CleantechWatch

Vestforbrænding vil fange en halv million ton CO2 i 2025

Danmarks største affaldsselskab går efter at installere et fuldskalaanlæg til CO2-fangst på sit forbrændingsanlæg allerede om tre år. Lagring og Power-to-X er også på tegnebrættet.

Foto: Vestforbrænding/PR

Med et erklæret ønske om at begrænse sit klimaaftryk melder Vestforbrænding nu konkrete ambitioner ud for etableringen af CO2-fangst på sit forbrændingsanlæg i Ejby ved Glostrup.

I 2025 skal affaldsselskabet, der er Danmarks største, efter planen have etableret et fuldskalaanlæg, der skal kunne indfange en halv million ton CO2. Det oplyser Vestforbrænding gennem sin presseafdeling tirsdag eftermiddag til CleantechWatch.

I en pressemeddelelse skriver Vestforbrænding dertil, at affaldsselskabets bestræbelser på at nedbringe klimaaftrykket også på sigt kommer til at indbefatte lagring af CO2 og muligheder for at nyttiggøre den gennem Power-to-X.

"Man vil også finde Vestforbrænding dér, hvor der arbejdes med lagring og udvikling af nye energiformer – herunder Power-to-X. Der er mange elementer i denne indsats, der også kræver massive investeringer, men Vestforbrænding er klar til det store arbejde," lyder det i en kommentar fra Vestforbrændings adm. direktør Steen Neuchs Vedel.

Affaldsselskabet, der ejes af 19 sjællandske kommuner, skriver videre, at man har besluttet at vælge Cowi som rådgivende ingeniør på arbejdet med løsningerne.

"Cowi har blandt andet bistået med udviklingen af Carbon Capture-storskalaanlægget ved Klemetsrud i Norge samt været rådgiver på store Power-to-X projekter for blandt andre Ørsted, CIP og Energinet", lyder det fra Vestforbrænding i meddelelsen.

Savner finansieringsmuligheder i ny strategi

Det fremgår ikke, hvor mange penge Vestforbrænding forventer at kaste i CO2-fangst- og Power-to-X-projekterne, eller hvordan affaldsselskabet forventer at finansiere dem.

Sikkert synes det dog, at det kommer til at kræve ekstern finansiering.

I forlængelse af offentliggørelsen af den politiske CCS-strategi fra efteråret gav Vestforbrænding sammen med resten af det såkaldte C4-samarbejde (Carbon Capture Cluster Copenhagen) - der blandt andet også tæller kollegerne i ARC og Argo - udtryk for, at man savner muligheder for at hente medfinansiering til CO2-fangst fra udlandet.

"Det føles helt tosset at sige nej tak til sådan en finansiering, fordi vi ikke har hjemmel til at modtage pengene. Jeg håber, regeringen vil sikre denne hjemmel, når de alligevel er inde og kigge på lovgivningen om CO2-fangst," lød det dengang fra Steen Neuchs Vedel.

Bag den nye CCS-strategi står et bredt flertal bestående af regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, De Konservative, Venstre, De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet.

Strategien fokuserer på at skabe CO2-reduktioner på 0,4 mio. ton i 2025 og 0,9 mio. ton fem år senere.

Den skal følges op af yderligere strategiske initiativer de kommende år.

Ny bestyrelse på Vestforbrænding går "mange store beslutninger" i møde 

En række danske CO2-fangere ser afgørende huller i CCS-strategi

Affaldssektorens nye talerør vil droppe ideologierne og bygge bro til det private 

Mere fra CleantechWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs