Affaldsudspil: Fra 2022 skal virksomheder udsortere i ti fraktioner

Regeringen vil fra 2022 have virksomheder til at melde til deres kommune, at de har en ordning til genanvendeligt affald og sortere efter samme kriterier og med samme piktogrammer som husholdninger, fremgår det af bilag til udspil.
Restaurant Kong Hans Kælder | Foto: Jonathan Bjerg Møller
Restaurant Kong Hans Kælder | Foto: Jonathan Bjerg Møller

Om to år skal virksomheder udsortere i de samme ti affaldsfraktioner som vil gælde på arbejdspladser, i private hjem og i det offentlige rum på tværs af kommuner, hvis regeringens udspil på affaldsområdet bliver vedtaget. 

Det fremgår af et bilag til det affaldsudspil, regeringen lige nu forhandler med Folketingets partier om.

Regeringen lægger desuden op til, at der indføres krav om, at virksomheder skal melde til deres pågældende kommune, at de har en affaldsordning til genanvendeligt affald. 

Den nærmere udformning af "meldepligten" skal ifølge bilaget fastsættes nærmere og ske på en måde, som er omkostningseffektiv for virksomheder såvel som tilsynsmyndigheden.

Initiativet foreslås konkret at blive implementeret i løbet af 2022, fremgår det af bilaget. 

Sorteringen halter hos virksomheder

Det er allerede et krav til virksomheder, at de skal sortere deres genanvendelige affald, men ifølge regeringen betyder den nuværende incitamentsstruktur, at det ofte bedre kan betale sig at brænde affaldet af end at få det genanvendt.

Husholdningslignende affald fra virksomheder tæller med i statistikken for de genanvendelsesmål, EU har fastlagt, men ifølge Dansk Affaldsforening sorterer 'kun' 8 pct. af virksomhederne i dag plastik, mens blot 5 pct. sorterer madaffald.

Mens Dansk Affaldsforening har kritiseret regeringens udspil for at være behæftet med udokumenterede påstande og blive dyrere end ventet, har den kommunalt forankrede interesseorganisation tidligere rost regeringens forslag om at lade virksomhederne sortere efter samme kriterier som i de private hjem.

"Hvis vi skal nå de nye genanvendelsesmål fra EU, skal virksomhederne skrue op for sorteringen, for deres affald tæller med i statistikkerne. Med udspillet baner man vejen for, at de mindre virksomheder i servicesektoren kan koble sig på de kommunale ordninger og få en enkelt og billig løsning, som svarer til borgernes. Det kan øge sorteringen og genanvendelsen," sagde direktør Mikkel Brandrup i en meddelelse i midten af maj måned.

Affaldsforening kritiserer affaldsudspil for at gamble med omkostninger

CleantechWatch afventer fortsat et uddybende svar fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet på, om regeringens udspil i praksis skal forstås således, at de danske virksomheder, der måtte ønske det, kan koble sig på de kommunale ordninger.

Af bilaget til regeringens forhandlingsoplæg fremgår det desuden, at forslaget om, at der også i det offentlige rum skal sorteres i samme fraktioner som i hjemmet og på arbejdspladsen, ikke fra start vil gælde alle ti foreslåede affaldsfraktioner.

"I første omgang stilles krav om særskilt sortering af plastaffald. Initiativet træder i kraft senest fra 2025," står der i bilaget.

Regeringen foreslår som tidligere beskrevet også at ophæve kommunernes monopol på at forbrænde eget affald og pålægge kommunerne udbudspligt på behandlingen af det affald, borgerne sorterer til genanvendelse.

Dansk Affaldsforening i skarp kritik af regeringens privatiseringsplaner

Danske virksomheder er for dårlige til at sortere deres affald 

Sådan vil regeringen ændre affaldssektoren

Kommune frygter spildte investeringer i ny affaldsordning efter affaldsudspil 

Regeringen vil ophæve kommunalt affaldsmonopol – hvad betyder det?

Affaldsselskaber spår stor ekstraregning for skraldeudspil 

Minister skærper budskab om stop af affaldsimport 

Hoteller skøjter rundt i forskellige kommunale affaldsregler

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også