Genbrugsforretninger frygter tekstilfraktion vil føre til mere affald

Danske nødhjælpsorganisationer er bekymrede for, om borgerne fremadrettet vil smide aflagt tøj ud i stedet for at sende det til genbrug. Det vil være skidt for både klima og forretningsgrundlag, lyder det.
Den kommende tekstilfraktion kan i værste fald resultere i, at bunkevis af tøj ender som affald i stedet for genbrug, lyder bekymringen fra danske nødhjælpsorganisationer. | Foto: Casper Nørregaard
Den kommende tekstilfraktion kan i værste fald resultere i, at bunkevis af tøj ender som affald i stedet for genbrug, lyder bekymringen fra danske nødhjælpsorganisationer. | Foto: Casper Nørregaard

Den kommende tekstilfraktion, som er en del af de ti nye affaldsfraktioner, kan have den komplet modsatte effekt og føre til mere affald end genbrug.

Sådan lyder bekymringen fra tre store nødhjælpsorganisationer, der driver genbrugsforretninger landet over.

Ambitionen med den nye affaldsbekendtgørelse er at sikre, at mere affald bliver en del af den cirkulære økonomi. Men en tekstilfraktion kan potentielt ændre mentaliteten hos danskerne, hvilket kan betyde, at fraktionen kan 'nudge' forbrugerne til at smide ud i stedet for at sende tøj til genbrug.

"Det er godt, man indsamler tekstilaffald, men vi skal passe på ikke at ødelægge det unikke system, vi allerede har for at genbruge i Danmark," siger Tina Donnerborg, der er chef for genbrug i Røde Kors. Nødhjælpsorganisationen driver 250 butikker landet over og stod sidste år for genbrug af 6,5 mio. produkter.

Genbrugschefens bekymring for tekstilfraktionen er blandt andet baseret på et forsøg i Aabenraa, hvor en container til tekstilfraktion blev sat op.

"Vi ved, at danskerne er dovent anlagte, hvilket vi så ved denne test. Den donerede mængde til genbrugsorganisationerne faldt med 25 pct. inden for nogle uger. Det var ikke kun tekstilaffald, men også genbrugelige effekter," siger hun og fortsætter:

"Når der er en affaldscontainer lige uden for døren, er det unægteligt meget nemmere at bruge den, end at man skal finde en genbrugscontainer et sted i byen."

Tina Donnerberg understreger, at nødhjælpsorganisationernes store arbejde med at vænne danskerne til at genbruge kan blive tabt på gulvet, hvis dovenskaben får lov at råde. Og hvis danskerne først går over til at smide deres aflagte tøj ud, kan det blive svært at omvende dem igen, siger hun.

Skidt for klima og forretning

Også hos andre nødhjælpsorganisationer findes bekymringen for den kommende tekstilfraktion. Lars Lindholm, der er engagementsdirektør i Folkekirkens Nødhjælp siger til CleantechWatch, at organisationen er "opmærksom på problemet og bekymrer sig om det".

"Folkekirkens Nødhjælp har 114 butikker landet over og har arbejdet med genbrug i 50 år. Den erfaring skal kommuner og affaldsfraktioner trække på i stedet for at udvikle egne genbrugsbutikker, ellers risikerer man at ødelægge forretningsgrundlaget for nødhjælpsorganisationerne, og bane vejen for private opkøbere," siger Lars Lindholm.

Det får han medhold i af både Tina Donnerborg og Dorthe Egede Hansen, der er chef for genbrug ved Kirkens Korshær, der ligesom de andre nødhjælpsorganisationer har eksisteret i 50 år, sælger årligt 6,5 mio. stykker tøj.

"Vores livsnerve er vores donationer. Det er den eneste måde, hvor på at vi kan få varer til vores butikker. Hvis der sker en nedgang i de effekter i forhold til det, vi plejer at få, vil det kunne måles direkte i nedgang i omsætningen."

Alle tre nødhjælpsorganisationer er enige i, at den kommende tekstilfraktion ikke kun vil kunne have en negativ effekt på klimaet, men også en negativ effekt på organisationernes forretningsgrundlag, hvilket i den sidste ende vil begrænse det sociale arbejde, som pengene fra genbrugsbutikkerne går til.

"En nedgang i omsætningen vil gå ud over det sociale arbejde, vi udfører i Danmark. Butikkerne er sat i verden for at skabe bedst mulige indtægt til vores sociale arbejde," siger Dorthe Egede Hansen.

Stor genbrugserfaring

Tina Donnerborg påpeger, at cirka en tredjedel af danskerne donerer deres tekstiler. En tredjedel sælger det videre på genbrugssider som dba eller deler det med andre. Og den sidste tredjedel kommer af med det, hvor det er lettest.

Hos Røde Kors arbejder 10.000 frivillige med at upcycle tekstiler i organisationens genbrugsbutikker. Hun tilføjer, at grundet organisationens store erfaring, bør den blive taget med på råd, når den nye tekstilfraktion i den nærmeste fremtid indføres.

"Vi har for en måned siden offentliggjort en analyse, der viser, at genbrugsbutikkerne i Røde Kors alene sparer klimaet for 16.300 ton CO2 om året baseret på regnskabstal i 2020, som var et coronaår, hvor vi solgte mindre," siger hun.

Spids kommunikation

Kommunikation spiller en afgørende rolle, når den nye tekstilfraktion, lyder opråbet fra alle tre nødhjælpsorganisationer.

"Vi skal arbejde med kildesortering, bevidstgøre borgerne om, hvad der kan genbruges som tekstiler og hvad er tekstilaffald," siger Tina Donnerborg.

Hun fortsætter:

"Det bliver afgørende at være spids i sin kommunikation, og det er affaldsselskabernes ansvar, da de har borgerkommunikation. Det er oplagt, at de samarbejder med os, da vi har kæmpe sorteringserfaring, og ved, hvad der kan genbruges, og hvad der ikke kan," siger hun.

Hun fortæller, at Røde Kors af samme grund allerede har prøvet at række ud til affaldsselskaberne og kommunerne for en proaktiv indsats.

Lars Lindholm fra Folkekirkens Nødhjælp er enig i den betragtning. Men politisk kræver det også bevågenhed, lyder det fra ham.

"Rent politisk skal vi tænkes ind i loopet, hvilket også allerede står i den politiske aftale. Men aftalen skal også implementeres, blandt andet via affaldsbekendtgørelsen, så bare fordi det står i en politisk aftale, betyder det ikke, vi er i mål endnu," siger han.

Ny affaldsbekendtgørelse sendt i høring

Tekstilfabrikanter ser producentansvar som et godt redskab i branchens omstilling  

Affaldsselskab om tekstiler: "Det er svært at se en økonomisk værdi lige rundt om hjørnet" 

Kommuner efterlyser klarhed for tekstilfraktion forud for indsamlingskrav 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også