Debat: Fremtidens Europa kræver vandløsninger

Der mangler koordinering i EU’s indsats mod klimaforandringerne. Det hæmmer styrkelsen af et fælles europæisk marked for vandteknologi, skriver DI’s branchechef for vandområdet i dette indlæg.
"Vi skal handle nu for at sikre Europas vandressourcer og øge modstandsdygtigheden over for klimaforandringerne," skriver Mads Helleberg Dorff i indlægget.
"Vi skal handle nu for at sikre Europas vandressourcer og øge modstandsdygtigheden over for klimaforandringerne," skriver Mads Helleberg Dorff i indlægget.
af Mads Helleberg Dorff, branchechef i DI Vand

EEA’s første Climate Risk Assessment tegner et dystert billede af Europas fremtid. 

Rapporten konkluderer, at EU er uforberedt på konsekvenserne af de stigende klimaforandringer, selv hvis verden formår at holde den globale temperaturstigning på 1,5 grader. Selv små temperaturstigninger udover dette vil medføre flere oversvømmelser, langvarige tørkeperioder og ekstreme varmebølger i hidtil uset omfang.

Rapporten understreger behovet for politisk handling og samarbejde på både EU- og medlemsstatsniveau for at imødegå klimaudfordringerne og forberede sig på de kommende udfordringer. Det kræver langsigtede investeringer, som desværre mangler på nuværende tidspunkt.

Vand spiller en afgørende rolle i EEAs rapport. Dette da der er et stigende pres på de europæiske vandressourcer på grund af industriel brug, energiproduktion og privat forbrug. Rapporten fremhæver særligt Sydeuropa som ekstremt sårbart over for klimapåvirkninger som ekstrem varme og tørke. Desværre er det også i denne region, at vandspildet er højest – op mod 30-40 pct. mange steder.

Det er derfor vigtigt at fokusere på at beskytte og genbruge vandressourcerne. Danske virksomheder er verdensførende på dette område. 

Derfor har DI og DI Vand længe været aktive og har presset på for en ’EU Blue Deal’, der skal fungere som en fælles europæisk vandressourcestrategi. Denne strategi skal være helhedsorienteret og innovativ og udnytte de eksisterende regulatoriske instrumenter i EU til at støtte nye og bæredygtige vandteknologiske løsninger. Det er vigtigt at udnytte synergier, teknologi og viden på tværs af grænser og fagområder.

Desværre mangler der i øjeblikket koordinering mellem EU-landene, hvilket hæmmer styrkelsen af et fælles europæisk marked for vandteknologi og knowhow, hvor danske løsninger spiller en væsentlig rolle. 

Der er også behov for et samlet europæisk fokus på implementering af EU-lovgivning i medlemslande, inkl. Danmark såvel som nye rammer om f.eks. udnyttelse af alternative vandressourcer.

Det er op til det kommende Europa-Parlament og Kommissionen at træffe afgørende beslutninger og prioritere dette område. I DI Vand gør vi vores bedste for at få dette øverst på dagsordenen. Det er nødvendigt, da Kommissionens længe ventede ”Water Resilience Initiative” blev udskudt på ubestemt tid i sidste måned, hvilket er en nedslående nyhed.

I DI Vand ser vi ”Water Resilience Initiative” som et afgørende første skridt mod en ambitiøs vandstrategi for Europa. Derfor er DI Vand en del af en koalition af europæiske organisationer, der opfordrer Europa-Kommissionen til at levere på initiativet så hurtigt som muligt. 

Vi skal handle nu for at sikre Europas vandressourcer og øge modstandsdygtigheden over for klimaforandringerne.


Debatindlægget er udtryk for afsenderens holdning. Har du lyst til at bidrage til debatten, så kontakt redaktionen på cleantechwatch@cleantechwatch.dk

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også