KL's "dødslitste" vækker stærk kritik hos Norfors: "Fuldstændig vanvittigt"

Udsigten til lukningen af Norsfors' forbrændingsanlæg Usserødværket vækker stærk kritik hos bestyrelsesformand, der spår store økonomiske konsekvenser i lyset af værkets gæld på én mia. kr. og alt for få afsatte midler til kompensation.
Foto: Norfors
Foto: Norfors

Kommunernes Landsforenings planer om at lukke ti forbrændingsanlæg er helt skæv, fordi den lukker nogle af de nyeste anlæg, der udnytter energien bedst til produktion af fjernvarme.

Sådan lyder budskabet fra borgmester i Hørsholm Kommune og formand for det fælleskommunale affaldsselskab Norfors, Morten Slotved, i Ugebladet Hørsholm.

"Usserødværket (Norfors' forbrændingsanlæg, red.) fik helt nye kedler i 2017 og står i KL's plan til lukning i 2026. Det er fuldstændig vanvittigt," siger formanden til avisen.

KL klar med længe ventet "dødsliste" over forbrændingsanlæg 

Morten Slotved peger samtidig på, at de 200 mio. kr., der er afsat til at kompensere forbrændingsanlæggenes tab, ikke er nok. Usserødværket alene repræsenterer en gæld på én mia. kr., og formanden forventer, at både værket og borgerne i kommunen bliver kompenseret fuldt ud for de økonomiske tab, som en lukning kommer til at medføre, fortæller han til Ugebladet Hørsholm.

Lukningen af Usserødværket og ni andre forbrændingsanlæg blev meddelt i forbindelse med offentliggørelsen af Kommunernes Landsforenings såkaldte "dødsliste" over de ti anlæg, som ifølge organisationen bør lukke, hvis Danmark skal nå sine opsatte klimamål for affaldssektoren.

KL fik i forbindelse med klimaaftalen for affaldsområdet, som et bredt flertal i Folketinget før sommerferien blev enige om, bedt om at udarbejde en plan over de ti anlæg, der bør lukke for at nå regeringens klimamål og som led i målsætningen om, at der skal brændes mindre affald af og i stedet genanvendes mere.

Listen er i folkemunde blevet kaldt for "dødslisten" og indeholder ud over Usserødværket blandt andet også Argos milliarddyre energitårn i Roskilde, Affaldsselskabet Vendsyssel Vests anlæg i Hjørring og AffaldPlus' anlæg i Slagelse

Argo spår også kæmperegning

Også i Argo spår man betydelige økonomiske konsekvenser ved lukningen af selskabets forbrændingsanlæg Energitårnet, der stod færdig i 2013 og har kostet knap 1,3 mia. kr.

"Det er jo milliardstore investeringer, når man bygger sådan et affaldsenergianlæg. Vi er dybt forundrede og meget overraskede over, at man vil lukke et af Danmarks bedste anlæg, der er topmoderne, meget velfungerende og meget velperformende rent miljømæssigt," sagde direktør i affaldsselskabet, Trine Holmberg, i et interview med CleantechWatch tidligere i december.

Forventningen var, at Argos anlæg ville stå mindst til 2043, og affaldsselskabet har på nuværende tidspunkt økonomiske udeståender for 1,3 mia. kr. inklusiv renter for investeringer. Et tal, der frem mod 2030, som er deadline for lukningen af anlægget, forventes at hedde 600 mio. kr.

Brancheorganisationen Dansk Affaldsforening, der repræsenterer de kommunale affaldsselskaber, meddelte tidligere på måneden, at man også derfra kræver fuld omkostningsdækning og i øvrigt en sikkerhed for behandlingskapacitet og en sikker overgang til et ny grøn varmeforsyning.

Argo-direktør spår kæmperegning for tidlig lukning

Dansk Affaldsforening vil have dækket alle omkostninger for lukningstruede anlæg

Argos milliarddyre energitårn står øverst på KL's dødsliste 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også