Affaldskonsulent: Bedre fornemmelse for affaldsgebyret i 2023

Det er fortsat komplet urealistisk, at affaldsgebyret i gennemsnit kun vil stige med 55. kr. per husstand, mener konsulent i Dansk Affaldsforening. Hvor meget det præcis bliver, vil vise sig i de kommende år.
Foto: Region Midtjylland
Foto: Region Midtjylland

Det vakte undren i branchen, da miljøminister Lea Wermelin (S) sidste år proklamerede, at strømligningen i indsamlingen af danskernes affald kun ville medføre en stigning på 55. kr. i affaldsgebyret i snit.

Flere kommunale affaldsselskaber meldte om en forventet stigning i gebyret på op itl 1.000 kr., mens Dansk Affaldsforenings lommeregner viste en gennemsnitlig stigning på cirka 500 kr. per husstand på tværs af landet.

Hvor meget stigningen i sidste ende vil lande på, vil vi se i de kommende år, mener Niels Remtoft, der er specialkonsulent i brancheorganisationen.

"Vi vil begynde at få en bedre fornemmelse af, hvor meget affaldsgebyret vil koste i 2022 og særligt 2023, da de fleste vil have rullet deres ordninger ud i 2023. Du kan allerede nu se udmeldinger, der overstiger de 55 kr., hvor Bornholm melder om gebyrstigninger på over 1.000 kr., og der er lignende meldinger fra Lolland, Falster og Aarhus," siger han.

Niels Remtoft mener, at det ikke er realistisk at finde en pris, der er dækkende for hele landet, da affaldsgebyrerne er en kompliceret størrelse. Indsamlingsordningerne er forskellige landet over, hvor der nogle steder er det en skraldespand, der hører til én husholdning, mens man hos etageboliger deler dem.

"Det er kompliceret, når du skal opkræve gebyr for hver ordning, fordi de er forskellige. Det er som sådan ikke svært at fastsætte et samlet gebyr for alle de ordninger, borgerne tilbydes. Det vanskelige er, hvordan man på en sammenlignelig måde kan opdele det samlede gebyr i et gebyr for hver ordning" siger han.

Dertil bliver øvelsen yderligere besværliggjort, når man begynder at arbejde med spande, der er flere forskellige fraktioner i, som alle sammen skal udsorteres. Men der ifølge Niels Remtoft er forvirring om, hvad der er en ordning, og hvad der er en fraktion.

"Der står i bekendtgørelsen, at man skal have en ordning for papir, og du må gerne lægge papir sammen med pap og have et skillerum, så der ligger plast og metal ved siden af. Der står i affaldsbekendtgørelsen, at man skal kunne opdrive et gebyr for hver ordning, men vi ved ikke, hvordan vi skal dele regningerne op," siger han og uddyber:

"Det, der gør det kompliceret, er, hvis man forfølger tanken om, at hver ordning er hver fraktion. Så bliver det virkelig svært at fastsætte gebyrerne og ikke mindst sammenligne dem kommunerne imellem."

Dermed ender de nye fraktioner – og forvirringen herom – altså i en masse ekstra arbejde, der koster flere penge, uden at det skaber nogen værdi, lyder det fra Niels Remtoft.

"Størrelsen af gebyret afhænger af, hvor mange ordninger, borgerne tilbydes. Flere fraktioner koster flere penge," siger han.

Brandvarmt emne

De stigende affaldsgebyrer var også et centralt tema, da affaldsbranchen for nyligt mødtes ved Affaldsdage 2021.

Her gentog den tidligere konstituerede direktør og nuværende politisk chef i Dansk Affaldsforening Jens Bomann Christensen kritikken af miljøministerens udmelding om affaldsgebyret.

"Man burde have meldt mere reelt ud. Vi ser nu gebyrstigninger på 500 kr., 800 kr. eller mere. Det er i sig selv ikke et problem, men det bliver et problem, når man lover, at det kun vil stige 55 kr.," lød det fra Jens Bomann Christensen.

Ifølge Jens Bomann Christensen er det sidste, foreningen har hørt, at affaldsgebyrerne vil blive genbesøgt i efteråret efter kommunalvalgene.

Det åbner ifølge ham et vindue, som foreningen skal ind og arbejde i, lyder det.

Econet om affaldsordninger: One size doesn't fit all

Direktør for affaldsforening: Frustrationer over affaldsfraktioner har lagt sig  

Klimaet vinder, og skraldemænd taber med ny affaldsordning 

Dan Jørgensen gentager: Affaldsgebyr vil ikke stige 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også