CleantechWatch

Snart skal affaldsselskaber indsamle tekstiler – men de er stadig svære at genanvende

Kommuner og affaldsselskaber skal fra nytår 2025 indsamle tekstiler. Men det er stadig uvist, hvad der skal ske med dem. 

Foto: kiekvanna fra Pixabay

Danske kommuner og affaldselskaber skal fra nytår 2025 indsamle tekstiler til genanvendelse. Problemet er, at det stadig er en udfordring at genanvende dem. Det skriver Danske Kommuner.

"Der er nogle initiativer i gang i både Sverige og Finland, men vi har pt. ingen teknologi i Europa, der kan genanvende tøj i stor skala," siger Ole Morten Petersen, der er direktør i affaldsbranchens organisation Dakofa, til Danske Kommuner.

Det store problem er, at meget tøj består af flere typer materialer eller at materialerne ikke egner sig til at blive genanvendt og derfor alligevel må blandes med nye fibre. Sidstnævnte gælder for eksempel uld og bomuld. Polyester er nemmere at genanvende.

Miljøstyrelsen anslår, at 33.600 ton tekstiler i 2016 blev genbrugt enten i Danmark eller i udlandet, mens 53.450 ton blev sendt til forbrænding. Blot 4.460 ton blev genanvendt, eksempelvis som fyld i bilsæder og madrasser.

AffaldPlus laver slidte tekstiler om til byggematerialer

Voldsom stigning i brugte vindmøllevinger - men de er svære at genbruge  

Mere fra CleantechWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs