Ny affaldssortering forsinkes i næsten alle hovedstadskommuner

Kun tre af 34 kommuner i hovedstadsområdet forventer at leve op til Folketingets skærpede krav til affaldssortering, når de træder i kraft 1. juli.
Foto: Jakob Boserup
Foto: Jakob Boserup
AF TV 2 LORRY FORMIDLET AF RITZAU

Til sommer skal vi alle sortere vores affald mere. Det var i hvert fald planen i en stort anlagt klimaplan vedtaget af et bredt flertal i Folketinget.

Fra den 1. juli i år skal alle private husholdninger sortere affald i ni forskellige dele. Mad-, papir-, pap-, metal-, glas- og plastaffald. Samt drikke- og fødevarekartoner, farligt affald og restaffald.

Fra det næste årsskifte følger yderligere en tiende fraktion, når vi også skal til at sortere vores tekstilaffald.

Men selvom de fleste formentlig er enige om, at mere affaldssortering er en god idé, er tidsfristen for at udrulle den nye ordning ifølge en lang række kommuner lige til småt brændbart.

Det skriver TV 2 Lorry.

"Jeg synes, at det er en hovedløs plan, man arbejder med. For den har været urealistisk lige fra starten af. Det er ellers noget, vi glæder os rigtig meget til. Men vi bliver ikke klar til tiden. Det er det simpelthen for stor en opgave til," siger Court Møller (R), der er formand for Miljø- og Teknikudvalget i Rudersdal Kommune, hvor borgerne foreløbig sorterer deres affald i seks forskellige affaldstyper.

Et halvt års indkøringsfase

I en rundspørge til de 34 kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde svarer kun tre kommuner – Frederiksberg, Herlev og Solrød – at de forventer at kunne leve op til kravet om sortering af de i første omgang ni affaldstyper, når det træder i kraft 1. juli.

Solrød svarer dog med det lille forbehold, at man først senere vil indsamle miljøfarligt affald ved etageboliger og samlede bebyggelser.

I de tre kommuner har man allerede affaldsordninger, der nogenlunde matcher de nye krav fra Folketinget, så man ikke har brug for en helt så stor omlægning som i andre kommuner.

Københavns Kommune når muligvis også lige nøjagtig i mål inden for deadline, da man starter med at udrulle indsamlingen af kartoner i løbet af juni.

Men langt de fleste kommuner overskider tidsfristen.

Det er netop kravet om sortering af mad- og mælkekartoner, som flere kommuner fortsat mangler en løsning på.

Selvom aftalen blev vedtaget sidste sommer, fik kommunerne først den endelige affaldsbekendtgørelse kort før jul. Altså et halvt år før, ordningen skal være ført ud i livet.

Er det ikke bare fornuftigt nok, at man fra Folketingets side lægger lidt pres på kommunerne for at få denne her grønne omstilling i gang hurtigst muligt?

"Jeg værdsætter da også den grønne omstilling helt enormt meget, så tak for det til Folketinget. Men at man ikke lige har tænkt over, at det rent lavpraktisk også skal kunne lade sig gøre ude i kommunerne, forstår jeg simpelthen ikke. Man kunne godt have sat en lidt senere frist, som det var realistisk, at vi kunne nå," siger Court Møller.

Hastværk kan gå ud over den folkelige opbakning

Hos ARC, der er affaldsselskab for København, Frederiksberg, Hvidovre, Tårnby og Dragør Kommuner, undrer direktøren sig også over det korte tilløb.

"Vi glæder os jo til at få ordningen få plads, og vi gør det så hurtigt, som vi overhovedet praktisk muligt kan. Men der er bare rigtig meget praktik, der skal på plads, før vi kan komme så langt," siger Jacob H. Simonsen.

Dansk Affaldsforening og Kommunernes Landsforening gjorde begge opmærksom på problemet, inden den endelige tidsplan blev vedtaget politisk.

I et høringssvar til Miljø- og Fødevareministeriet vurderer Dansk Affaldsforening, at en mere realistisk tidshorisont for udrulningen er på mellem 20 og 30 måneder.

Men så lang tid får de altså ikke tilnærmelsesvis, og hos ARC er direktøren bekymret for, at en forhastet proces kan gå ud over den folkelige opbakning til affaldssorteringen.

"Bekymringen kan være, at man ikke får skabt det engagement derude hos borgerne, der rent faktisk skal gribe de her ordninger. For borgerne har jo brug for at få indflydelse på, hvordan det skal indrettes," forklarer Jacob H. Simonsen.

I Rudersdal håber man at være helt i mål med affaldssorteringen i løbet af 2022. Men i første omgang er man nu nødt til at søge om dispensation hos Miljøstyrelsen for forsinkelsen.

"Stort set samtlige kommuner i landet er nu i gang med at skrive dispensationsansøgninger, og det er så det, vi bruger vores tid på i stedet for at lave de egentlige planer, som jeg meget hellere ville have, min forvaltning brugte tiden på. Så det synes jeg er fjollet og hovedløst," siger formanden for kommunens Miljø- og Teknikudvalg, Court Møller (R).

TV 2 Lorry ville gerne have spurgt miljøminister Lea Wermelin (S), hvorfor kommunerne ikke har fået længere snor til at indføre den nye sorteringsordning, når de nu allerede på forhånd gjorde opmærksom på, at det for de fleste ville være urealistisk at nå - samt om hun vil imødekomme kommunernes opfordring om en forlænget frist.

Men ministeren har desværre ikke ønsket at kommentere sagen.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzau på vegne af TV 2 Lorry)

Forsikringsselskab stiller krav om genanvendelse og affaldssortering til leverandører

Forsyning raser over tidsplan for øget sortering: Vi har hverken penge eller tid nok 

Ny affaldssortering skaber bjerge af plastik – forsyning kan ikke følge med 

Affaldsselskab: Ensretning af sortering kræver "voldsomme" investeringer 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også