Vestforbrænding indvier verdens første forsøgsanlæg til genanvendelse af flyveaske

Danmarks største affaldsselskab slår nu dørene op til et banebrydende forsøgsanlæg til genanvendelse af flyveaske, som er blevet til i samarbejde med Stena. Et klasseeksempel på offentligt-privat samarbejde, mener Vestforbrændings adm. direktør.
Det såkaldte Halosep-anlæg til genanvendelse af flyveaske hos Vestforbrænding er støttet af EU og har Stena-koncernen som kommerciel partner og teknologileverandør. | Foto: Simon Valeur
Det såkaldte Halosep-anlæg til genanvendelse af flyveaske hos Vestforbrænding er støttet af EU og har Stena-koncernen som kommerciel partner og teknologileverandør. | Foto: Simon Valeur

Intet mindre end en verdensnyhed.

Vestforbrænding sparer på ingen måde på tillægsordene og de store armbevægelser i indvielsen af sit nye forsøgsanlæg til genanvendelse og rensning af flyveaske, som efter flere års tilløb og tæt samarbejde med Stena-koncernen nu endelig er klar til at blive taget i drift.

For selvom den festlige indvielsesceremoni med rød løber og borgmesterbesøg må vie for den verserende coronapandemi, er der ifølge Vestforbrændings adm. direktør god grund til at glæde sig over det nye anlæg, der skal sikre, at de omkring 15.000 tons flyveaske, som hvert år kommer ud af forbrændingsanlægget i Glostrup, i fremtiden kan renses og genanvendes.

"Det er banebrydende og stort at være med til at opbygge et forsøgsanlæg i så stor skala, som tilmed er det første af sin art i verden," siger adm. direktør Steen Neuchs til CleantechWatch og understreger, at anlægget taler direkte ind i affaldsselskabets grønne omstilling - et afgørende ben i den strategi, der er lagt under den nytiltrådte direktør for affaldsselskabet.

Mere miljø for færre penge

Bag de store ord gemmer sig bundlinjen bag det nye anlæg: Mere genanvendelse og mindre deponi til færre penge.

"Helt overordnet har vi valgt at indgå i projektet og samarbejdet med Stena, fordi det er et banebrydende projekt, hvor vi blandt andet kan reducere Vestforbrændings klimaaftryk og stræben efter genanvendelse," siger Steen Neuchs.

Ud af den halve million tons affald, som hvert år kører gennem Vestforbrændings anlæg i Glostrup, er der omkring 15.000 tons flyveaske fyldt med tungmetaller tilbage. Flyveasken har hidtil ikke kunne genanvendes og har som ekstraordinært farligt affald været tvunget til deponi nord og syd for de danske grænser.

Med det såkaldte Halosep-anlæg kan store mængder ressourcer imidlertid trækkes ud af flyveasken og derefter genanvendes som metaller og til vejsalt.

"I praksis betyder det blandt andet, at vi vil kunne reducere mængden af vores flyveaske væsentligt og omdanne farlig flyveaske med tungmetaller til affald, som kan deponeres her i Danmark. Dermed undgår vi også lange og dyre transporter til deponier i Norge og Tyskland," forklarer Steen Neuchs videre.

I håndfaste procenter er forventningen, at mængden af aske til deponi vil blive mindsket med 40 pct., og fordi asken er langt renere end før, kan den altså ifølge Vestforbrænding også deponeres på dansk jord.

Økonomisk set regner Vestforbænding med at kunne hente omkring 1,5 mio. kr. hjem årligt på at sælge metallerne fra asken, hvilket kan oversættes til omkring 10 pct. af de nuværende omkostninger til deponi, der alt andet lige også vil falde.

Næste skridt bliver meget muligt at få den rensede aske til at indgå i andre produkter såsom beton, og lykkes det, vil Vestforbrænding "fuldstændigt eliminere restprodukter fra affaldsforbrændingen," som selskabet formulerer det på sin hjemmeside.

Klasseeksempel på OPP

For Steen Neuchs er Halosep-anlægget også et klasseeksempel på et velfungerende samarbejde offentlige og private aktører imellem.

Anlægget er blevet til med Stena-koncernen som kommerciel partner og teknologileverandør, mens EU-life har støttet op med omkring 17 ud af de i alt ca. 40 mio. kr., anlægget har haft som budget.

Netop bedre samarbejde på tværs af det kommunale grænseland og den private sektor er noget, Steen Neuchs har slået på tromme for, siden han satte sig i Vestforbrændings direktørstol tilbage i marts måned.

"Vestforbrænding har siden indgåelsen af klimaaftalen og den efterfølgende aftale for affaldsområdet argumenteret for, at løsningerne ikke skal være enten eller men både og. Dermed mener vi, at samarbejde mellem offentlige og private aktører – uanset om det handler om miljø, klima, affald, genanvendelse eller andet – ligger i at bruge de kompetencer og erfaringer, vi har på tværs," siger Steen Neuchs og tilføjer:

"Samarbejdet med EU-Life er et eksempel på, at når der er udstrakte hænder og vilje fra EU, så skal vi huske at bruge dem."

Nu er en videre kommercialisering jo Stena Metal og Stena Recyclings gebet, men forventer I, at andre kommunalt ejede affaldsselskaber vil investere i lignende anlæg, forudsat det viser sig at levere som ventet hos jer?

"Jeg er overbevist om, at både vi og andre kommunalt ejede affaldsselskaber i fremtiden vil investere i anlæg, som kan understøtte klimamål, miljøhensyn, genanvendelse og fortsat optimering af drift. I takt med at teknologien udvikler sig, vil anlæggene også udvikle sig," siger Steen Neuchs.

Mens det næste års tid skal gå med at dokumentere, at anlægget nu også spiller som ventet, kunne meget tyde på, at man også i Stena har store forventninger til det fremtidige potentiale i Halosep-teknologien:

"At omdanne affald til værdifulde ressourcer er noget, vi alle bør forfølge. Den omfattende interesse fra vores potentielle kunder verden over er et udtryk for, hvorfor vi foretager investeringerne," siger Staffan Svensson, Managing Director i det nyligt etablerede Stena-selskab HaloSep AB, således i en pressemeddelelse fra Vestforbrænding.

Vestforbrænding: Vi har kapacitet til at håndtere flere fraktioner 

Atomspecialister og forsyningsselskab satser på salt som energilager

Ny topchef skal bringe Vestforbrænding gennem branchens store omstilling

Vestforbrænding bygger forsøgsanlæg til genanvendelse af metaller fra flyveaske

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også