Affaldplus får påbud om PFAS-undersøgelser – 25 steder kan udgøre sundhedsrisiko

Miljøstyrelsen har udstedt påbud til affaldsselskabets Forlev Deponi efter fund af PFAS-forurening. Efter kortlæggelse af 181 brandøvelsespladser vurderer styrelsen, at 25 steder kan udgøre sundhedsrisiko.
Foto: Julie Søgaard/Watch Medier
Foto: Julie Søgaard/Watch Medier

Affaldplus har modtaget påbud om at udtage vandprøver omkring affaldsselskabets deponi Forlev for at fastslå mængden af PFAS-stoffer i flere af monteringsboringerne i Slagelse.

Det skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Miljøstyrelsen konstaterer, at der forekommer forurening af lækkende vand fra depoter, hvilket giver risiko for, at PFAS-stoffer kan ende i jorden, hvor kvæg græsser. På nuværende tidspunkt afventer styrelsen dog analyseresultaterne, lyder det.

Foruden påbud udgør mindst 25 brandøvelsespladser sundhedsrisiko grundet brugen af brandskum indeholdende de giftige stoffer, skriver Miljøstyrelsen videre.

Det fremgår af tilbagemeldinger om 90 ud af 181 brandøvelsespladser, hvor 34 kommuner indtil videre har meldt tilbage. Miljøstyrelsen vil "i den kommende tid gennemgå det indkommende materiale med henblik på blandt andet opdatering af den samlede liste over brandøvelsespladser".

En virksomhed får påbud

Derudover er i alt 15 virksomheder, der enten er eller har været brandøvelsespladser, blevet bedt om at vurdere risikoen for PFAS-forurening. De vurderinger har ledt til, at Stignæs Gulfhavn Olieterminal har fået et påbud om at analysere drænvand fra virksomhedens gamle brandøvelsesplads. Det vurderes nemlig, at pladsen kan være kilden til forhøjede PFAS-værdier i nærliggende vandløb, skriver Miljøstyrelsen.

Det er Slagelse Kommune, der har målt de forhøjede PFAS-værdier i det pågældende vandløb, hvor græssende dyr holder til. Af den grund er grundejeren blevet kontaktet med henblik på yderligere analyserer hos Fødevarestyrelsen - herunder mulighed for at udtage græsprøver.

Danva vil beskytte drikkevandet med PFAS-forbud

Klage udskyder udbud af renseanlæg på det nye universitetshospital i Odense 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også