Miljøminister vil bruge muligheder for at bremse import af spildevand "maksimalt"

Miljøminister Magnus Heunicke kan ikke genkende, at han skulle have sendt forkerte signaler om importen af olieholdigt spildevand. 
"Jeg har kun interesse i at den her sag bliver løst på den bedst mulige måde," siger miljøminister Magnus Heunicke om debatten om virksomheden IWS' import af olieholdigt spildevand. | Foto: Ida Marie Odgaard
"Jeg har kun interesse i at den her sag bliver løst på den bedst mulige måde," siger miljøminister Magnus Heunicke om debatten om virksomheden IWS' import af olieholdigt spildevand. | Foto: Ida Marie Odgaard

Miljøminister Magnus Heunicke (S) vil bruge nye værktøjer i forsøget på at bremse importen af olieholdigt spildevand til Danmark. 

Det oplyste ministeren på et samråd i Folketinget onsdag.

Samrådets omdrejningspunkt var en langvarig debat om virksomheden IWS, der indtil sidste år hed RGS Nordic, der siden 1997 har haft en forretning i at importere spildevand fra Norge, rense det og sende det ud i danske farvande. 

Kritik af, at IWS’ model betyder, at skadelige stoffer sendes ud i det danske havmiljø, har det seneste år skabt stor fokus på virksomheden og på myndighedernes procedure for godkendelse af importtilladelser. 

På onsdagens møde pointerede Magnus Heunicke, at området er reguleret af EU-regler, men at lande i nogle tilfælde har mulighed for at blokere importen. Det gælder, når importen og behandlingen af spildevand falder i kategorien ”nyttiggørelse”. Og den mulighed skal Danmark nu forsøge at bruge fuldt ud, fastslog ministeren.

”EU’s transportforordning giver også mulighed for, at et land kan gøre indsigelse mod import til nyttiggørelse, altså sige nej tak til importen. Den mulighed har jeg bedt Miljøstyrelsen om at gøre maksimalt brug af fremadrettet,” sagde Magnus Heunicke.

Ifølge ministeren er det ikke en mulighed, Danmark har benyttet før.

Ingen forkerte signaler

Enhedslistens Søren Egge Rasmussen og Alternativets Sascha Faxe havde bedt miljøministeren forklare, hvorfor han på et pressemøde i december annoncerede, at ”Importen med norsk spildevand stopper. Og det stopper fra og med i går”, mens det senere har vist sig, at IWS’ fortsat kan importere olieholdigt spildevand fra Norge.

Ministeren ville dog ikke acceptere den udlægning, at han eller Miljøstyrelsen skulle have givet det indtryk, at al import af olieholdigt spildevand fra Norge blev stoppet. 

”På mødet dem 12. december fremgik det eksplicit af Miljøstyrelsens præsentation, at det handler om to konkrete tilladelser, og at der også fremover ville være tilladelse til import af olieholdigt spildevand, bl.a. fra Norge, Sverige og Tyskland,” sagde ministeren, der også havde fået udleveret en transkribering af pressemødet fra en DR-journalist, hvoraf det fremgik, at Heunicke havde nævnt, at der var tale om to specifikke tilladelser.

Ministeren forklarede, at Miljøstyrelsen, der har overtaget tilsynet med IWS fra Slagelse Kommune, har strammet kriterierne for, hvornår import af olieholdigt spildevand kan godkendes. Styrelsen har også konkluderet, at to af IWS’ tilladelser til import af olieholdigt spildevand, er ugyldige. 

”Det var en væsentlig afgørelse, for det betød at vi reducerede den maksimale potentielle mængde spildevand, som IWS kunne importere på det tidspunkt, med op til 80 pct.,” forklarede ministeren.

”Betyder det så at al import til virksomheden stopper? Nej, det gør det ikke. Men det betyder, at den import der var mulig på baggrund af de to tilladelser, den blev stoppet,” sagde han.

Stor diskussion

IWS har i en årrække importeret norsk spildevand, renset det og derefter udledt det ved Agersø Sund ud for Skælskør i Sydvestsjælland. Gennem det seneste år har der dog været udbredt diskussion af RGS Nordics forretning, bl.a. fordi der ifølge miljøgrupper er blevet udledt en række skadelige stoffer. 

Slagelse kommune var i starten af 2023 tæt på at forny RGS Nordics miljøgodkendelse, men efter at DR kunne afsløre, at Miljøministeriet i et internt notat havde advaret om en betydelig risiko for at komme til at godkende ulovlig udledning af spildevand, blev fornyelsen sat i bero. Derefter opstod der debat om, hvorvidt Slagelse kommune eller Miljøstyrelsen skulle træffe afgørelse i forhold til RGS’ miljøgodkendelse. Miljøstyrelsen overtog i slutningen af året tilsynet med RGS Nordic, der nu har skiftet navn til IWS. 

Ifølge Magnus Heunicke Miljøstyrelsen nu i gang med ”en stor gennemgang af virksomheden”.

”Jeg har kun interesse i at den her sag bliver løst på den bedst mulige måde for vores alt for pressede havmiljø. Og jeg gør mig derfor meget umage med netop at kommunikere præcist og udførligt om den strategi, vi følger på den konkrete sag,” sagde Heunicke på onsdagens møde.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også