Affaldsaftalen får Argo til at sætte alle grønne investeringsplaner på pause

Planer om varmepumper, røgkondenseringsanlæg og carbon capture på Argos forbrændingsanlæg er skrinlagt, indtil man kender de fremtidige rammebetingelser for sektoren, siger selskabets direktør, som dog ikke frygter at se Argos navn på KL's dødsliste.
Foto: Argo//PR
Foto: Argo//PR

Der bliver ikke kastet millioner i grønne opgraderinger af affaldsenergianlæggene hos Argo, så længe fremtiden for sektoren forbliver uvis.

Det sjællandske affaldsenergiselskab vil gerne bidrage til at gøre affaldsforbrændingen i Danmark mere energieffektiv og klimavenlig, men den nye affaldsaftale og den tilhørende kurs mod mindre forbrændingskapacitet i Danmark gør det simpelthen for svært at vide, hvilke investeringer der er lønsomme, forklarer direktør Trine Holmberg over for CleantechWatch.

"Det er klart, at når man ikke kender sine fremtidige rammebetingelser, så står tingene lidt i stampe i forhold til, om man skal lave større investeringer," siger hun.

Som et led i affaldsaftalen fra juni har Kommunernes Landsforening fået til opgave inden årets udgang at udarbejde, hvad der ofte omtales som en "dødsliste" over de forbrændingsanlæg, der frem mod 2030 skal lukkes i bestræbelserne på at nedbringe mængderne af affald, der brændes af i Danmark.

Til februar skal en række myndigheder med Energistyrelsen i spidsen så tage endeligt stilling KL's plan.

Vender myndighederne tommelfingeren nedad, træder i stedet en såkaldt udbudsmodel i kraft, der har til formål at presse de økonomisk- og miljømæssigt mindst bæredygtige anlæg ud af markedet.

Trine Holmberg gør det klart, at hun ikke frygter at se Argo på dødslisten, men glæder sig til at få klarhed over, om det bliver KL's model eller udbudsmodellen, der fremover skal udgøre rammebetingelserne for affaldsforbrændingen i Danmark.

"Vi ser meget frem til at få tingene afklaret. Alle er jo enige om, at hvis vi skal nå de her CO2-reduktionsmål, så er vi nødt til at kigge på investeringerne. Og lige nu er vi holdt lidt tilbage," siger hun.

Varmepumper, røgkondensering og carbon capture

Selv om Argo ikke gik med konkrete investeringer eller projektskitser på tegnebrættet, da affaldsaftalen blev indgået i juni, har flere muligheder for at gøre selskabets anlæg mere effektive været oppe at vende, fortæller direktøren.

"Vi kan blandt andet få mere ud af varmen ved at sætte varmepumper på anlægget og ved at sætte røggaskondensering på vores gamle anlæg, der ikke har sådan et i dag. Så er der carbon capture, der spøger alle steder, og som vores bestyrelse har drøftet på et overordnet plan," siger Trine Holmberg. 

"Det er nogle rigtig store investeringer, vi i givet fald skulle laves, og det er klart, at de planer er sat på pause, ind til rammebetingelserne bliver tydelige," siger hun.

Om det så bliver KL's model eller udbudsmodellen, man fremover skal arbejde efter, er i og for sig ikke altafgørende for Argos fremtid, mener Trine Holmberg.

"Det er to forskellige måder at arbejde på i de to modeller, men tænker, vi ville kunne eksistere i begge. Vi har relativt nye anlæg, også selv om vi tager begge vores ovne med i ligningen, og vi har lave priser, når vi sammenligner os med andre," siger Trine Holmberg.

Flere ubekendte

Begge modeller indeholder en del ubekendte faktorer, hvad angår miljømæssige og økonomiske krav til forbrændingsanlæggene.

Som KL forklarede over for CleantechWatch mandag, vil særligt anlæggenes "gæld, miljøperformance og effektivitet" blive inddraget i foreningens vurdering.

Selv om Argo med Trine Holmbergs ord "ikke føler sig truet", hvad angår risikoen for at ende på dødslisten, understreger hun, at der fortsat er noget økonomisk regulering, der skal klargøres endeligt.

"Men man skal huske, at der også er en politiske proces efterfølgende," som hun siger.

Hvad udbudsmodellen angår, fremgår det overordnet af aftaleteksten til Affaldsaftalen, at den vil indeholde skærpede miljøkrav til forbrændingsanlæggene, "så anlæg, der halter bagefter miljømæssigt, enten investerer i teknologiske forbedringer eller lukker". Der kan ligeledes indføres "afgifter på forbrænding af affald”, hvis forbrændingskapaciteten skulle vise sig ikke at følge med de forventede faldne affaldsmængder.

Tror du, den ene model vil være mere favorabel end den anden for jer, hvad angår jeres muligheder for at lave grønne investeringer?

"Jeg vil sige, at ud fra det vi ved, så er KL-modellen mere favorabel for os, hvad angår mulighederne for investeringer. Men det kommer som sagt an på, hvilken yderligere økonomisk regulering, der bliver udformet i hvert af de to scenarier. Det er klart, at kommer vi f.eks. ud i en udbudsmodel, hvor vi hovedsageligt skal konkurrere på den økonomiske bundlinje, så er det selvfølge ikke specielt favorabelt at foretage miljøvenlige investeringer," siger Trine Holmberg.

Danmarks største affaldsselskaber allierer sig i nyt plastudbud 

Argo udskyder åbning af ny genbrugsstation på ubestemt tid

Argo vil få mere grøn energi ud af madaffaldet med Gemidan-partnerskab 

Argo giver penge tilbage til kunderne

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også