Formand forlader presset forsyningsselskab: Jeg er blevet ofret i et magtspil

”Der skal to til tango. Hvis det kun er mig, der vil danse, så kan jeg stå der og se dum ud længe,” siger Mathias Hansen om sin exit fra økonomisk trængte Odsherred Forsyning.
Den nu tidligere bestyrelsesformand Mathias Hansen (V) føler sig presset ud af Odsherred Forsyning, siger han til CleantechWatch. | Foto: Foto: Lars Wahl
Den nu tidligere bestyrelsesformand Mathias Hansen (V) føler sig presset ud af Odsherred Forsyning, siger han til CleantechWatch. | Foto: Foto: Lars Wahl

Uenighederne fortsætter med at blomstre i fuld flor i Odsherred Forsyning. 

I løbet af få måneder har forsyningsselskabet fyret og politianmeldt sin økonomidirektør og mistet to bestyrelsesmedlemmer, hvor af den ene, Maria Liv Holck fra lokallisten Frit Borgerligt Fællesskab, smækkede med døren med ordene ”hyg jer”.

Nu er også bestyrelsesformand Mathias Hansen (V) fortid. Det bekræfter han over for CleantechWatch.

”Der er sket det, som der nogen gange sker i en politisk branche, og det er, at man bliver. Det er sådan, det er,” lyder det fra den nu tidligere formand for Odsherred Forsyning.

Mathias Hansen var ellers på ingen måde klar til at forlade sin formandspost, siger han. Også selvom forsyningsselskabet har samlet på møgsager efter en fejlslagen fjernvarmeudrulning, der indtil videre er anslået til at blive 650 mio. kr. dyrere end oprindeligt ventet.

Men ifølge Mathias Hansen blev der snakket i krogene. Han fik fornemmelsen af, at nogle i kulissen forsøgte at presse ham ud. At tilliden til hans virke i smug blev betvivlet, som han selv beskriver det korte forløb op til sin afgang tirsdag. 

Han blev endda ringet op af en ”fuldstændig tredje part” med spørgsmål om hans angiveligt forestående fyring, forklarer Mathias Hansen. Den tidligere forsyningsformand har ellers tidligere over for CleantechWatch afvist intriger blandt de resterende bestyrelsesmedlemmer.

”Hvis ikke der er tillid til mig og det, jeg laver, så skal jeg ikke spilde nogens tid. Der skal to til tango. Hvis det kun er mig, der vil danse, så kan jeg stå der og se dum ud længe. Det er der ikke nogen, der har glæde af,” siger han til CleantechWatch og afviser at sætte navn på, hvem der eftersigende har forsøgt at presse ham ud.

”Det kan jeg ikke arbejde med. Det er der ikke nogen, der skal arbejde i. Det er rigtig dårligt arbejdsmiljø, som jeg ikke ønsker for nogen. Det er ikke sådan, man behandler hinanden. Man behandler hinanden med respekt. Det er åbenbart ikke alle, der synes det.”

Da bestyrelsesmedlem Maria Liv Holck annoncerede sin exit i forrige uge sagde du, at man enten kan stå ved sin post og kæmpe, eller man kan stikke af og fralægge sig ansvaret. Du mente, at hun stak af. Gør du det samme nu?

”Nej.”

Hvorfor ikke?

”Hvis jeg ikke var gået, var jeg blevet bedt om det i dag (onsdag, red.). Jeg ville selv have lov til at sige stop og give en forklaring til byrådet. Jeg er blevet holdt ud i strakt arm i lang tid nu uden mulighed for at fortælle noget som helst. Så nu vil jeg have lov til at fortælle, hvad der er foregået. Og så sige farvel og tak.”

CleantechWatch har forsøgt at forelægge Mathias Hansens udlægning til Odsherred Forsynings næstformand, Paw Pedersen. Han er ikke vendt tilbage på redaktionens henvendelser inden denne artikels deadline.

Borgmester Karina Vincentz fra lokallisten Odsherred Nyt har ikke ønsket at tale med CleantechWatch om Mathias Hansens exit. 

”Ingen kommentar,” lyder det fra borgmesterkontoret. Det lykkedes heller ikke redaktionen at få borgmesteren i tale, da hun i sidste uge såede tvivl om sin tillid til Odsherred Forsynings bestyrelse.

”Havde ikke lyst til at trække mig”

Odsherred Forsynings økonomiske kvaler startede i begyndelsen af året. 

Her blev det i første omgang klart, at fjernvarmeudrulningen i byen ville blive mellem 300-400 mio. kr. dyrere end ventet. Det førte til, at den daværende økonomidirektør Claus Thorsen blev fyret med øjeblikkelig virkning. Dengang fastholdte Mathias Hansen over for CleantechWatch, at Claus Thorsen trods fyresedlen var en ”dygtig mand”.

Siden blev fyringsgrundlaget skærpet med en bortvisning, fordi Claus Thorsen ifølge forsyningsselskabet havde forbrudt sig mod interne retningslinjer. Forseelsen, som Odsherred Forsyning har afvist at oplyse detaljer om, førte i april til en politianmeldelse. 

En lang række anlægsprojekter, herunder sommerhuskloakering samt det nu milliarddyre fjernvarmeprojekt, er som følge af sagen blevet sat på pause, så Odsherred Forsyning igen kan komme økonomisk til hægterne. 

Så sent som i weekenden havde Mathias Hansen, ifølge eget udsagn, ”gode samtaler” med borgmester Karina Vincentz om, hvordan de kunne rette op på forholdene i et presset Odsherred Forsyning. 

Også selvom borgmesteren, som tidligere beskrevet i CleantechWatch, selv har lagt op til, at Odsherred Byråd skal tage stilling til sin tillid til forsyningsselskabets bestyrelse efter den kuldsejlede fjernvarmesag.

”Vi har ikke været helt enige, det kan jeg sagtens sige. Men det er ikke derfor (at bestyrelsesformanden har trukket sig, red.). Bare fordi man er uenig, betyder det ikke, at man skal rende og trække sig. Jeg havde ikke lyst til at trække mig, men jeg så bare ingen anden udvej,” forklarer Mathias Hansen.

Ifølge den tidligere bestyrelsesformand havde han foreslået borgmesteren, at parterne kunne diskutere hans fremtid på en generalforsamling onsdag eftermiddag. Her kunne man også udpege professionelle bestyrelsesmedlemmer med ”specielle kompetencer” til de vakante poster. For at styrke den daværende bestyrelse vel at mærke, der efter Mathias Hansens overbevisning alle burde fortsætte.

”Jeg synes, at det er vigtigt, at man har noget stabilitet og kontinuitet for hele koncernens skyld. Der er nogle, der er blevet fartblinde og har glemt, at der er mere end varme på spil. Vi har også spildevandskunder og vandkunder, som jo er den største del af virksomheden,” siger han.

Selvom han altså forlader Odsherred Forsyning med vemod, afviser Mathias Hansen, at han kan finde på at vende tilbage.

”Der er sket så stort et tillidsbrud, at det ikke skal være mig. Jeg skal kende min besøgstid, og den er overstået. Men jeg træder ikke ud af byrådet. Jeg bliver hængende, så de slipper ikke for mig.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også