CleantechWatch

Forbedret lønsomhed er opskriften på miljøvirksomheds vækstrejse

Et marked for dagrenovation i fremgang, en forretning, der er vokset over hele linjen, og forbedret lønsomhed har skabt rekordresultater i miljø- og affaldsvirksomheden Meldgaard Miljø, der de sidste par år har befundet sig på en vækstrejse.

Meldgaard Miljø er en familieejet virksomhed. Her ses de tre søskende Lasse, Line og Henrik Meldgaard, der udgør størstedelen af direktionen i virksomheden. | Foto: Meldgaard Miljø/PR

Regnskabsåret 2019 har skrevet sig ind i historien som endnu et rekordår for affalds- og miljøvirksomheden Meldgaard Miljø, som har øget sin nettoomsætning med en femtedel og nu har kurs mod en omsætning på en halv mia. kr. 

Det er derfor en "godt tilfreds" direktør, som CleantechWatch får i røret umiddelbart efter regnskabets offentliggørelse.

"Vi har haft god aktivitet i 2019, og vi kan se, at vi er lykkedes med vores indsatsområder på flere parametre, som vi måske ikke har haft lige så stor succes med tidligere," siger direktør Henrik Meldgaard. 

2019's resultater er blandt andet båret frem af en forbedret lønsomhed, et marked for dagrenovation i fremgang og en forretning, der er vokset over hele linjen, fortæller direktøren.

Vi er en familieejet virksomhed, og det har helt sikkert også en finger med i spillet i forhold til virksomhedens succes.

Henrik Meldgaard, direktør i Meldgaard Miljø

Væksten i Meldgaard Miljø har befundet sig på en opadgående kurve de sidste par år, og bundlinjen er som følge heraf blevet markant bedre polstret.

Fra 2017 til 2018 voksede virksomhedens bundlinje med mere end 10 mio. kr., og fra 2018 til 2019 er resultatet blevet omkring seks mio. kr. større og lander på 28,6 mio. kr.

Der er dog hverken raketvidenskab eller en større omlægning af strategien bag virksomhedens succes de sidste par år, fortæller Henrik Meldgaard.

"Men vi har haft meget fokus på at forbedre lønsomheden i forretningen, hvilket har medført markant bedre resultater i 2018 og 2019," siger han.

Virksomheden har desuden været dygtige til at "skabe en konsensus om, at alle i forretningen bidrager til fællesskabet," uddyber direktøren.

Dagrenovation har været "stor succes"

Meldgaard Miljø kan i år fejre 50 års jubilæum, og forretningens aktiviteter strækker sig i dag fra totaltransport og dagrenovation til slaggerhåndtering og indsamlingsordninger omkring genbrugsmaterialer og erhvervsaffald.

I 2019 er det særligt forretningen for dagrenovation, der har "vendt sig" og trukket i den rigtige retning, fortæller Henrik Meldgaard.

Markedet for dagrenovation har tidligere været præget af kaos og aktører, der ikke har levet op til den service og kvalitet, der er blevet efterspurgt, lyder det fra direktøren.

"Men vi har holdt godt fast i vores markedsandele og været dygtige til at levere på det, vi lover. Det har været en stor succes i 2019, og vi regner med, at det kommer til at se tilsvarende ud i 2020. Det er vi stolte af," siger Henrik Meldgaard.

Udover det er der ikke nogen forretningssegmenter, der overordnet set er vokset mere end andre i årets løb – forretningen er vokset over hele linjen, lyder det fra direktøren.

Det samme gælder kunderne. Her er virksomheden "godt med" hos både de offentlige og private kunder, der primært befinder sig i Danmark, men som også tæller kunder i USA, Norge og Sverige, hvor Meldgaard Miljø har aktiviteter inden for håndtering af slagger.

 

Som Henrik Meldgaards efternavn nok antyder, er Meldgaard Miljø en familieejet virksomhed grundlagt af direktørens far, Peder Meldgaard, i 1970.

I dag er det Henrik Meldgaard og direktørens to søskende, der har roret i affalds- og miljøvirksomheden. De tre søskende er hovedaktionærer i holdingselskabet Meldgaard Holding, som ejer Meldgaard Miljø og en række andre datterselskaber i både Danmark, Sverige og Norge.

"Vi er en familieejet virksomhed, og det har helt sikkert også en finger med i spillet i forhold til virksomhedens succes. Vi er gode til at tage hurtige beslutninger og har korte forretningsgange," siger Henrik Meldgaard om ejerstrukturen.

Vores strategi er at fortsætte den trend, vi lagde for døren i 2019, og indtil videre ser det ud til, at vi lykkes med det.

Henrik Meldgaard, direktør i Meldgaard Miljø

Ifølge direktøren er virksomhedens ansatte heller ikke i tvivl om, at det er en familieejet virksomhed, de arbejder for.

"Vi er stolte af at være familieejet, og det skal vi – om muligt – fortsætte med at være i fremtiden også," siger han.

Den familieejede koncern er med en egenkapital på godt 140 mio. kr. ganske velpolstret, og holdingselskabets regnskab afslører ligeledes et overskud på næsten 55 mio. kr. og en nettoomsætning på mere end 698 mio. kr.

Industriaffaldet lider under corona

Henrik Meldgaard ryster da heller ikke på hånden, når han kigger ind i et 2020, der på den ene eller anden måde kommer til at blive påvirket af den krise, som coronaudbruddet har bragt med sig.

"Vores strategi er at fortsætte den trend, vi lagde for døren i 2019, og indtil videre ser det ud til, at vi lykkes med det," siger han.

Direktøren kan – som de fleste andre virksomhedsejere – dog ikke se ud på den anden side af virusudbruddet. Det er derfor for tidligt at sige, hvad der kommer til at ske.

Industriaffaldsområdet kommer højst sandsynligt til at blive påvirket af, at mange virksomheden lige nu ikke producerer samme mængder affald og genbrugelige varer.

"Så der ser vi allerede nu et markant fald i antal tømninger og mængder," siger Henrik Meldgaard.

Omvendt er dagrenovationen stadig det største enkeltstående forretningsområde for virksomheden, og her er tømning af skraldespande kun blevet hyppigere i takt med de øgede affaldsmængder, som borgerne producerer, fordi de bliver hjemme mere.

"Indtil videre har vi ikke haft nogen katastrofer, som man ser inden for brancher," siger Henrik Meldgaard.

Meldgaard Miljø nærmer sig halv milliard kr. i omsætning

Meldgaard Miljø overtager affaldsindsamling i Ikast-Brande – skal være CO2-venligt

Skraldemænd hos Meldgaard Miljø fortsætter strejke i Kolding

Direktør i Meldgaard Holding indtræder i ATL's bestyrelse 

Mere fra CleantechWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs