Dansk Mode & Textil vil kigge mod udlandet for erfaring med udvidet producentansvar

Mode- og tekstilindustrien kalder på et fælles EU-producentansvar for at undgå, at regler for afgiftsreduktioner ikke skal variere for meget og dermed kræve for mange ressourcer, lyder det fra bæredygtighedschef.
Foto: Casper Nørregaard
Foto: Casper Nørregaard

Det er nødvendigt med fælles spilleregler, når EU i 2022 lancerer en særskilt tekstilstrategi som en del af EU’s cirkulære handlingsplan, lyder det fra Mette Busck, der er bæredygtighedschef i Dansk Mode & Textil.

"Det er afgørende med en EU-harmoniseret løsning. Regler for afgiftsreduktioner for 'mere bæredygtige og cirkulære' tekstiler kan komme til at variere fra et ene land til det andet, hvis alle igangsætter nationale særinitiativer. Det er uhensigtsmæssigt, og kan ende med at blive ekstremt ressourcekrævende at administrere," skriver hun i et debatindlæg i Klimamonitor.

Uden fælles retningslinjer er der en risiko for, at virksomhederne kan blive "desillusionerede", hvis der ikke er enighed om, hvad der er bæredygtigt og cirkulært.

I stedet bør vi kigge mod lande som Frankrig, som har arbejdet med udfordringen i ti år, før vi kaster os ud i tiltaget for på den måde at kunne gå ind på et oplyst grundlag, lyder det fra Mette Busck.

Dansk erhvervsliv sammen for at imødegå kommende producentansvar 

Genbrugsforretninger frygter tekstilfraktion vil føre til mere affald 

Ingeniørforening opfordrer til paradigmeskifte inden for genanvendelse 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også