Dansk skraldespandsleverandør oplever stor vækst i salg af affaldsløsninger

Leverandørvirksomheden Joca forventer at sælge flere affaldsløsninger som følge af affaldsaftalen, men lige nu oplever virksomheden særligt efterspørgsel på service og vask af de nedgravede løsninger, lyder det fra topchefen.
Jocas service og vask oplever lige nu en stigende efterspørgsel. | Foto: Joca //PR
Jocas service og vask oplever lige nu en stigende efterspørgsel. | Foto: Joca //PR

Det er ikke længere nok at grave affaldscontainere ned. De må heller ikke lugte. Derfor oplever leverandør af affaldsløsninger, Joca, nu en stigende efterspørgsel på service og vask af de nedgravede løsninger.   

Det fortæller adm. direktør i Joca, Karsten Jensen, til CleantechWatch.

Joca laver serviceaftaler på alle deres helt eller delvist nedgravede affaldsløsninger, hvor virksomheden med faste intervaller kører rundt, løfter beholderen op, servicerer den og skifter de dele, der kan være i stykker.

Udover det vasker de dem.

"Og det er især her på det sidste, at man gerne vil have rene containere. Man gider ikke længere lugtende containere. Det skal dufte. Efterspørgslen har faktisk været så voldsom, at vi har været ude og købe endnu en vaskebil, så vi nu har to, der kører rundt og vasker nedgravede containere. Vi vasker flere tusinde hvert år," siger Karsten Jensen.

Der er dog forskel på, hvor ofte man vasker affaldsbeholderne til de enkelte fraktioner. Beholdere til madfraktioner kræver vask flere gange om året, mens papircontainere typisk kun skal vaskes udvendigt, fortæller han.

Det er kommuner og boligselskaber, der i dag har de nedgravede løsninger. Derfor er det også dem, der primært efterspørger service og vask. På spande er det ifølge topchefen knap så udbredt endnu. 

Men den stigende efterspørgsel på service og vask betyder, at det er "noget af det, vi satser på lige nu," siger Karsten Jensen.

Oplever vækst som følge af øget sortering

Joca har gennem de seneste par år oplevet en pæn fremgang på top- og bundlinje. I regnskabet for 2018/19 leverede virksomheden et resultat på 9,4 mio. kr. og en bruttofortjeneste på 31,3 mio. kr. mod henholdsvis 7 mio. kr. og 23,3 mio. kr. året før.

Og det skyldes ifølge den adm. direktør, at der generelt har været en vækst i branchen og at der stilles øgede krav til affaldssortering.

"Og i og med vi sælger udstyret til at sortere affaldet i, hænger det helt naturligt samme," siger Karsten Jensen.

Joca leverer både spande og containere, der står ovenpå jorden, og nedgravede løsninger.

"På begge dele har vi de sidste par år solgt en hel del der, hvor man begynder at opdele til sortering," siger Karsten Jensen.

At alle kommuner nu skal ensrette deres affaldssortering betyder egentlig ikke så meget for Joca. Her er det mere antallet af fraktioner, der betyder noget. 

"Hvis man i dag har en spand, hvor man lægger plast i den ene side og pap i den anden, kan man jo bare bruge den til metal eller andet den næste måned," siger Karsten Jensen og fortsætter:

"Mange opdeler allerede i seks-syv fraktioner og får måske så brug for spande til de sidste fraktioner."

Joca kan dog endnu ikke mærke den stigende efterspørgsel som følge af affaldsaftalen.

"Nej, så hurtigt reagerer en kommune ikke. Inden de gør noget, skal der jo være et forarbejde og et EU-udbud på de ordrer, hvor prisen kræver, at de skal i udbud. Men vi har kunnet mærke de seneste par år, at man er i gang," siger Karsten Jensen.

Alle Jocas plastprodukter indeholder genbrugsplast

De øgede krav om genanvendelse præger også Joca, hvor eksempelvis allle plastprodukter, virksomheden sælger, indeholder genbrugsplast.

"Når vi leverer spande og minicontainere, er det typisk med 50 til 80 pct. genbrugsplast i. Når vi leverer de små spande til at sortere under køkkenbordet, er det 100 pct. genbrugsplast," siger Karsten Jensen.

Joca får leveret alle sine produkter fra udlandet. Plastprodukterne kommer fra Tyskland og Frankrig, mens den overvejende del af de nedgravede løsninger kommer fra Finland og noget fra Tyskland og Polen.

"Alle de tohjulede spande og firehjulede containere kommer primært fra Craemer i Tyskland," siger Karsten Jensen.

Knuser udtjente affaldsspande til genanvendelse

Joca har desuden som den eneste i Danmark investeret i en mobil trailer til at knuse affaldsspande af plast.

"Når vi er ude i de enkelte kommuner og leverer affaldsløsninger, så samler vi de udtjente spande sammen, demonterer metal og knuser så plasten på stedet, inden vi transporterer dem væk," siger Karsten Jensen.

Målet er at få antallet af lastbiler på vejene ned.

"Når man kører hele plastspande på en bil, kan man køre 6 ton. Hvis de er knust, kan man køre 22 ton," siger Karsten Jensen.

De knuste spanden bliver herefter typisk kørt til genvindingsvirksomheden Aage Vestergaard Larsen, som så laver ny granulat ud af dem. 

Joca vil genanvende plast fra affaldsbeholdere med mobil løsning

Virksomheder og borgere skal sortere affald i samme beholdere i Næstved

Genanvendelseskrav løfter salg til nye højder for leverandør af affaldsbeholdere 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også