CleantechWatch

Lave priser og øgede mængder koster overskuddet i affaldsselskab

En cocktail af lave salgspriser på genanvendelige materialer og mere affald til genbrug under corona gør, at Favrskov Affald fremfor et overskud på 2 millioner kr. forudser et lige så stort underskud i år.

Foto: Affaldvarme Aarhus //PR

Lave priser på genanvendelige materialer kombineret med ualmindeligt velbesøgte genbrugspladser under corona er en cocktail, som står til at koste overskuddet i Favrskov Affald i år. Det skriver Midtjyllands avis.

Stigende mængder betyder nemlig også øgede omkostninger til bortskaffelse og behandling af affaldet fra genbrugspladserne under det kommunale affaldsselskab, forklarer Favrskov Forsynings direktør, Sara Funch.

"Og når salgspriserne på genanvendelige materialer falder væsentligt, vil indtægten naturligvis også blive mindre," siger hun videre til avisen.

Hvor Favrskov Affald tidligere regnede med et overskud på 2 mio. kr. i 2020, medfører de øgede omkostningerne ændret fortegnet i budgettet, som nu peger mod et underskud på 1,9 mio. kr. og tilhørende udsigt til takststigninger næste år for at udligne underskuddet i hvile-i-sig-virksomheden. 

Det er ikke kun på genbrugspladserne, at affaldsstrømmene i Danmark har været påvirket under udbruddet af coronavirus.

Allerede halvanden uge efter regeringens opfordring til at holde sig hjemme i marts meldte også de private renovatører om langt mere dagrenovation end normalt i de private hjem. Eksempelvis hentede Meldgaard Miljø på et tidspunkt en fjerdedel mere dagrenovation i de 20 jyske kommuner, selskabet har kontrakt med – og fik vel at mærke økonomisk kompensation for det øgede antal sække.

"Vi skal selvfølgelig have dækket driften og lønudgifter, men for os handler det jo ikke om, at vi skal score kassen på det her. Men det kan blive nødvendigt at ansætte flere," sagde afdelingschef i Meldgaard Miljø, Freddy Fogh Sørensen, sidst i marts til CleantechWatch.

Og da de kommunale genbrugspladser i en periode var lukket, udløste det et regulært salgsboom hos private hos den digitalt forankrede speditør Junk Busters, som tilbyder affaldsafhentning via en app.

"Jeg tør næsten ikke fortælle om marts og april. Lad mig sige det sådan, at vi fordoblede ikke vores omsætning i forhold til sidste år, men det var sgu tæt på," sagde Junk Busters adm. direktør Jens Risom dengang til CleantechWatch.

Marius Pedersen ruller sine grønne skraldebiler ud på Esbjergs veje

Renovatører melder om markant mere dagrenovation som følge af corona 

Arwos spår større regning og betydelige investeringer med ny affaldsaftale

Rambøll-rådgiver skal stå i spidsen for AffaldVarme Aarhus' nye bestyrelse

Vestforbrændings projektleder melder om dårlige erfaringer med affaldssensorer

ARC og skandinaviske kollegaer opfordrer til øget sats på CO2-fangst

Mere fra CleantechWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs