Genanvender: For meget glas går tabt i husstandsindsamlingen

Op mod en fjerdedel af det danske glasaffald egner sig kun til downcycling grundet dårlig kvalitet. Dansk genanvender efterspørger en bedre sorteringsproces.
Reiling Glasrecycling sorterer og omdanner gammelt glas. På billedet ses en håndfuld glas efter at have været igennem processen. | Foto: Finn Frandsen
Reiling Glasrecycling sorterer og omdanner gammelt glas. På billedet ses en håndfuld glas efter at have været igennem processen. | Foto: Finn Frandsen

Måden hvorpå glas sorteres i de danske husholdninger er en udfordringen, fordi kvaliteten af det danske glasaffald ofte af af så dårlig kvalitet, at mellem 20 og 25 pct. af skårene kun egner sig til downcycling og aldrig kan blive til glasemballage igen, lyder det fra Jesper Blicher-Nordkvist, der er fabrikschef ved genanvendelsesvirksomheden Reiling i Næstved, som årligt modtager omkring 150.000 tons glasaffald fra Danmark.

Det skriver Ingeniørens nichemedie Wastetech.

"En af de største udfordringer. vi slås med, er, at når fraktionerne blandes med hinanden, så forurener de hinanden og giver udsorteringstab. Vi kan sagtens skille det meste ad, men vi får aldrig det hele med og det kræver flere sorteringsprocesser," siger Jesper Blicher-Nordkvist.

Det er både dårligere for miljøet og dårligere for økonomien, og derfor ærgrer det ham, at glasgenanvendelse ofte negligeres, når der diskuteres, hvordan affaldssystemet skal indrettes, hvorfor han efterspørger bredere forståelse fra samfundet og politikerne om, at glas er en værdifuld råvare, som vi skal passe på.

Glasvirksomhed lægger an til vækstridt på isolering med genbrugsglas 

Endelig affaldsbekendtgørelse åbner op for senere implementering af indsamlingskrav  

Holmegaard Glas stejler over kombineret indsamling af metal- og glasaffald i aftale: "En helt uacceptabel mulighed" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også