Danmark er Nordens nummer sjok i affaldsforebyggelse

Nordiske naboer som Findland og Sverige har i højere grad formået at reducere deres affaldsintensitet. Danmark er i stedet gået i stå, ifølge EU-undersøgelse.
Modsat de nordiske naboer har Danmark ikke formået at nedbringe affaldsmængden per euro i BNP-tilvækst. | Foto: Finn Frandsen
Modsat de nordiske naboer har Danmark ikke formået at nedbringe affaldsmængden per euro i BNP-tilvækst. | Foto: Finn Frandsen

Danmark indtager sidstepladsen i Norden, når det handler om at affaldsforebygge – trods ressourcestrategien "Danmark uden affald" med knap ti år på bagen.

Det skriver nichemediet Wastetech på baggrund af en rapport fra Det Europæiske Miljøagentur (EEA), der i perioden 2008 til 2018 har målt mængden af affald genereret per euro i BNP-tilvækst, også kaldet affaldsintensiteten.

Mens affaldsmængden i EU i alt er steget med 6,5 pct. og økonomien med 20,4 pct. i løbet af perioden, kan Danmark ikke glæde sig over samme udvikling.

Faktisk har den danske affaldsintensitet ikke forandret sig siden 2008, fremgår det af rapporten, hvilket ifølge Ioannis Baka, ekspert i cirkulær økonomi for EEA og rapportens forfatter, kan tolkes på to måder – uden at ville gå i detaljer om, hvordan Danmark kan forbedre sin affaldsplacering.

"I det mindste producerer I ikke mere affald end økonomien vokser, men på den anden side kan man sige, at de politiske initiativer til at reducere affaldsproduktionen indtil videre ikke har været særligt effektive," siger han til Wastetech og fremhæver lande som Finland og Sverige med reducerede affaldsintensitet, der er lykkedes med enten skabe teknologisk udvikling, effektive affaldsforebyggelsesinitiativer eller strukturelle ændringer i landets økonomi såsom at fokusere mere på at være serviceorienteret end producerende.

Mens Danmarks affaldsintensitet altså er uforandret, er Sverige, Norge og Finlands faldet med henholdsvis 21 pct., 11 pct., og 40 pct. i perioden.

Danmark fik så sent som i sommer en ny handlingsplan for affald efter flere års forsinkelser, som dog blev kritiseret fra flere kanter. Danmarks Naturfredningsforening (DN) kaldte i den forbindelse planen både "mangelfuld" og "uambitiøs" over for CleantechWatch.

"Regeringen har en vision om, at affaldskurven skal knækkes. Det er svært at se med den handlingsplan – det er lidt grotesk," lød dommen fra Mette Hoffgaard Ranfeldt, miljøpolitisk chefrådgiver i DN, der er skuffet over det lave ambitionsniveau med minimumsimplementering af EU-lovgivning.

Desuden påpegede den rådgivende ingeniørvirksomhed Cowi i sin risikovurdering til handlingsplanen, at det ville kræve yderligere tiltag at nå i mål med regeringens ønske om affaldsreduktion. Også Dansk Affaldsforening forholdt sig skeptisk til, hvorvidt Danmark med planen kan få nedbragt affaldsmængden med et manglende fokus på genanvendelse.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også