis klimagevinsterne ved CO2-fangst fra affaldsenergianlæg glider os af hænde,” lyder det i en pressemeddelelse fra politisk chef Jens Bomann Christensen.

Klimarådet tror ikke på mindre import af affald med forestående liberalisering

Dansk Affaldsforening: Lovudkast om kommunal affaldshåndtering går for langt

Minister forventer analyse om producentansvar på tekstiler i ”medio 2022”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også