Miljøstyrelsen giver spildevandsfirma påbud forud for samråd

Miljøstyrelsen stiller skrappere krav til spildevandsfirmaet IWS end den tidligere tilsynsmyndighed, Slagelse Kommune. Minister skal onsdag forklare, hvorfor der stadig importeres norsk spildevand.
IWS, der tidligere hed RGS Nordic, har fået skrappere krav fra Miljøstyrelsen. | Foto: RGS
IWS, der tidligere hed RGS Nordic, har fået skrappere krav fra Miljøstyrelsen. | Foto: RGS

Miljøstyrelsen har efter et besøg hos spildevandsvirksomheden IWS, det tidligere RGS Nordic, påbudt virksomheden fjerne et antal slampladser.

Det skriver TV2 Øst. 

Ifølge TV2 Øst fandt Miljøstyrelsen under et tilsynsbesøg i oktober olieholdigt affaldsvand, der var sivet ud fra jordvolden til en såkaldt lagune. Der var fritliggende olieholdig slam, tilstoppede afløb og et hul i belægningen, som var fyldt op med forurenet jord og byggeaffald. 

Ifølge mediet har styrelsen vurderet, at der var risiko for forurening af jord og grundvand i og omkring Agersø Sund med både tungmetaller som barium, bly og kviksølv og giftstoffer som PFAS.

”Jeg er dybt rystet. At Slagelse Kommune i marts kan give forlængelse og tilladelse til at opbevare slam, og de så derefter får et påbud mod at opbevare slam, det kommer jeg aldrig til at forstå,” siger Søren-Anker Jensen fra foreningen Rent Havmiljø Nu, til TV2 Øst. 

IWS, der indtil sidste år hed RGS Nordic, har i en årrække haft som forretning at importere norsk spildevand, rense det og derefter udlede det ved Agersø Sund ud for Skælskør i Sydvestsjælland. Gennem det seneste år har der dog været udbredt diskussion af RGS Nordics forretning, bl.a. fordi der ifølge miljøgrupper er blevet udledt en række skadelige stoffer. 

Samråd onsdag

Miljø- og Fødevareudvalget har, anført af Enhedslisten og Alternativet, kaldt miljøminister Magnus Heunicke (S) i åbent samråd onsdag om sagen.

Heunicke er blevet bedt om at redegøre for, hvorfor der stadig importeres oliespildevand fra Norge til trods for, at ministeren før jul bebudede, at importen skulle stoppe. 

”Udvalget har herunder bedt ministeren redegøre for, at ministeren tilsyneladende har fejlinformeret offentligheden med hensyn til omfanget af genoptagelse af vurderinger af importtilladelser,” hedder det på Folketingets hjemmeside.

IWS skriver på sin hjemmeside, at virksomheden modtog en inspektionsrapport fra Miljøtyrelsen d. 4. januar. Styrelsen påpeger, at IWS’ kemikaliedepot var placeret uden for det område, der er omfattet af miljøgodkendelsen. Miljøstyrelsen har også strammet betingelserne for lugt og afledning af overfladevand. Derudover har Miljøstyrelsen strammet kravene til forbehandling af eget slam inden bortskaffelse til forbrænding. 

”Miljøstyrelsen pålægger IWS at ophøre med at levere slam til slamsteder inden for tre måneder. Denne ordre er blevet efterkommet,” hedder det på IWS’ hjemmeside. 

Kemilageret er flyttet, oplyser virksomheden. 

Ny vurdering

Slagelse kommune var i starten af 2023 tæt på at forny RGS Nordics miljøgodkendelse, men efter at DR kunne afsløre, at Miljøministeriet i et internt notat havde advaret om en betydelig risiko for at komme til at godkende ulovlig udledning af spildevand, blev fornyelsen sat i bero. Derefter opstod der debat om, hvorvidt Slagelse kommune eller Miljøstyrelsen skulle træffe afgørelse i forhold til RGS’ miljøgodkendelse. Miljøstyrelsen overtog i slutningen af året tilsynet med RGS Nordic, der nu har skiftet navn til IWS. 

”I sin inspektion foretager Miljøstyrelsen en anden vurdering af aktiviteterne hos IWS, end den, der har været fra den tidligere miljømyndighed, Slagelse Kommune. Aktiviteter, der hidtil er blevet accepteret af Slagelse Kommune, accepteres derfor ikke af Miljøstyrelsen,” oplyser IWS. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også