Argo-direktør spår kæmperegning for tidlig lukning

Ender Argo med at skulle dreje nøglen om inden 2030, som KL lægger op til, vil affaldsselskabet til den tid skylde mere end en halv mia. kr. væk, vurderer direktør, der nu vil kæmpe for Argos overlevelse. "Vi håber, at fornuften vil sejre," siger hun.
"Jeg håber selvfølgelig, at fornuften vil sejre, og at man kan se, at man selvfølgelig ikke lukker et af landets nyeste og mest velperformende anlæg," siger Argo-direktør Trine Holmberg. | Foto: Argo//PR
"Jeg håber selvfølgelig, at fornuften vil sejre, og at man kan se, at man selvfølgelig ikke lukker et af landets nyeste og mest velperformende anlæg," siger Argo-direktør Trine Holmberg. | Foto: Argo//PR

Det vil få betydelige økonomiske konsekvenser, hvis affaldsselskabet Argos milliarddyre anlæg Energitårnet fra 2013 ender med at måtte lukke i bestræbelserne på at nedbringe den danske forbrædingskapacitet frem mod 2030.

Det siger affaldsselskabet direktør Trine Holmberg i et interview med CleantechWatch, dagen efter KL offentliggjorde sin liste over de anlæg, man finder det mest hensigtsmæssigt at nedkukke over de næste ti år.

"Det er jo milliardstore investeringer, når man bygger sådan et affaldsenergianlæg. Vi er dybt forundrede og meget overraskede, at man vil lukke et af Danmarks bedste anlæg, der er topmoderne, meget velfungerende og meget velperformende rent miljømæssigt," siger hun.

Argos anlæg kostede i 2013 knap 1,3 mia. kr., og da man etablerede det, var forventningen, at det så minimum ville stå frem til 2043.

Ifølge Trine Holmberg har Argo på nuværende tidspunkt økonomiske udeståender for 1,3 mia. kr. inklusiv renter for investeringerne. Et tal, der frem mod 2030 ventes at hedde 600 mio. kr.

"Og det er jo penge, der skal findes. Og enten skal de findes af staten, eller også er det forbrugerne, der kommer til at betale regningen." siger hun og understreger, at der også er millionudgifter forbundet med nedrivning af særligt Energitårnet.

I sidste ende vil det blive dyrere for de kunder, Argo forsyner, hvis anlæggene lukkes, påpeger direktøren.

"Vi har den laveste fjernvarmepris i hele Hovedstadsområdet og en af de laveste takster på affaldet," siger hun og fremhæver, at prisen for varmekunder forventes at stige med 1.200-1.300 kr. om året, såfremt Argo lukkes.

Geografien udslagsgivende

Den såkaldte dødsliste er en udmøntning af affaldsaftalen fra juni, der pålagde KL at udpege de mindst effektive og mindst miljørigtige anlæg til lukning med det mål at nedbringe forbrændingskapaciteten i Danmark med 30 pct. frem mod 2030.

For at sikre "det bedst mulige grundlag" hyrede KL EA Energianalyse til at udfærdige rapporten, der blandt andet har vægtet anlæggene efter miljøperformance, effektivitet og geografiske placering.

Af rapporten fremgår det blandt andet, at Argos anlæg ganske vist er mere energieffektive end de omkringliggende forbrændingsanlæg i Næstved og Nykøbing, der også var i spil til nedlukning.

Men på grund af anlæggenes geografiske placering det ville det blandt andet koste op mod 20 mio. kr. om i transportomkostninger af affald at skulle beholde Argos anlæg frem for de to andre, fremgår det af analysen.

"Pga. billigere alternativ varme i hovedstadens fjernvarmeområde (hvor ARGO leverer varme til) end i Næstved og Nykøbing samt pga.transportomkostningerne viser beregningerne, at det bedre kan betale sig at lukke ARGO og holde de dyrere anlæg i Næstved og Nykøbing i drift," står der blandt andet i analysen.

Da CleantechWatch taler med Trine Holmberg, har hun endnu ikke haft lejlighed til at dykke ned i beregningsgrundlaget bag KL’s liste.

"Men jeg vil sige, at jeg stadig har svært ved at forestille mig, at det samfundsmæssigt giver mening, hvis man ikke vægter anlæggenes investeringer, og hvilken pris, man tager for sin varme, højest," siger hun.

Vil redde Argo

Ifølge EA Energianalyse's bereninger vil en nedlukning af Argos anlæg, der foruden Energitårnet tæller den mindre og ældre Ovnlinje 5, bidrage med en reduktion af Danmarks forbrændingskapacitet på ca. 350.000 tons.

Det er næsten en tredjedel af den samlede kapacitetsnedbringelse, som KL's liste vil medføre.

Listen skal ifølge affaldsaftalen nu afleveres til vurdering hos Energistyrelsen, der inden 12. februar enten skal godkende eller afvise KL's plan.

Godkender myndighederne planen, indledes en proces, hvor en række forhold skal afklares, herunder lokale vurderinger af aftaleforhold og økonomi samt mulighederne for alternativt varmegrundlag og for alternativ afsætning af affald til forbrænding.

Tidspunkterne og rækkefølgen for lukninger af forbrædingsanlæggene vil også skulle aftales i den videre proces i foråret 2021.

Trine Holmberg tør ikke spå om det endelig udfald af processen, men siger, at man i Argo "lige nu arbejder efter, at vores anlæg ikke skal stå på den liste overhovedet."

"Det er jo Argo ejerkommuner og ikke KL, der i sidste ende skal beslutte, hvad der skal ske," siger hun.

"Jeg håber selvfølgelig, at fornuften vil sejre, og at man kan se, at man selvfølgelig ikke lukker et af landets nyeste og mest velperformende anlæg. Det er det, vi arbejder efter".

Dansk Affaldsforening vil have dækket alle omkostninger for lukningstruede anlæg 

Argos millarddyre energitårn står øverst på KL's dødsliste 

KL klar med længe ventet "dødsliste" over forbrændingsanlæg 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også