CleantechWatch

Voldsom stigning i brugte vindmøllevinger - men de er svære at genbruge

Mængden af udtjente vindmøllevinger stiger nærmest eksponentielt i disse år, men de er ikke designet til nutidens krav til genanvendelse. Og det gør det svært at genanvende dem. Derfor har producenterne nu fokus på at designe vindmøllevinger, der kan genbruges. 

Foto: Jens Dresling

Vindmølleindustriens udtjente vinger tæller ca. 10 pct. af den samlede mængde kompositmateriale i Europa i midten af 2020’erne. Det svarer til 70.000 tons. På verdensplan er det 102.000 tons. Derfor står man nu med et voksende affaldsproblem. Det skriver Wind Danmark.

De gamle vinger er svære at genanvende, da genanvendelse ikke var i fokus, da de blev bygget for 20-25 år siden. Derfor er producenterne i dag opmærksomme på problemet, når de producerer nye vinger:

"Vi arbejder på at have et produkt, der er lettere at genbruge. Udviklingen gør, at vi i dag har fokus på genbrug frem for afbrænding og deponering. Derfor udvikler vi vingetyper baseret på materialer, der er lettere at genbruge," siger John Korsgaard, Senior Director for Engineering Excellence i LM Wind Power.

Udover fokus på selve materialet vil  LM Wind Power også minimere mængden af affald i forbindelse med produktion.

"For hver én million ton, der bliver brugt på vores fabrikker, er det kun 75 pct. der bliver til vinger. Af de resterende 25 pct. er det igen kun 25 pct. (73 tons, red.) der genbruges. Her ligger en stor udviklings- og innovationsopgave," understreger John Korsgaard.

Gamle vindmøllevinger kan blive til råolie

Men udfordringen med de gamle vinger forsvinder ikke. Derfor arbejder man i både Danmark og udlandet på at finde metoder til at genanvende de gamle vindmøllevinger.

En af dem er den hollandske virksomhed Virol. Virksomheden vil med kompositmaterialer fra bl.a. vindmøllevinger lave nye kemiske produkter, som erstatning for råolie i dele af den kemiske industri.

Logstor vil genanvende isoleringsskum 

Dansk cleantech-virksomhed omdanner kasserede bilruder til millioner 

AffaldPlus laver slidte tekstiler om til byggematerialer 

Mere fra CleantechWatch

Velux investerer 200 mio. kr. i nyt innovationscenter

Et nyt innovationscenter til knap 200 mio. kr. skal skabe optimale rammer for produktudvikling, skriver vindueproducenten Velux i en pressemeddelelse. Bygningen på 9.500 kvadratmeter forventes at stå færdigt i 2023.

Fjernvarme Fyns ledelse fik bonus fra forlist salg

Adm. direktør i Fjernvarme Fyn, Jan Strømvig, og økonomidirektør Jan Kjeld Pedersen fik begge en bonus på knap 350.000 kr. i stay-on-bonus i forbindelse med det nu forliste salg af Fjernvarme Fyn til Energi Fyn.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs